LVT(A)-4 "Grzmot" - Dragon 1:72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: LVT(A)-4 "Grzmot" - Dragon 1:72

Postprzez Panzer » piątek, 22 kwietnia 2011, 08:56

Tak. Przyjrzałem się zdjęciom i model wymaga kilku poprawek. Można też otworzyć włazy. Ale to nie jest nic szczególnego i ciężkiego do zrobienia. Model rzeczywiście odstaje od nie tak dawnych wypustów Dragona w 1:72 (seria Panzer IV na przykład), ale jest to solidna pozycja a biorąc poprawkę na temat to pozycja wręcz bardzo dobra. Z niecierpliwością czekam na "japońców".
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Reklama

Postprzez Panzer » środa, 18 lipca 2012, 20:50

Po ponad roku prace ruszyły... Strasznie się spinałem, żeby zrobić ten model z jakimś ogromem self-made detali, ale teraz jakoś podchodzę do niego luźniej. Oczywiście będzie sporo przeróbek, ale nie będę już wnikał w każdą pierdołę.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Robert P. » czwartek, 19 lipca 2012, 18:31

Dobrze zacząłeś z tym dodatkowym opancerzeniem. Ale brakuje jeszcze paru jego mocować do kadłuba. No i tam gdzie jest osłona mechanizmu napinającego gęsi brakuje takiego charakterystycznego paseczka. W temacie LVT czuje się coraz bardziej obcykany, więc służę pomocą na miarę możliwości.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Panzer » czwartek, 19 lipca 2012, 20:21

No właśnie widzisz - ja wzoruję się tylko na "Grzmocie", który tych dodatkowych mocowań nie ma chyba. A przynajmniej ja ich nie widzę. W ogóle temat tych płyt pancernych jest dość zawiły, bo ja znalazłem już trzy różne wzory: szerokie, wąskie, z trzema mocowaniami na górze i z pięcioma. To samo z przednią płytą - mam zdjęcie trzech różnych jej mocowań. Co do paseczka, to wiem o co chodzi, ale "Grzmot" ma tam chyba zwykły spaw, który oczywiście dorobię.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Panzer » piątek, 20 lipca 2012, 15:54

Zakończyłem prace nad wanną. Ważna uwaga, dla tych, którzy będą robić ten model. Pomny ostrzeżeń temira2, który w swoim warsztacie dragonowego LVT opisał problemy z pękającymi gąsienicami postanowiłem temu zaradzić rozciągając je trochę. Każda z gąsienic składa się z dwóch pasków, które najpierw ze sobą skleiłem Tamiya Extra Thin. Kiedy dobrze wszystko złapało rozciągnąłem je trochę tak jak radzi Dragon w instrukcjach do innych swoich modeli (np. najnowszych Panzer III). Rzeczywiście gąsienice rozciągnęły się i pozostały w tym kształcie. Bardzo zadowolony przystąpiłem do ich przyklejania do modelu. Zgodnie z doświadczeniem temira2 przyklejałem je do każdego koła, etapami, czekając aż klej dobrze chwyci. No i potem się zaczęło... Wydłużone gąsienice nie pękały, ale zaczęły się pod wpływem tamiyowskiego kleju wichrować wzdłuż i falować w poprzek osi paska. Ratowałem się odkształcając je pęsetą i podklejając tu i ówdzie CA w żelu. Z jednej strony udało się wybrnąć prawie bez szwanku. Z drugiej było już gorzej. Nigdy mnie coś takiego z gąsienicami DS Dragona nie spotkało. Podejrzewam, że nie służy im znaczna grubość pasków. Tak więc zwracam wszystkim uwagę, na ten problem w tych modelach, bo po doświadczeniach temira2 i moich wychodzi na to, że to największy minus zestawów LVT.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Patterson » piątek, 20 lipca 2012, 19:25

Fajnie idzie, aż mam ochotę zrobić takiego w 1/35. :D
Patterson

rpm2

Postprzez Panzer » poniedziałek, 23 lipca 2012, 17:31

Kolejny etap prac - kadłub został upstrzony detalami. Nadbudówka położona tylko do zdjęcia - na sucho. Ależ on mi się podoba!

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Seweryn » poniedziałek, 23 lipca 2012, 17:35

Szykuje się piękna miniatura.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Panzer » niedziela, 29 lipca 2012, 16:33

W książce "Iwo Jima" Erica Hammela na str. 62 i 94 znalazłem dwa zdjęcia "Grzmota". Na jednym od przodu, gdy płynie w szyku, a na drugim daleko w tle, zagrzebanego już na plaży razem z innymi amtrakami i amtankami z kompanii A (to zdjęcie jest zrobione z nisko lecącego samolotu i nie widać napisu ani numeru, ale układ pojazdów jest identyczny jak na zdjęciu przeze mnie zamieszczonym). Na podstawie tych zdjęć odtworzyłem wygląd wieży - osłonę półcalówki (oczywiście z braku dokumentacji moja interpretacja mocowania 0,5'' jest mocno fantazyjna). Całość złożona oczywiście na sucho - wieża jest rozbieralna na dwa segmenty w celu pomalowania wnętrza. Kadłub będzie malowany jako osobny podzespół.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Robert P. » niedziela, 29 lipca 2012, 17:59

Jak chcesz to loknę w swoje zasoby czy czegoś o wnętrzu wieży nie mam. Na razie polecam przejrzeć to. Uchwyty na włazach zmienisz na druciane, prawda?
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Panzer » niedziela, 29 lipca 2012, 18:24

Przeglądanie zdjęć, dokumentacji i bogowie raczą wiedzieć czego jeszcze w przypadku LVT(A)-4 jest kompletnie bez sensu. Każdy egzemplarz jest inny. Dlatego staram się wzorować na Grzmocie tylko i wyłącznie, choć i tak z dużymi uproszczeniami. Żadnych uchwytów juz wymieniał nie będę. Chcę go skończyć, bo chcę go mieć!
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Sherman » niedziela, 29 lipca 2012, 18:40

Szybko Ci idzie zabawa z Grzmotem.

Usuń podstawkę na skrzynkę amunicyjną do półcalówki, zupełnie inaczej to wyglądało.
A mocowanie masz tu http://halftrackinfo.com/index.php?topic=386.0
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » wtorek, 11 września 2012, 18:59

... i czarny Polak z Iwo Jimy.

Obrazek
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet