Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez shivadog » sobota, 29 września 2012, 15:21

shivadog

Reklama

Postprzez Sparrow » sobota, 29 września 2012, 15:22

Dzisiaj makieta była w "Było, nie minęło". Jeszcze bez silników, pomalowany z szachownicami. Powtórka będzie na TVP info ok. 3.15 w nocy. Z tego co było widać, to rzucają się w oczy za małe szachownice na spodzie płatów ze zbyt szerokimi obwódkami. Oznaczenia literowe też mają złe proporcje. Błyszczy się jak lustro. W kabinie obserwatora jest fotel. Do kabiny pilota i obserwatora można wejść. Obie lotki wiszą, ale konstruktorom zwrócił na to uwagę pan z ekipy "Było, nie minęło", pilot Lotu zresztą. Trochę dziwne, że konstruktorzy o tym nie pomyśleli. Do płozy tylnej przymocowany był dziwny dyszel, długości ok. 2 m, łączący się z jakimś sworzniem wystającym z dołu kadłuba. Nie wiem, czy ma być to stały element, czy tylko tymczasowe rozwiązanie. Dzisiaj miała być oficjalna prezentacja dla VIPów, może więc pojawią się jakieś fotografie skończonego "Łosia".
O widzę, że się spóźniłem...
Na zdjęciu dobrze widać ten dyszel...
Sparrow
Sparrow

Postprzez hadzi » sobota, 29 września 2012, 16:23

Gdyby to byl model jednego z forumowiczow, to bym napisal, ze niechcialo mu sie siegnac do dokumentacji samolotu.
A tak co powiedziec? Panowie sobie zrobili luzna interpretacje, jak bym chcial by wygladal moj wlasny Los. Detale a nawet malowanie, a tak sobie slodzili w trakcie prac, ze jak to bedzie dokladnie odwzorowany w detalu i malowaniu. Pomysl zacny, ale ten co robil rysunki, to ja bym go z mojej firmy wylal. Sam konstruowaniem zajmowalem sie 15lat i widze, ze to ani dobry kreslarz ani konstruktor byc nie moze. SZKODA kasy tak wydanej, mozna to bylo za te pieniadze i w tym samym czasie zrobic lepiej. A dokumentacji jest duzo i dobrej, na jej bazie latwo bylo opracowac rysunki warsztatowe do budowy modelu 1:1. Mam nadzieje, ze ten zespol (kreslarzy/konstruktorow) w taki sposob nie zabierze sie za kolejne projekty.

Byle by znalezli sie nasladowcy z wieksza dbaloscia o detale.
Latajaca replika RWD-13 to tez tylko karykatura RWD-13, coz tu tez ktos luzno podszedl do zgodnosci z wygladem oryginalu.
Oby juz takich projektow nie bylo wiecej.

Kibicuje tym co chca/buduja repliki P.11 i RWD-6.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez spiton » sobota, 29 września 2012, 16:51

hadzi napisał(a): Mam nadzieje, ze ten zespol (kreslarzy/konstruktorow) w taki sposob nie zabierze sie za kolejne projekty.

No co ty ?? Po takim sukcesie !! ,-)))
A na poważnie ja też mam taką nadzieję. Łoż to był piękny samolot i naprawdę nie zasłużył na taką karykaturę.
spiton

Postprzez nobie1973 » sobota, 29 września 2012, 17:08

Wiecie co koledzy forumowicze…sorki ale wasze uwagi są delikatnie mówiąc, nie do końca sprawiedliwe !!!
Amerykańska firma wywaliła całą kasę na ten projekt aby docenić wkład polskiej myśli lotniczej w rozwój polskiego lotnictwa. Ci którzy byli zaangażowani w ten projekt nie ukrywali że Łoś będzie tylko makietą która ma przedstawiać osiągnięcia polskiego przemysłu lotniczego. Moim zdaniem to co zbudowali koledzy z Mielca doskonale się sprawdza w porównaniu do celu który chcieli osiągnąć !!! Należy tylko zadumać się nad tym że to Amerykanie docenili nasz przemysł lotniczy, a sfery rządzące w Polsce maja to w d… Sprzedali Mielec i kilka innych przedsiębiorstw lotniczych jakby to był pchli targ…Cieszy mnie tylko że ten Łoś powstał, bo w Krakowskim Muzeum Lotnictwa nie potrafią dbać nawet o prawdziwe samoloty…i co na to powiecie ?
nobie1973

Postprzez Slash » sobota, 29 września 2012, 17:26

Pewnie, miło, że zrobili. Trochę szkoda, że w takiej firmie z takimi ludźmi i amerykańską kasą zrobili to trochę inaczej niż można by się spodziewać. To, że ogólnie w muzeach jest syf i nikt za to odpowiedzialny się nie martwi stanem obecnym ani gorszą przyszłością to coś zmienia? Może z tego względu zacznijmy robić modele o wiele chujowiej niż potrafimy bo przecież i tak będą lepsze niż Łoś z amerykańskich pieniędzy. A wiadomo, że lepsze niż amerykańskie już być nie mogą :lol:

Norbert, poszukaj gdzieś w tym wątku czeskiego Spita. Zbudował go bodaj stolarz w własnym garażu, własnym sumptem bez amerykańskich pieniążków. O dziwo nie wygląda jak łabędź z cyrkowej karuzeli.
Slash

Postprzez spiton » sobota, 29 września 2012, 17:33

Czyli tak : Amerykanie dali grubą kasę, żeby Polacy mogli budować replikę swej dumy narodowej "Łosia".
I ci Polacy za amerykańską kasę zbudowali "Cosia". No to ja uważam, że w tym "łańcuchu" zdecydowanie zawiedli ci co budowali. Zmarnotrawili amerykańskie pieniądze i przede wszystkim szanse na zbudowanie dobrej repliki "Łosia". Zrobili bubla, ale lansują się jakby dokonali czegoś wspaniałego.
spiton

Postprzez Slash » sobota, 29 września 2012, 17:34

Uważaj spiton bo te pieniądze to tak dane z dobrego serca. Zrobią Black Hawka analogicznie do Łosia to się Cosia wliczy w dług publiczny :lol: :lol: :lol: :lol:
Slash

Postprzez nobie1973 » sobota, 29 września 2012, 17:44

Koledzy forumowicze ! Największym problemem jest to że polski rząd wyprzedał polskie wytwórnie lotnicze za bezcen ! I to jest fakt ! Czyli krótko mówiąc polski rząd ma w d… dokonania polskiego przemysłu lotniczego jeśli się go tak łatwo pozbywa…Tylko zachodnie firmy, które wykupiły polskie wytwórnie szanują polski wkład w historię lotnictwa…Nie daje wam to do myślenia ? Niestety to jest fakt i dlatego ja cieszę się z Mieleckiego Łosia…ponieważ polski rząd i tak nic lepszego nie wyprodukuje !!!
nobie1973

Postprzez Slash » sobota, 29 września 2012, 17:56

Wyprzedano przemysł lotniczy jak każdy inny, a zagraniczny inwestor, który mało na tym nie zarobi ufundował polaczkom kolejny totem z nadzieją, że biało-czerwone godełka wywołają radość i wdzięczność w ich patriotycznych serduszkach. Huura !
Slash

Postprzez spiton » sobota, 29 września 2012, 18:44

Norbert, polski parlament przyjął ustawę o szczepionkach w takiej formie, że zgodnie z prawem koncerny farmaceutyczne mogą nas wytruć co do jednego w rok. Ale czy ja mam z tego powodu nie wyrzucać śmieci, albo przestać się myć ?? Albo robiś żle modele ??Czemu usprawiedliwiasz ten bubel złymi decyzjami rządu ? Ja zresztą nie wiem czy były złe, czy dobre. Nie znam się. Ale nie widzę związku. Chyba, że ten łoś to jakiś protest pod tytułem: "Spieprzymy łosia w akcie protestu ,-))".
spiton

Postprzez Sparrow » sobota, 29 września 2012, 19:09

Już wiem! Ten dyszel służy do stabilizacji dodatkowego kółka ogonowego, które ułatwia przemieszczanie makiety. Swoją drogą zastosowanie w oryginalnym Łosiu płozy ogonowej, z niewielką tylko rolką, było chyba trochę archaiczne. Na betonie raczej się to nie sprawdzało. Ale w Polsce chyba nie było zbyt wiele pasów betonowych.
O ile dobrze widać, to jest jeszcze kolejne odstępstwo od oryginału. Chodzi o przednie szyby wiatrochronu. W Łosiu były płaskie, w makiecie wydają się być wypukłe.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Tofik » sobota, 29 września 2012, 21:18

Największym problemem jest to że polski rząd wyprzedał polskie wytwórnie lotnicze za bezcen ! I to jest fakt ! Czyli krótko mówiąc polski rząd ma w d… dokonania polskiego przemysłu lotniczego jeśli się go tak łatwo pozbywa…

Przepraszam a od kiedy to produkcja licencyjna jest jakimś wielkim osiągnięciem ? od 1945r to polskie konstrukcie można na palcach jednej ręki policzyć i jeszcze zostanie kilka palców do dłubania w nosie.
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez jasio-g » sobota, 29 września 2012, 23:40

nobie1973 napisał(a):Cieszy mnie tylko że ten Łoś powstał, bo w Krakowskim Muzeum Lotnictwa nie potrafią dbać nawet o prawdziwe samoloty…i co na to powiecie ?

Zapraszam do Krakowa. Widać Norbert, że tu dawno nie byłeś. Może jednak pomysły muzealników nie są takie złe? Ja nie wiem, czy odmalowany samolot jest lepszy od tego z działającym silnikiem, ale chyba remont tego drugiego wychodzi drożej? I wolę te drugie. I wolę samoloty ze skrzydłami, a dorobienie skrzydeł np. do Camela, żeberko po żeberku nie zajmuje tygodnia, tylko trochę dłużej, nie mówiąc już o opracowaniu dokumentacji. Ja na stronie muzeum lubię oglądać przetargi, wiem wtedy co przywiozą, co remontują.
A ten Łoś to pokraka, nawet proporcje się nie zgadzają. Ot duża zabawka do przedszkola.
jasio-g

Postprzez nobie1973 » sobota, 29 września 2012, 23:55

Jasio-g, zapraszam do UK albo do innych europejskich muzeów lotniczych (trochę ich pozwiedzałem…) i wtedy będziesz widział pewnie różnicę. Niestety dla mnie Kraków to taka państwowa instytucja z post-komunistyczną mentalnością, czyli czy się robi czy się leży jednakowo się należy…Znam osobiście wielu ludzi w Polsce którzy to co powinien robić Kraków robią o wiele lepiej i z większy efektem, sprawdź chociażby tutaj: http://www.archeolask.pl/.
nobie1973

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste