Rolls-Royce Touring Car 15HP 1905 Minicraft 1/16

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Rolls-Royce Touring Car 15HP 1905 Minicraft 1/16

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 1 listopada 2012, 11:27

Robiąc porządki w szafie wyciągnąłem z jej czeluści model samochodu z epoki która zawsze mnie fascynowała i postanowiłem że w końcu traktując model wypoczynkowo skleję.
Firma ta raczej modelarzy nie rozpieszcza i raczej model wykonany jest trochę jakby spod siekierki :) .
Po prostu chciałem trochę odpocząć od zgiełku wojny w modelarstwie i wykonać cywilny model automobila :mrgreen:
A ponieważ zamierzam model trochę zwaloryzować i choć trochę zbliżyć do oryginału .\
Zdawałem sobie sprawę z niedoskonałości modelu ale firma trochę chyba przegięła.
Nie dość że mylna data na opakowaniu ,ponieważ jest to model z 1905 roku to jeszcze zafundowała do niego silnik i układ przeniesienia napędu z modelu RR ,,Silver Ghost" który jest późniejszym modelem różniący się znacznie.
Ten powinien posiadać silnik trzy cylindrowy oddzielną skrzynie biegów że o tylnim moście nie wspomnę.
Stąd też i moja prośba , może ktoś ma fotografie wyżej wymienionych elementów tego samochodu i mógłby się nimi podzielić. .
Oczywiście nie próżnowałem i coś udało mi się już zdobyć ale jest to wciąż trochę za mało aby w tej skali wykonać detale.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To chyba na razie na tyle , na razie wycinam z ramek i bedę obrabiał części nadwozia bo jak na razie tylko one wyglądają że będzie z nich pożytek.
Pozdrawiam Andrzej.
Andrzej Godlewski

Reklama

Re: Rolls-Royce Touring Car 15HP 1905 Minicraft 1/16

Postprzez Mr. Headshok » czwartek, 1 listopada 2012, 12:49

Ciekawy, egzotyczny model. Będę uważnie obserwował Twój wątek.
Masz już jakiś plan na przeróbki, waloryzacje? Lubię oglądać jak z kiepskiego wyjściowo zestawu powstaje fajnie "zdetalowany" model.

Trzymam kciuki! Powodzenia!
Ostatnio edytowano czwartek, 1 listopada 2012, 12:54 przez Mr. Headshok, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 1 listopada 2012, 12:51

Fajny model, będę się przyglądał poczynaniom.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 1 listopada 2012, 13:23

W pierwszym etapie zdobyłem co nieco ze zdjęć tego samochodu i na razie pasuje co się da odnośnie ,szpachluje skurcze ,jamki i wyrównuje nadlewki.
Od taka jak na razie typowa robota każdego z Nas przy tego typu modelach.
Drugi etap , zakłada już trochę pod górkę , trzeba będzie pocienić pancerna błotniki :lol: i nieco wymodelować koła i brać się za ramę .
Tu będzie trochę zmian bo albo jakoś poprzerabiam resory albo trzeba będzie już wejść na etap prac od podstaw i wykonać silnik skrzynie biegów i tylni most .
Na razie brak odpowiedniej dokumentacji ale myślę że i to da radę wyszperać.
Oświetlenie karbidowe zostawiam na tak zwany deser ,lampy wytwornice itp będę robił od podstaw z mosiądzu i to lubię najbardziej- uzbrajanie tego typu pojazdów w archaiczny osprzęt. :D
Andrzej Godlewski

Postprzez Soris000 » czwartek, 1 listopada 2012, 14:24

A to jest maszyna której wyprodukowano tylko 6 sztuk ?
Soris000

Postprzez portalus » czwartek, 1 listopada 2012, 14:42

Podziwiam determinację kolegi, kiedyś skleiłem z tej firmy MG TC i powiem tylko, że to samo zło.
Niewiele części do siebie pasowało, rama i nadwozie zwichrowane ale w przeciwnych kierunkach.
Już samo sklejenie tego w jedną całość było wyzwaniem, a i tak się później okazało, że maska do niczego nie pasuje itd itp.
Życzę wytrwałości do końca bo automobil bardzo ciekawy i chyba nigdzie go sklejonego nie spotkałem.
portalus

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 1 listopada 2012, 16:02

Z tymi RR to maniana niezła bo to jednostkowa produkcja ale trochę poogladałem zdjęć i zaczynam je odróżniać ;o)
Nie wszystko w nim takie złe ,tak na prawdę to należało by go zrobić od podstaw ale w jego przypadku są dwie drogi abo zacisnąć zęby i wgryź się w materie :evil: albo dać sobie spokój i zrobić model bardziej przyjazny .
Zresztą żadna z firm nie robi pojazdów z tej epoki w tej skali.?
Andrzej Godlewski

Postprzez PiterATS » czwartek, 1 listopada 2012, 22:02

Mam w swoim składziku, z Minicrafta model automobilu De Dion Bouton, też w 1/16 :) Samochód sam w sobie przełomowy jeśli idzie o konstrukcję, ale model już taki nie jest. Tym bardziej zdaję sobie sprawę że będziesz miał sporo zabawy z modelem.
PiterATS

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat