Działo kolejowe 280mm K5[E] Leopold, Hobby Boss 1:72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Re: Działo kolejowe 280mm K5[E] Leopold

Postprzez dzejo » niedziela, 8 marca 2009, 18:42

Cześć

Model super , robi wrażenie i rzeczywiście trochę trąci "Kamilizmem" (w dobrym znaczeniu tego słowa :lol: ). Figurek brak to fakt , niestety nikt nie poszedł śladem Trumpka i nie wydał dodatkowego zestawu ludków do tego działa w 1/72 a sam bym chętnie zakupił. Pocisku niet - bo i w zestawie go nie ma (szkoda - przydałby się)
Mam tylko jedna uwagę, zauważyłem ze nic nie zrobiłeś z odlaną w całości "kierownicą" na boku która zlewa się z korpusem- tyle mojego.
Przydałoby się trochę więcej fotek w tym szczegółów.
Napisz jak się montowało ten zestaw, bo również go posiadam w czeluściach magazynu ;o) i kiedyś je planuje zmajstrować.

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Z malowaniem dział kolejowych kruppa to jest tak: do 43 roku fabryczie malowane były farbą ciemnoszarą- nie mylić z panzergrau- to była tak zwana reichsbahngrau- wyraźnie jaśniejsza od barwy stosowanej w pancerce.

Kamil czyli w tym przypadku jaka farba była by najlepsza? jest jakiś odpowiednik , czy po prostu rozjaśnić trochę panzergrau?
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 8 marca 2009, 19:14

dzejo napisał(a):Kamil czyli w tym przypadku jaka farba była by najlepsza? jest jakiś odpowiednik , czy po prostu rozjaśnić trochę panzergrau?

prawde mówiac nie mam pojęcia- bo poza słowem pisanym nie spotkałem się z żadnymi innymi informacjami na ten temat. ale też i specjalnie nie szukałem. wydaje mi się że to co zrobił matejson z grubsza pasuje do opisu.
jest jeszcze jeden haczyk. kiedy wojska pancerne przestały malowac pojazdy na panzergrau, zapasy tejże farby przekazano kolejom.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez zytek » poniedziałek, 9 marca 2009, 17:04

Zgadza sie przekazano kolejom,i niczego nie sugeruje,ale platforma na myszke 14-osiowa też była szara.
zytek

Postprzez NIEDZWIEDZ » wtorek, 10 marca 2009, 08:44

matejson- model jak najbardziej mi się podoba lecz jakiś pusty.Może mała winetka i będzie odjazdowo?Tak na marginesie to może kiedyś spróbuje poczynić ten model w 1/35.
Pozdrawiam Mirek
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 10 marca 2009, 12:38

Bardzo ładnie wyszło malowanie tego modelu. Gratuluję!! Naprawdę kawał dobrej roboty! Nie myślałem, że szary model może być tak ciekawy. Trochę grawitacja zawiodła w przypadku haka (tego od włochatych lin) :D
Pozdrawiam
Maciej Gruca

Postprzez ewpiga » wtorek, 10 marca 2009, 22:15

Ten maluszek Mateusz wyszedł bardzo efektownie. Pomazał bym tylko tak jak sugerują koledzy ten nasyp, zbyt jednolity jest teraz. Jak wielki jest ten model w takiej skali?
I ja od dłuższego czasu coś tam czasem pokleję u swojego( 1:35). Jak skończę pomaluje działko kontrowersyjnie.. na piaskowe kamo bez plam brązowych jednak.
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez matejson » czwartek, 12 marca 2009, 20:52

Witam,
Ciesze się, że malowanie Wam się podoba :)

ewpiga napisał(a): Jak wielki jest ten model w takiej skali?

ok 40 cm długości

Niestety już nic nie zdziałam :-| bo model stoi już u innego właściciela :)

Dziękuje za komenatrze.

Pozdrawiam
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Re: Działo kolejowe 280mm K5[E] Leopold, Hobby Boss 1:72

Postprzez henszel » wtorek, 23 października 2012, 09:37

Dlaczego nikt nie zauważył do tej pory, że Leopold spod Anzio jest piaskowy? Tym kolorem został pokryty wcześniejszy kolor - szary - obmalowano nawet napisy eksploatacyjne - biale. Jedyne plamy jakie tam są widoczne to dwa okopcenia po eksplozjach obok torów i po spłonięciu drewnianych pokładów - mam na myśli zdjęcie z żołnierzami amerykańskimi w tle. Brązowe plamy ma eksponat muzealny w USA - ale jego foty wykonane zaraz po dostarczeniu do Ameryki pokazują jedynie "piasek i rdzę". Napis "Leopold" jest również błędnie umieszczany i drukowany na kartonówkach - otóż metalowy element na burcie kadłuba "odcina" dwie ostatnie litery, a nie trzy. Instrukcja Hobby Boss zawiera tylko jedno prawidłowe malowanie - szare. Nie spotkałem ani jednego zdjęcia(!), wykonanego przez obie walczące strony, pokazujące brązowe plamy chociaż na jednym boku lub z góry. Będę wdzięczny jeśli je ktoś zamieści. Korzystałem też z wydawnictwa Jan Coen Wijnstok.
henszel

Postprzez KFS-miniatures » wtorek, 23 października 2012, 10:26

ale starocia odgrzebałeś..

i nawet nie wysiliłes się, żeby przeczytać wątek.

udany debiut
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez henszel » wtorek, 23 października 2012, 10:38

Chciałem upewnić się, czy istnieje ktoś oprócz mnie w kraju, kto ma Odwagę stwierdzić, że Leopold spod Anzio był piaskowy - na górze, a szary pod spodem i wewnątrz. Pewna grupa modelarzy usilnie trzyma się instrukcji Hobby Boss, ale foty mówią coś innego.
henszel

Postprzez KFS-miniatures » wtorek, 23 października 2012, 11:15

no to naprawde wymaga wielkiej odwagi, godnej tylko bohatera związku radzieckiego..

to wogóle trzeba mieć jaja jak berety, zeby otwarcie stwierdzić, ze schematy malowania w moelach do sklejania są czesto niezgodne z prawdą
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez bartek72 » wtorek, 23 października 2012, 14:26

Chciałem upewnić się, czy istnieje ktoś oprócz mnie w kraju, kto ma Odwagę stwierdzić, że Leopold spod Anzio był piaskowy

Jak widzę jest to odwaga przez duże "O"!
bartek72

Postprzez matejson » wtorek, 23 października 2012, 16:32

To miłe, że model wzbudza nadal tyle "Emocji" :)

Pozdrawiam,
M.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez henszel » środa, 24 października 2012, 09:45

[ciach. wycieczki osobiste nie będą tolerowane] Ja traktuję zagadnienie malowania Leopolda poważnie. Może za przykład podam wcześniejsze problemy z malowaniem jedynego, polskiego Bf-109 - zaangażowały się w to dwa wydawnictwa modelarskie i modelarze, którym na sercu leżały sprawy prawdy historycznej, patriotyzmu i szerzenia podobnych zainteresowań wśród młodzieży. Z poprzedniego malowania - na samolocie pozostał jedynie czerwony kołpak i białe litery LW - a kolory kamuflażu, granice kolorów - są inne. Moim celem jest to - aby na wystawach w całej Polsce mogły stanąć obok siebie trzy modele Leopolda - szary, piaskowy i łaciaty - muzealny, ale wtedy bez kontenera z agregatem prądotwórczym.

edit,
Jerzy
henszel

Postprzez shivadog » środa, 24 października 2012, 10:29

Wyjaśnianie, dyskusja - tak!
Spinka, wycieczki osobiste - nie!

Proszę by starać prowadzić dyskusję na temat, a nie przerzucać się przytykami.
Dyskusje nie na temat, będą wycinane.

Pozdrawiam,
Jerzy
shivadog

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria