P.11c 1/48 Mirage

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P.11c 1/48 Mirage

Postprzez Siema » wtorek, 30 października 2012, 14:07

Witam!

To mój pierwszy post na forum więc najpierw się przedstawię. Mam na imię Paweł, kilka lat temu nieśmiało wrzucałem coś ze swoich wypocin na starym PWMie, ale potem przyszły studia i czasu jakby zrobiło się mniej na wszelakie hobby. Od niedawna zabrałem się za modelarstwo na powrót, głównie za latadła w 48. Ale przejdźmy do tematu...

Model który staram się zbudować to P.11c Mirage (wersja sił powietrznych Ruminii- innej chwilowo w sklepie nie było, ale to jeden diabeł), do tego blachy Part plus km-y i kalki Techmodu (planuję większość oznaczeń namalować od szablonów ale do tego jeszcze długa droga;o)). Wybrałem malowanie ze 111 Eskadry Myśliwskiej, numer 5 (ostatnio zrobiłem dwa RaFałki- Spita i Hurricane, a planuję jeszcze dwie maszyny z 303, więc spodobało mi się to malowanie Jedenastki).

Na chwile obecną pootwierałem kadłub, skleiłem kabinę i przygotowałem to wszystko do pryśnięcia farbą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Paweł Siemaszko
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Reklama

modele polskich samolotów

Re: P.11c 1/48 Mirage

Postprzez bARTZ » wtorek, 30 października 2012, 14:56

Witam na forum! Będę zaglądał bo jestem na podobnym etapie z P.11c co Ty :)
Planujesz wymieniać silnik na jakąś żywice?
bARTZ

Postprzez Siema » wtorek, 30 października 2012, 17:15

Witaj, tak, planuję wymienić silnik i zdjąć pierścień Townenda całkowicie, ale na chwile obecną nie mogę nigdzie owego silnika żywiczego znaleźć...
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez malinowski » środa, 31 października 2012, 09:34

Też szukam silnika żywicznego. Po roku chyba dam sobie spokój. Kibicuję!
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Sparrow » środa, 31 października 2012, 10:28

Szukajcie, a znajdziecie...
http://www.neomega-resin.com/vector/32-Mercury.jpg
Vector robi silniki Mercury w skali 1/48 za jedyne 8,5 funta.

W Martoli za 65 PLN:
http://www.martola.com.pl/pl140/produkty41937/bristol_mercury
Ostatnio edytowano środa, 31 października 2012, 13:53 przez Sparrow, łącznie edytowano 1 raz
Sparrow
Sparrow

Postprzez heihachi mishima » środa, 31 października 2012, 13:45

Siema :)
Zapowiada się ciekawy warsztat. Silnik, lub jego klony czasem bywają na Allegro.
Pozdrawiam:)
heihachi mishima

Postprzez puniek2222 » środa, 31 października 2012, 15:15

Sparrow napisał(a):Szukajcie, a znajdziecie...
http://www.neomega-resin.com/vector/32-Mercury.jpg
Vector robi silniki Mercury w skali 1/48 za jedyne 8,5 funta.

W Martoli za 65 PLN:
http://www.martola.com.pl/pl140/produkty41937/bristol_mercury

W Martoli to na miejscu połowy artykułów które są w ofercie nie ma. I ten produkt też na zamówienie.
puniek2222

Postprzez Siema » środa, 31 października 2012, 15:39

Siema :) Wiem, że NuOmega i Vector mają te silniki w ofercie, ale nie uśmiecha mi się, jako biednemu studentowi ;o) , wydawanie na silnik równowartości całego modelu ;o). Spróbuję pokombinować samemu, zwłaszcza, że zdejmę pierścień ale zostawię resztę pokryw i będą wystawać tylko cylindry... Może trafię coś w międzyczasie na alledrogo.

puniek2222 napisał(a):
W Martoli to na miejscu połowy artykułów które są w ofercie nie ma. I ten produkt też na zamówienie.

Nie można mieć wszystkiego ;o) W Martoli akurat wiadomo, czego na miejscu nie ma i co trzeba zamówić wcześniej przez stronę więc nie widzę problemu. Najważniejsze, że jest możliwość ściągnięcia danej rzeczy przez sklep. To w mojej opinii dużo wygodniejsze rozwiązanie, niż zamawianie bezpośrednio u producenta lub w sklepach zagranicznych, potem zabawy z kartami płatniczymi, paypalem itp.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Adam » środa, 31 października 2012, 15:47

Jeżeli chodzi o Vectora to mogą być problemy, Jakiś czas temu zamówiłem silnik do Fokkera Dr.1 i czekam do dziś, bo producent przenosi produkcję z Rosji do Anglii.
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Siema » środa, 31 października 2012, 16:38

Mam pytanie do znawców tematu Jedenastek. czy są jakieś zdjęcia kabiny z epoki? Chodzi mi o widok fotela, oparcie i siedzenie. Zastanawiam się jak wyglądało ich obicie lub czy występowały bez, a nie wiem czy to w Krakowie jest wiarygodne.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Paweł Czarnocki » środa, 31 października 2012, 17:53

O Ziomal !!
Pawle super, że wróciłeś do modelarstwa. To razem z Tobą jest już 6 modelarzy w Siedlcach :)
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Siema » czwartek, 1 listopada 2012, 15:37

Miałem trochę czasu jako że święto dziś więc prawie wykończyłem kokpit. Pomalowany aluminium Revella, delikatnie przybrudzony. Fotel zrobiłem "na oko", nie mogłem znaleźć jego dobrej fotki z epoki, więc posiłkowałem się tym z Krakowa. Pasy jeszcze do końca nie wyprofilowane, dlatego tak odstają od siedziska. Pomalowałem je na khaki- te szare z muzeum jakoś mi nie pasowały, na zdjęciach wyglądają na ciemniejsze. Obicie fotela wykonałem z cienkiej a'la skórki wyciętej z zepsutej słuchawki i igłą zrobiłem nacięcia imitujące guziki z oryginału. Niestety fotki wyszły za ciemne bo mam tak usytuowany blok e ani w pokoju ani na balkonie nie mam już o tej porze dobrego światła i nie widać do końca efektu. Postaram się to pokazać na następnych. Tablica przyrządów jeszcze niekompletna, brakuje żółtych pokręteł i mocowania busoli.
Zapraszam do oglądania i komentowania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paweł Czarnocki napisał(a):O Ziomal !!
Pawle super, że wróciłeś do modelarstwa. To razem z Tobą jest już 6 modelarzy w Siedlcach :)

Pawle, jest nas więcej, tylko jak alkoholików- anonimowych :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez potez » czwartek, 1 listopada 2012, 22:08

Popraw ustrojstwo doprowadzające naboje do karabinów maszynowych, te dwie lużne blaszki trzeba skleić razem i wyprofilować na okrągłe zagięcie na końcu a nie pozostawić w postaci sterczących w powietrzu kawałków blaszki.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Siema » sobota, 3 listopada 2012, 11:45

Potez, dzięki za uwagę, już poprawiłem. Chciałem to dogiąć po zamontowaniu km-ów ale zmieniłem koncepcję- będą zdemontowane do przeglądu i jakoś tak zapomniałem... :oops:

Zamknąłem kadłub. Ku mojemu zdziwieniu nie zużyłem trzech ton szpachli, na skrzydła również ;o) niestety okazało się, że jedna z połówek jest dłuższa, tzn nos jest dobrze spasowany, a na usterzeniu pionowym miałem małą różnicę w długości... Musze nad tym popracować jeszcze. Skleiłem tez wstępnie "polski płat" jednak bez blaszek mechanizmu lotek i celowników ponieważ zaraz model pakuje do samochodu i zrobię z nim przez weekend jakieś 400 km wiec wolałem nie ryzykować.
Wstępnie obrobiłem tez silnik, w tygodni odbiorę profile z Martoli i zabiorę się za dorabianie przewodów dolotowych, zaworów i okablowania. Również pierścień z zestawu wstępnie skleiłem żeby zrobić z niego szablon pod cieńszy, z blaszki z rozpiętymi zamkami. Zobaczymy co z tego wyniknie;o).

Kilka zdjęć tego, jak to się na chwilę obecną przedstawia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 3 listopada 2012, 20:14

Adam napisał(a):Jeżeli chodzi o Vectora to mogą być problemy, Jakiś czas temu zamówiłem silnik do Fokkera Dr.1 i czekam do dziś, bo producent przenosi produkcję z Rosji do Anglii.
Adam.

Twój silnik będzie w dostawie która już jedzie. Jak widać pomału starają się nadgonić zapóźnienia.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat