SCOOTER-y różne 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SCOOTER-y różne 1/72

Postprzez Robson1 » środa, 25 lipca 2012, 22:50

Fajna kolekcja, kiedyś miałem podobną kolekcja Ju 87 i Me 109.
Mam nadzieje że nowy nabytek przypadnie Ci do gustu
Robson1

Reklama

Postprzez Robson1 » czwartek, 26 lipca 2012, 19:16

MARIO napisał(a): Czy ktoś ma na zbyciu 2/4 figurki pilotów by wkleic do kabinki?

Dwóch pilotów dosiadło się do nowego zestawu :mrgreen:
Robson1

Postprzez MARIO » czwartek, 26 lipca 2012, 19:53

Witam.
Najpierw do Robsona1 wielkie dzięki za scooterka tylko jak tych 2 zmieści sie do tak małej kabinki :lol: :lol: :lol:
Teraz fotka z przymiarki na sucho przodka od wersji E. Znowu jest gorąco to wykańcza i zapał do klejenia mija.
Obrazek
Gotowe są kabinki do wersji TA i wklejona do OA
Pozdrawiam mariusz
MARIO

Postprzez MARIO » poniedziałek, 30 lipca 2012, 11:36

Po wekendowej przerwie tak na szybko efekt porannego sklejania
Obrazek
Ten tydzień robi się na na popołudnie to trochę pogonie z robótkami :mrgreen:
MARIO

Postprzez MARIO » środa, 8 sierpnia 2012, 20:28

Kolejna krótka relacja z grudziadzkiej filii DOUGLAS AIRCRAFT COMPANY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Korzystając z deszczowej pogody podgoniłem prace nad A-4. Jastrząbki nabierają już kształtów tj dostały skrzydełka a jutro zainstaluję przód kadłuba w fujimkach.
Obrazek
Dziś spotkała mnie miła niespodzianka. Wylądowała wersja A-4B/P z fixa.
Obrazek
Wielkie dzięki Seweryn.
Model jest fajny. Nie przerażają mnie jak to ktoś napisał "rowy mariańskie" czyli linie podziału. W porównaniu z fujimką są niezłe. Myślę, że jak położy się podkład farby oraz całą resztę będzie nieźle. Myślę, że fix wypuści całą serię A-4. W modelu jest 5 pylonów pod skrzydła. Może będą kolejne wersje :lol: Mogliby poprawic co nie co.
MARIO

Postprzez MARIO » czwartek, 9 sierpnia 2012, 21:26

Zlot A-4 trwa. Dzięki Robson1!
Obrazek
Już jest na miejscu postojowy. Piloci przeżyli lot :mrgreen:
Pas wolny obsługa w oczekiwaniu na nastepnego. Ma pojawic się wersja M.
MARIO

Postprzez MARIO » niedziela, 12 sierpnia 2012, 21:04

Czy ktoś z Kolegów posiada na zbyciu kalki kokardy z kiwi Nowej Zelandii skala 1/72?
MARIO

Postprzez MARIO » piątek, 7 września 2012, 21:26

Witam po przerwie. Od ostatniego wpisu trochę dni zleciało z kalendarza. Nie oznacza to iż nic nie robiłem przy modelach moich jastrząbków. Prace posuwały się wolno ale do przodu. Oto kilka fotek.
A-4E
Kabinka
Obrazek
I delikwent prawie w stanie surowym
Obrazek
no to wersja szkolna TA-4J
Kabinki
Obrazek
Przednia ucznia
Obrazek
Instruktora
Obrazek
oraz cały delikwent
Obrazek
Jak widac nie obyło się bez szpachli. Głównie na szwie wlotu powietrza do silnika. Łączenie skrzydeł i stateczników to kilka kropel płynnej szpachlówki. Dziś dokleiłem oszklenie. Jutro kładę Pana Podkłada a w niedzielę pierwsze malowania.
W celu odstresowania wydłubałem takie coś. Stary monogram AV-8B skal 1/48
Obrazek.
Po niedzieli zamierzam go całego pomalowac. Będzie to mała wariacja h jak harier de dur :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Po0zdrawiam Kolegów.
PS: Nadal potxrbne mi są kalki nowej zelandii. Ruszyły prace nad kolejnymi A-4 teraz wersje B M
MARIO

Postprzez MARIO » niedziela, 9 września 2012, 19:35

Witam.
Kolejna moja "ofiara" :mrgreen: Wczoraj wylądował u mnie. To już mam kolejne 3 sztuki do "BLOCK 2". :lol: :lol:. Jutro podmalówka osłon kabinki w wersjach TA i E. Na tygodniu ruszam z "BLOCK 2" wersje Q, M i E/F lub 2 M-ka Szkoda, że nie posiadam kalek Nowo Zelandzkich. Chyba zrobię 2 M-ki Jedna w malowaniu kolorowym druga szara. Fajnie by było zrobic ten sam samolot w dwu różnych malowaniach.

Obrazek

Na dziś to tyle. Pozdrawiam Kolegów
PS. Jak zaczynałem wątek to któryś z Kolegów napisał że ma na zbyciu OA-4M fujimi. Może odezwie się na PW
MARIO

Postprzez MARIO » wtorek, 11 września 2012, 22:26

Witam.
Dzisiaj Jastrząbki w wersji E i J miały spotkanie z Mr Podkład. Pan Podkład ładnie się położył :mrgreen: . Jutrzejszy dzień będzie sponsorował kolorek BIAŁY. Zaczynam malowanie 2 modeli Wersja E australijska natomiast J US NAVY. Fotki jutro.
MARIO

Postprzez MARIO » środa, 12 września 2012, 09:13

Fotka do wpisu powyżej.
Obrazek
cdn jeszcze dzis
MARIO

Postprzez MARIO » środa, 12 września 2012, 11:17

Ciąg dalszy nastąpił :mrgreen: Jak wcześniej pisałem dzisiejszy dzień stał pod znakiem koloru białego.
Pomalowałem rozrzedzonym kolorem białym wnęki kół oraz inne elementy, które powinny byc białe w wersji australijskiej

Obrazek
Chyba będę zmuszony zmienic koncepcję wykonania "kangura". Szpachlując model niestety połamałem "wąsy" :( :( które trzymają otwarte sloty

Wersja TA-4J dostała pierwszą warstwę koloru białego. Kolejne dwie będą nakładane w tym tygodniu :lol:

Obrazek
Na dzisiaj tyle. Pozdrawiam Mariusz
MARIO

Postprzez MARIO » sobota, 15 września 2012, 19:36

Porannej zabawy kolorem białym ciąg dalszy. Rano położyłem 2 warstwę kolorku białego na szkolnego jastrząbka. Jeszcze tylko czerwień do pomalowania a resztę zrobią kalki a jest ich dużo.
Na australijczyku postanowiłem popróbowac coś w rodzaju prełoszingu linie zamalowałem czarnym. Zobaczymy co wyjdzie. Mam mały dylemat. Japońce w instrukcji do malowania australijskiego podają kolor jasny jako blue FS 35622 WYCHODZI HUMBROL 23 :shock: Znalazłem na necie fotki oryginalnego A-4 czarna 885 i tam kolorek jasny nie przypomina kaczego jaja :mrgreen: Może ktoś ma jakieś info na temat malowania australijskich A-4
1. Parka po pomalowaniu
Obrazek

2 Kangur
Obrazek
MARIO

Postprzez MARIO » niedziela, 16 września 2012, 21:40

Aktualizacji ciąg dalszy. Pogoda pokrzyżowała plany ;o) ale za to była kontynuacja zabawy aerografem.
Dwumiejscowy scooter dostał trzecią i ostatnią warstwę białego. Pozostało jeszcze pomalowac miejsca slotów kolorem czerwonym ale to jutro. Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu położę kalki na niego.
Oto on
Obrazek

Austraijczyk dostał pierwszy kolorek. Znalazłem fotki oryginału (nie tak prosto :x ) w dodatku ten egzemplarz nr czarny 885 występuje w trzech malowaniach!!! :shock: Kolor jaśniejszy nie przypomina kaczego jaja. Choc na fotce gdzie flesz aparatu padł chyba prostopadle i bardzo rozjaśnił samolot to ten kolorek wpada w odcień kaczego jaja. (to moje osobiste wrażenia). Na jednej ze stron znalazłem opis budowy australijczyka w 48 hasy. Tam wykonawca podaje kolorek MM 2130 FLANKER PALE BLUE. Akurat posiadam ten kolorek więc poszła pierwsza warstwa. Jutro położę jeszcze jedną.

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj tyle. Jutro kolejne fotki. Muszę trochę podgonic prace bo urlop w zanadrzu i wypadnę z obiegu na kilka dni
Pozdrawiam Mariusz
MARIO

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 16 września 2012, 21:58

Przerwę ten monolog ;o)
Zaczyna się najciekawsza część, "Hot- rody Heinemanna" dają duże pole do popisu przy malowaniach.
Czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat