Tiger winter camo

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tiger winter camo

Postprzez urquart » niedziela, 23 września 2012, 19:30

Witam Kolegów. Możecie dać mi namiar na późnego Tygrysa (na stalowych kołach) w zimowym camo? Znalazłem tylko w wersji średniej, a nie mam ochoty przerabiać podwozia i kadłuba - jedyny potencjalnydawca to Academy, więc rozumiecie... :-/ Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich!
urquart

Reklama

Re: Tiger winter camo

Postprzez Hubert Michalski » poniedziałek, 24 września 2012, 10:23

Witam,

Obrazek

pozdrawiam,
Hubert Michalski

Postprzez urquart » poniedziałek, 24 września 2012, 12:27

Hubert Michalski napisał(a):Witam,

Obrazek

pozdrawiam,

dzięki, ale to też znalazłem, chyba z 301 PzAbt, problem z tym jakie to ustrojstwo miało numer? Akurat w tym miejscu jest odłupany zimm, a może widzicie więcej, niż ja :D
urquart

Postprzez Hubert Michalski » poniedziałek, 24 września 2012, 15:23

dzięki, ale to też znalazłem, chyba z 301 PzAbt, problem z tym jakie to ustrojstwo miało numer? Akurat w tym miejscu jest odłupany zimm, a może widzicie więcej, niż ja :D

Kolorowy profil tego Tygrysa wykonał jak dobrze pamiętam Jean Restayn. Według niego, jeśli mnie pamięć nie myli, czołg ten miał numer "212". Dla pewności warto by to jeszcze raz sprawdzić w jego książce (Tiger I on the Western Front).

pozdrawiam,
Hubert Michalski

Postprzez urquart » poniedziałek, 24 września 2012, 17:15

Hubert Michalski napisał(a):

Kolorowy profil tego Tygrysa wykonał jak dobrze pamiętam Jean Restayn. Według niego, jeśli mnie pamięć nie myli, czołg ten miał numer "212". Dla pewności warto by to jeszcze raz sprawdzić w jego książce (Tiger I on the Western Front).

pozdrawiam,

Ma któryś z Kolegów tę książkę, ja nią niestety nie dyspookuję :evil:
urquart

Postprzez Hubert Michalski » wtorek, 25 września 2012, 08:41

Mam tą książkę, tyle że nie przy sobie ale...wujek Google jest - jak to mówią - wielki ;o):
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... highlight=

pozdrawiam,
Hubert Michalski

Postprzez urquart » wtorek, 25 września 2012, 10:14

Hubert Michalski napisał(a):Mam tą książkę, tyle że nie przy sobie ale...wujek Google jest - jak to mówią - wielki ;o):
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... highlight=

pozdrawiam,

Dzięki wielkie!!!!!! :D
urquart

Postprzez urquart » środa, 26 września 2012, 11:23

I jeszcze jedna kwestia :D . Widać, że maszyna ma w wielu miejscach odłupany zimm, wydaje mi się, że zimowe camo nakładane było po, a nie przed jego odłupaniem. Gdyby było inaczej, to kolor zimm, czyli powiedzmy jasna ochra, a tym bardziej będąca pod nim farba podkładowa wyraźnie odznaczałyby się na białem tle. Ale może sie mylę??? Bardzo proszę o opinie
urquart

Postprzez Mauser » wtorek, 1 stycznia 2013, 20:18

Witam.Te tygrysy mogły przyjechać na front przed zimą gdy miały zwykłe malowanie letnie, a w walce zimmerit mógł odpaść a kiedy później załoga tygrysa przemalowywała czołg zamalowała te miejsca białą farbą. :?:
Mauser

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste