Leśna dróżka 1:35

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Leśna dróżka 1:35

Postprzez Korowiow » sobota, 1 września 2012, 17:44

Mi się podoba. Przy dobrych zdjęciach można by pokazać, że jest dobrze.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

Postprzez icezb » poniedziałek, 3 września 2012, 23:08

Kilka uwag ,żeby tylko nie uraził sie Autor bo figurki (prawidłowe kamo tego z pist masz) i pojazd mają duży potencjał, ale niestety kilku kolegów wypowiadających sie powyżej ma niestety rację i przy drobnych zabiegach można by być może uzyskać lepszy efekt.
1. Cieżar scenki nierówny- uwagę przykłuwają te rośliniki duże (pisano wcześniej).
2. Trawa- te wysokie chaszcze przy drodze - nieprawdopodobne , przy wodzie możliwe
3. Beczka - ni z gruszki..., rozumiem ,że coś trzeba było położyć , może lepiej jakiś konar drzewa itp
4. Wojak lawituje (pisano wcześniej)
5. Przy takim obciążeniu sprzętem (dobre malowanie pasa amun.) nie wyglądają jakby byli z tego autka, tylko są tam przypadkowo.
6. Koło zapasowe - za czyste.
7. Wiosło z boku ( bywało na wypos.) , ale w Normandii raczej nie
8. Nieznana jedn. przynależności pojazdu (nie ma zdjęć) , jak również czy należy do Waffen SS , Wehrm., itp
9. Nie mam zdania co do warsztatu wnętrza pojazdu (brak zdjeć).
10. Postaci nie "korespondują" ze sobą - jeden coś pokazuje , drugi z innej bajki.
11. Murek- naturalnie nie ma szans na utrzymanie sie kupy, niestety wygląda jak wklejone kamyki.
12. Racja żywnościowa w środku -też niestety jak ta beczka wygląda jak - sorki jeszcze raz - wstawienie czegoś na siłę.
13. Rękawice wojaków - czyściutkie no i chyba były szare nie zielone.
14. Tablica znamionowa na boku- b.rzadko przy schwwgnie, raczej stosowano ją w Kubełku 82, jak już jest to wiosło to b. często były obicia od wiosła na wys. tylnej bocznej burty (choć jak pisałem ono tu się nie komponuje).
Generalnie takie bzdety powyżej ale łatwo to wszystko zreanimować.
Szkoda bo nakład pracy duży- podstawka duża,a zupełny brak treści , nie wiadomo co Autor chciał powiedzieć (sorki) i nie traktuj tego jako krytykanctwo, a wymianę poglądów towarzyskich - po to w końcu jest to forum.
Sam jestem na innym forum jako ICE , i po to żeby nie dublować różnych prac na różnych forach tutaj chętnie podglądam różne prace czerpiąc wiedze i inspiracje, a tam coś tam pokazuję.
15. Resume- propozycje:
- tych dwóch wojaków "zgrupować"
- do VW dodać 1-2 co niby z tego autka i np przymierzaja sie do przekroczenia wody- a ten co coś wskazuje pokazuje gdzie jechać, a np. jeden ze szwimena wiosłem bada podłoże (w miejscu tej nieszczęstnej beczki), ten z papierosami amerykńskimi by pasował bo np. na ziemi leży jakiś rozwalony karton zaopatrzeniowy USA i sie poczęstował- i ten dymek tez by pasował
- jak już karton rozwalony to np trzeba by wymyśleć skąd tam się wziął- więc np jakiś rozbity pojemnik zrzucony i rozbity (ciężko zrobić- modeli brak- trzeba samemu kombinować i narazisz sie na gadki , że nie taki i takie tam ble,ble), więc lepiej jakiś mały pojazd Aliantów np uniwersal carrier lub coś innego małego, bo scena niemiecka , a jak dasz coś dużego to "zabije " scenkę i na ten pojazd przeniesie się ciężar.
- prościej- przemalować (wiem ,że boli) paczkę na białą ( nie bedzie dyskusji że USA), dodać obsługę VW, poprawić murek , dać jakiś drogowskaz (lub coś podobnego) ,żeby było wiadomo,że Normandy (bo to wynika tylko z tytułu).Wszystko (łącznie z postaciami) LEKKO zakurzyć (bo błoto kończy się nisko a reszta czysta jak psie jaja - przepraszam Moderatora- ale zlikwidujesz blaski foto,), a ten z papierosami - tak mi przyszło do głowy - mógłby ten jednak karton USA znależć w tych krzakach z tyłu, i tak sobie palic na szybko , bo kolesie zajęci i jeszcze sie nie kapnęli ,że nie o przeprawę chodzi , a o fanty hehe. Chyba warto jak dojrzejesz do decyzji coś zrobic, albo , zostawić jak jest i ruszyć do kolejnych wyzwań , traktując nasze wszystkich Użytkowinków uwagi jako pomoc. Jak nastepna scenka będzie lepsza - wszyscy napiszą Łoł. Powodzenia kolego.
icezb

Postprzez matsuri » niedziela, 9 września 2012, 10:30

Dziękuję za cenne uwagi. Jeszcze nie wiem czy będę coś przerabiał, czy zostawię tak jak jest i skupie się na nowej dioramie.
matsuri

Postprzez Andrzej Wasilewski » wtorek, 11 września 2012, 17:58

Szkoda by było bo niewiele trzeba!
Andrzej Wasilewski

Postprzez Sherman » środa, 10 października 2012, 14:53

A o ile dobrze pamiętam to na krakowskim Festiwalu ta dioramka wystąpiła i prezentowała się nader zacnie, z resztą nawet jako pretendentka do wyróżnienia.

Jak odzyskam komputer to poszukam zdjęć owej, bo jakieś mam ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram