UM 1/72 T34 Recovery Tractor

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

UM 1/72 T34 Recovery Tractor

Postprzez paco » piątek, 14 września 2012, 20:08

Jako że modelowanie wciągnęło mnie, a mercedes czeka na zakup aerografu i dalsze prace postanowiłem skleić sobie "coś wojskowego" co zauważam kręci mnie bardziej niż cywilne:) Zakupiłem od kolegi z forum model firmy UM czyli Ciągnik Naprawczy na bazie czołu T34.
Kilka fotek począwszy od in-boxu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogólnie co do modelu- zafascynował nie model kolegi Matejson i ciutkę na nim pragnę się wzorować. Jednakże bardziej chciałbym potraktować ten model jako "poligon" do nauki malowania- już nie pędzlem ale aerografem. Na fotkach nie są wklejone wszystkie wachacze a wanna jest tylko "zetknięta z nadwoziem". W wachaczach pojawił się mały problem- brakuje jednej szpilki do koła- producent chyba zapomniał w odlewie, ale działam w dobrym kierunku:) Myślę że po weekendzie będzie gotowy do malowania, a wtedy zaczną się pytania o styl. Teraz mam jedno- jakim kolorem pactry zastąpić humbrola h86 i h87?
paco

Reklama

Re: UM 1/72 T34 Recovery Tractor

Postprzez m.gala » niedziela, 16 września 2012, 09:11

Ja do szukania odpowiedników kolorów używam tego:
http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101d.htm#
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Postprzez Michal » niedziela, 16 września 2012, 17:26

W sprawie farb:
Ja bym nie trzymał się przeliczników z Humbroli podanych w instrukcji tylko malował zasadniczy kolor Pactrą A-112 Russian Armor Green. Ew. jeżeli chcesz uzyskać odcień mniej zielony a bardziej oliwkowy to z domieszką A-30 Olive Drab. Poza tym Rosjanie kolorem się nie przejmowali za bardzo i praktycznie każdy odcień zielonego podejdzie, byle by nie "rąbał po oczach". Elementy o kolorze naturalnej stali z zasady maluje mieszanką Pactry czarnej (A-46) i Gunmetal (A-54).
Wydaje mi się że belka do wyciągania z błota jest trochę za długa - powinna być ciut dłuższa niż rozstaw gąsienic (mierzony "od zewnętrznych") - dłuższa nie będzie lepsza a tylko trudniej się nią operuje. Ale to "na oko" ocena, zmierz jak to wygląda dokładnie.
Lubię pojazdy na podwoziu T-34 od UM-a, będę kibicował!
Michal

Postprzez paco » wtorek, 16 października 2012, 19:17

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I prawie skończony. Pierwsze moje malowanie aerografem i malowanie wogóle też;)
paco

Postprzez paco » wtorek, 16 października 2012, 23:52

Zauważyłem pewne niedoróbki i niedociągnięcia. Postaram się jutro poprawić. Wiem- model przedstawia pojazd baaaaardzo mocno wyeksploatowany, jednak taki był mój zamysł.
paco

Postprzez Michal » środa, 17 października 2012, 09:40

Z drobiazgów które widzę do poprawki:
- kilka kół "lewituje" nad gąsienicami
- gąsienice i lina holownicza miejscami zbyt srebrne (lina z zasady jest zakonserwowana smarem, prawie że czarna)
- przydały by sie okopcenia przy wydechach, W-2 pluły solidnie
Lina holownicza na bębnie z czego jest?
Generalnie model zapowiada się ciekawie, jeszcze trochę pracy i coś naprawdę fajnego z niego będzie.
Michal

Postprzez GrzegorzS » środa, 17 października 2012, 09:44

Przy tej próżni w środku w jaskrawo zielonym kolorze, to lepiej zamknąć właz kierowcy. Widać też poprzez otwory ulgowe niepomalowane od środka koła.
GrzegorzS

Postprzez paco » środa, 17 października 2012, 19:49

Dzięki za uwagi- lina i beczki były dopiero pomalowane jeszcze nie brudzone. Co do kół- lipnie wyszło ale coś nie mogłem dojść do ładu z gąskami i się hamsko uniosły;/ ale koła i doły gąsiennic będą jeszcze przybłocone pod dioramkę także powinno się to zniwelować. Właśnie otwór- dobrze kolega zauważył- niestety w lampie błyskowej wychodzi ta "wewnętrzna pustka"- będę musiał coś wymyślić żeby ten problem delikatnie zamaskować. Co do liny na bębnie- zrobiona z drucika pochodzącego z ładowarki do telefonu- 4 druty skręone na wkrętarce i pomalowane. A co do rur- czym najlepiej zrobić okopcenia wydechu? Szukam sposobów niskobudżetowych... :?: :idea:
paco

Postprzez Michal » czwartek, 18 października 2012, 08:34

Okopcenia w okolicy wydechów bez problemu zrobisz czarną suchą pastelą (do kupienia za kilka zł w sklepach dla plastyków) - ścierasz na proszek np. pilnikiem i nanosisz pędzlem na model. Nie bój się, jak coś nie wyjdzie to usuniesz bez problemu wilgotnym wacikiem lub podobnym narzędziem.
Co do kół- jeżeli będzie jakaś diorama czy podstawka to spróbuj podnieść dolny bieg gąsienic tak by przylegał do kół i następnie dopasuj profil podłoża by wyglądało to na normalną pracę zawieszenia na nierównym terenie.
Michal

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat