U.S. Tank transporter Dragon Wagon Academy 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

U.S. Tank transporter Dragon Wagon Academy 1/72

Postprzez Autoexit » niedziela, 4 listopada 2012, 11:18

Witam, jestem niedoświadczonym modelarzem i będę potrzebował waszej pomocy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest to co do tej pory skleiłem. Użyłem kleju uniwersalnego i do pomalowania mam zamiar użyć farb akrylowych.

Obrazek

Obrazek

Największy problem miałem przy sklejeniu tylnej części; widać klej i przestrzeń pomiędzy częściami. mam to od nowa przyklejać czy zostawić i zamalować klej? Da się te szpary zaszpachlować?
Autoexit

Reklama

Re: U.S. Tank transporter Dragon Wagon Academy 1/72

Postprzez paco » niedziela, 4 listopada 2012, 11:33

Cześć. Też dopiero zaczynam ale dostrzegam ten sam problem który i u mnie w pierwszym modelu się objawił. Ale o tym za chwilę. Zainwestuj lepiej w klej modelarski- na początek budżetowo może być wamod tego typu z igłą http://www.nokaut.pl/pozostale-narzedzi ... 30-ml.html, i jednak akryle Pactra- również budżetowo. Co do pędzelków kup w papierniczym pędzle z naturalnego włosia- bo te od plakatówek wylinieją na modelu i będziesz miał piękne żyły na pojeździe ;o) Co do problemu- chyba starałeś się zrobić model na szybko- stąd niedokładności w elementach doklejanych jeszcze przed wyschnięciem poprzednich warstw- model "rozjeżdzał się" w dłoniach przy doklejaniu elementów. Sugerowałbym w ramach możliwości rozkleić oszlifować i zacząć od nowa- dużo kleju wyciekło i wygląda to tak sobie. Do tego z prawej strony zbyt nisko przykleiłeś osłony stalowe szyb. Powoli i bez pośpiechu a napewno coś fajnego wyjdzie.
p.s Wiem że to nie łatwe, ale się da:)
paco

Postprzez Autoexit » niedziela, 4 listopada 2012, 11:56

Rozkleiłem, oszlifowałem i do póki nie będę miał odpowiedniego kleju nic raczej nie będę mógł zrobić. Stalowe osłony szyb już poprawiłem. Dziękuję za dobre rady :D
Autoexit

Postprzez Autoexit » poniedziałek, 5 listopada 2012, 17:07

Kontynuuje, powoli ale jakoś idzie.

Obrazek

Obrazek
Autoexit

Postprzez Sherman » poniedziałek, 5 listopada 2012, 20:35

Na razie wygląda koszmarnie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 5 listopada 2012, 21:00

Prawdę mówiąc większe doświadczenie mam z lotniczymi modelami,a le co nie co mogę Ci podpowiedzieć :
Jeśli nie masz zaopatrz się w prosty pilnik nawet taki z supermarketu. Pomoże Ci to oszlifować nadmiar wyrastający poza ramkę. Tak samo przydałbym się nożyk modelarski z wymiennymi ostrzami - ja mam taki z Humbrola.
Klej wywal to co pokazywałeś na początku tylko popsują fakturkę modelu. Dedykowany do modelarstwa klej wcale nie jest drogi najlepiej albo z pędzelkiem albo z igłą.
Farbki no połóż koniecznie 2-gą warstwę bo w tej chwili nie teges. Kładąc pędzlem zawsze w jednym kierunku.
sebmalinowski

Postprzez Rafal » poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:29

A mi to trollem pachnie :)

Autoexit, naprawdę chcesz kleić model klejem polimerowym do "wszystkiego"?

Przyznaj się :)

Rafał
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat