potez napisał(a):Podstawowa sprawa - nie tnij kadłuba!!!!
Stało się. Wczoraj po południu zabrałem się z zapałem do pracy.
Wcześniej oglądałem te gnioty które kupiłem , i zastanawiałem się jak to ugryźć :hmmm:
Miałem zamiar wycieniować zewnętrzne ścianki żywicy, i wewnętrzne ścianki kadłuba. Tak, aby wpasować jedno w drugie. Obawiałem się jednak, że może dojść do zbyt cienkich ścianek, zwłaszcza na bokach kadłuba, i że mogą być niespodzianki po sklejeniu. Obawiałem się, że klej może mi zrobić jakieś pofałdowania, i tego typu podobne niespodzianki.
Zgadza się Twoja opinia o tym zestawie. Jakością to, to nie grzeszy.
Ale musiałem od czegoś zacząć. Zacząłem wstępnie obrabiać żywice i dopasowywać je ze sobą. Po oszlifowaniu i wstępnym połączeniu, nie wyglądało to tragicznie. Z pewnym przymrużeniem oka oczywiście.
Pomyślałem, raz kozie śmierć. Pozaznaczałem na kadłubie miejsca cięcia i zabrałem się za sekcję.

Po wklejeniu elementów żywicy w kadłub nie wyglądało to źle.

Widać poprawiony garb. W odlewie jest on wygięty jak łuk. I ni jak nie pasowało to do kadłuba. Ja przeciąłem w miejscu gdzie zaczyna się węższy fragment i wtedy było mi łatwiej to ustawić. I po tych operacjach wskoczyłem na komputer i przeczytałem Twój post.
Ale było już za późno. Teraz niestety, ale będzie to relacja z gatunku tych - TAK NIE ROBIĆ !
Ale skoro już się wkopałem to muszę z tego jakoś wybrnąć. Nie jest to sprawa nie do wyjścia, ale na pewno będzie więcej zabawy. A to chyba o to nam chodzi. Prawda?
A teraz jeszcze jedno pytanie.
potez napisał(a): jak porównałem je ze sobą to różnica na długości wstawki kabiny wynosi kilka milimetrów, kształtu i przekroju też to nie trzyma
K
Jak widać na moim zdjęciu przedział kabiny pokrywa się z planami. O jakiej różnicy kilku milimetrów pisałeś?
I teraz jeszcze wyjaśnienie dla niewtajemniczonych, o czym pisał
potez.
potez napisał(a):No i pamiętaj o kształcie ogona, pamiętasz zdjęcia

?
Tutaj można porównać kształt góry dyszy. Jak to jest w odlewie i jak to powinno wyglądać wg. planów.

Ta końcówka jest do poprawki. Przy okazji wygląda na to, że dwa ostatnie pierścienie trzeba będzie odciąć i zrobić wstawkę ok. 2 mm, bo jest w tym miejscu za krótka.
Zastanawiam się jeszcze, w jakiej konfiguracji zrobić model. Chyba zrobię go w wersji pokazowej. Rozłożone skrzydła, wychylone klapy, otwarte hamulce. Co wy na to?