PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Postprzez Soris000 » poniedziałek, 15 października 2012, 19:19

Wygląda jak kolor spodu kadłuba.
Soris000

Reklama

Postprzez Sherman » poniedziałek, 15 października 2012, 21:31

Podpaczam.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez hadzi » poniedziałek, 15 października 2012, 22:01

potez napisał(a):A ja tu widze zupełnie cos innego :twisted:
Porozmawiamy?
Najpierw oznaczmy sobie kolorki:
Obrazek
Na moje oko elementy zaznaczone numerami od 1 do 3 mają TEN SAM kolor.
element 4 to bok kadłuba z grzbietem w okolicy stanowiska tylengo strzelca. I nie jest to ten sam kolor co elementów 1-3.
Ale widać na kadłubie zaznaczony numerem 5 odprysk farby khaki i spod spodu JAKIŚ kolor w odcieniu szarości takim jak 1-3.
Ale na pewno nie khaki.
Pytanie jaki to kolor? Sam jestem cholernie ciekaw.
Specjalnie przejrzałem Aj-Pressa. Na zdjęciach trofiejnego Łosia kabina jest ciemna i niemiłosiernie pożdzierana...
Kurcze nie wiem jaki kolor powinien iść do wnętrza ale chyba nie khaki :?: :?: :?:

Wybaczcie, ale dla mnie poz.3 golen nie ma tego samogo koloru co elementy wnetrza, jest dla mnie jeszcze jasniejsza.
Ja sie trzymam wersji Pana Rosolowskiego, co nie znaczy, ze mogly byc roznice miedzy wczesnymi a poznymi seriami Losia.
Poznie serie dostaly m.in. okienko na stanowisku strzelca dolnego, bo bylo tam za ciemno, moze zmieniono kolor wnetrza rowniez w tym czasie z khaki na jakis jasniejszy (jakis szary) by je nieznacznie rozjasnic a nie tracic jednoczesnie efektu kamuflazowego dla powierzchni przeszklonych? Nie wiem i chyba nikt tego teraz nie wie, mozemy tylko bazowac na przekazach jak wspomnianego Pana Rosolowskiego. Prototypy byly w wiekszosci wewnatrz raczej nie malowane lub jakims bezbarwnym(?). W PZL malowano np.P.7 z zewnatrz po calosci (rownierz z dolu) najpierw na Khaki a potem dopiero malowano spody na niebiesko jest takie zdjecie, chyba w monografi AJ-Pres o P.7 i slowo komentarza. Niestety jestem poza domem i nie sprawdze tego by podac dokladnie zrodlo.

Mnie sie model kolegi bardzo podoba i uwazam, ze khaki jest bardzo ok.
Zdjecia tego Losia szkolnego na bazie A-bis (zdobytego przez Sowietow) wygladaja tez na khaki jak dla mnie, nie widze roznic z kolorem zewnetrznym.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez tankmania » poniedziałek, 15 października 2012, 22:10

Też bym pomalował na khaki po powiększeniu zdjęcia z tej strony.

http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/bo ... e_los.html

Obrazek
tankmania

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 15 października 2012, 22:25

Ja bym nie przypisywał roli "kamuflażowej" farbie wewnątrz kadłuba - tu np. szklarnia na nosie zrobi prędzej odblask jak lusterko - a raczej jedynie rolę ochronną a jej kolorowi także funkcję ergonomii.
Tu zielony sprawdza się. Chociaż z drugiej strony Niemcy malowali kabiny na kolor czarnoszary już od 1940 roku. Brytyjskie samoloty miewały kokpity czarne (nocne bombowce czy powojenne myśliwce). Nie widzę powodu, dla którego malowanie farbą o kolorze khaki byłoby gorsze. Amerykańskie maszyny także malowane były dość ciemną farbą zieloną.
Miałem okazję wejść do samolotów wielkości Łosia i ciut większych nawet i mam wrażenie, że tam kolor ścian kadłuba nie ma znaczenia wcale za to liczy się ilość okien.
Dla przykładu w Sunderlandzie było dość jasno, w Ił 14 także. W Ju 52 ciemno jak w norze a wnętrze pomalowane na jaśniutko.

Bardzo podoba mi się ten model. Nie mam wiadomości o Łosiach na tyle, żeby ośmielać się podważać prawidłość tego malowania.

Powodzenia dalej,
Kuba
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 15 października 2012, 22:36

Kuba P. napisał(a):Ja bym nie przypisywał roli "kamuflażowej" farbie wewnątrz kadłuba - tu np. szklarnia na nosie zrobi prędzej odblask jak lusterko - a raczej jedynie rolę ochronną a jej kolorowi także funkcję ergonomii.

Mając do wyboru szkło i aluminium oraz szkło i khaki mniejszym złem będzie drugie rozwiązanie. O malowaniu wnętrza Karasia khaki pisał Krzysztof Sikora w Minireplice kilka lat temu.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 15 października 2012, 22:40

Jacek Bzunek napisał(a):Mając do wyboru szkło i aluminium oraz szkło i khaki mniejszym złem będzie drugie rozwiązanie.

Myślę, że kolor środka ma marginalne znaczenie. W warunkach bojowych i bazowaniu na odkrytym lotnisku osłony kabin są od razu zakrywane pokrowcami. I chronią przed zobaczeniem z odległości i zapobiegają uszkodzeniu szkła.
Kuba P.

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 16 października 2012, 16:08

Gratuluję włożonej pracy i podejścia do zagadnienia, robi imponujące wrażenie :shock:
Dwadzieścia lat temu pomalowałem wnętrze swojego Łosia kolorem średnio-szarym, wyglądało i wygląda ok. Nie będę ci sugerował jaki kolor winien tam być bo nie wiem. Argumenty pana Sikory z opowieści o Karasiu do mnie przemawiają, jest to racjonalne podejście do sprawy. Niemniej osobiście całego wnętrza samolotu bym nie pomalował na kolor khaki lub nawet na inny. Pewne części zostawił bym naturalne, blaszane, a pewne części w okolicach przeszkleń bym pomalował. Ale jak powinno być ...... :?:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez posejdon » wtorek, 16 października 2012, 19:50

Właśnie ja też jakieś 20 lat temu (no może nie całe) pomalowałem wnętrze Łosia na szaro. Nie potrafię sobie przypomnieć co mną wtedy kierowało... :) Uważam, że nie ma co się specjalnie rozwodzić nad kolorem wnętrza gdyż żadnych kwitów na to nie znamy. Są jedynie opowieści, wspomnienia. Moim zdaniem khaki jest ok.
Nie wiadomo - może za jakiś czas ktoś wykopie z ziemi zardzewiałą śrubkę i powie: "O! To jest z wnętrza Łosia - znaczy to, że był pomarańczowy". Przepraszam poniosło mnie trochę ale zobaczyłem analogie do koloru spodu.
posejdon

Postprzez hadzi » środa, 17 października 2012, 17:54

szary podawala instrukcja ZTS Plastyk, dlatego wszyscy tak malowalismy nasze Losie.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 18 października 2012, 10:11

Dużo pracy przy odtwarzaniu wnętrza i jak zwykle później trochę szkoda że tak niewiele widać :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez malinowski » piątek, 19 października 2012, 12:02

Zawsze można zostawić w formie przeciętego na pół :P
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez rudolf24 » wtorek, 23 października 2012, 17:39

Muszę powiedzieć, że podoba mi się łoś od mirage. Lecz niestety nie umiem robić elementów metalowych :(
Ale serdecznie kibicuję :D
rudolf24

Postprzez iras67 » niedziela, 18 listopada 2012, 20:55

Witaj , wspaniały temat.
Jak na razie to co pokazujesz pozwala przypuszczać że powstanie nietuzinkowy "Łoś".
Życzę wytrwałości i jeżeli tylko potrzebujesz materiały służę pomocą.
To zdjęcie które linkowali koledzy przedstawia oderwaną tylna część kadłuba na wysokości stanowiska tylnego strzelca Obrazek
Wydaje mi się że jest tylko kolejnym potwierdzeniem tezy że Łoś malowany był ciemnym kolorem tylko do stanowiska tylnego strzelca . Pozostała część
była w kolorze metalicznym jasnym i taki być może zniszczony warunkami atmosferycznymi widać na zdjęciu powyżej
Według zdjęć zamieszczonych w instrukcji płatowca a przede wszystkim zrobionych kiedyś przez Sowietów w ośrodku badawczym jeszcze w wrześniu 1939r wnętrze kabiny było ciemne nawet bardzo ale nie czarne( widać tą różnicę na niektórych panelach obsługi ) .
Fragmenty wnętrza wykonane przez sowieckiego fotografa w podobnych warunkach świetlnych:
Obrazek
Zwróćcie uwagę na kontrast z mechanizmem przeniesienia linek

Obrazek
A tu odrapania fotela

Najciekawsze dla naszej dyskusji z zdjęć z sowieckiego ośrodka badawczego pokazuje fragment wewnętrzny kadłuba stanowiska tylnego strzelca. Zwróćcie uwagę na kolor 1 wręgi (odrapania jej krawędzi) i kolejnych:
Obrazek
Tak wygląda wzmocnienie w tylnej części kadłuba za stanowiskiem górnego km
Obrazek
To cały czas ta sama "sowiecka" sesja zdjęciowa, widok na strukturę od stanowiska tylnego strzelca do końca kadłuba
Obrazek
Teraz zdjęcia dwóch różnych egzemplarzy które pokazują ciemne wnętrze kabiny i bombardiera
Obrazek
Obrazek
To ostatnie zdjęcie i kilka innych skłania mnie do tezy że kolor zewnętrzny mógł być użyty do malowania wnętrza (niecałego ;o) )...Pytanie jaki to był kolor ? Nie znalazłem jeszcze żadnego materiału który pokazywałby tył wnętrza Łosia pomalowany tak samo jak przód.
Ostatnio edytowano niedziela, 18 listopada 2012, 21:16 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 18 listopada 2012, 21:12

Ja dołożę ze swej strony jeszcze zdjęcie ciemnego wnętrza kabin: pilota i strzelca. Widać odrapania i różnicę odcieni w porównaniu z mocowaniem lawety karabinu.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat