Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Postprzez Arcturus » niedziela, 4 listopada 2012, 21:01

Miałem ostatnio drastyczny spadek motywacji modelarskiej (zgubione drzwiczki od Typhoona wstrzymały jego budowę), więc postanowiłem ratować się rozbebeszeniem kolejnego modelu. Wybór jak dla mnie nietypowy - pierwsze podejście do skali 1:32, a to z tej prostej przyczyny, że raczej nie doczekam się porządnego Caudrona C.714 Cyclone w mojej ulubionej 1:48. Model wpadł w moje łapy po bardzo okazyjnej cenie dzięki Radkowi z Karayi (raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam). Cięzko mi oceniać ten model, bo, jako się rzekło, to mój pierwszy w tej skali. Prasę ma dobrą, więc uznaję że jest dokladny. Pasowanie i zdetalowanie jest moim zdaniem na wysokim poziomie, choć liczba części jak na tę skalę zaskakuje (że mało...). Ale i sam samolot specjalnie skompliowany nie był... Miałem czekać z budową na ukazanie się monografii Stratusa, ale na Targach Książki Pan z tego wydawnictwa dał mi do zrozumienia, że nieprędko się ona ukaże. Zakładam, że podstawowym wyzwaniem będzie tu malowanie, choć w tak dużej skali zrobienie tych francuskich ciapków i prążków powinno być łatwiejsze. Oznaczenia zamierzam malować od szablonów, bo ostatnio miałem złe doświadczenia z kalkomaniami, a w tej skali powinno to dać niezły efekt.
Jak to zwykle bywa, 2 godziny po zamknięciu kadłuba z kokpitem pozyskałem nowe materiały, które pozwoliłyby wzbogacić trochę wnętrze. Cóż, za późno, ale to co oferuje zestaw jest i tak bardzo dobre. Doskonałe wrażenie robi np. drążek sterowy z żywicy. Wnętrze malowane humbrolem 145 (bo akurat miałem).
Krótki raport z dotychczasowych dokonań:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I po zamknięciu kadłuba i doklejeniu skrzydeł (wszystko pasowało naprawdę dobrze). Należy tylko wspomnieć o grubych krawędziach spływu, trochę je pocieniłem ale i tak na kolana mnie to nie rzuca...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Proporcje tej maszyny są totalnie nietypowe, ale w końcu to maszyna o rodowodzie wyścigowym.
Obrazek
Obrazek
Takie małe porównanie z Typhoonem w 1:48: (a w lewym górnym rogu przygotowane do przyklejenia oszklenie)
Obrazek
No i największa wpadka zestawu, czyli przednia część kadłuba. Chwyty mają zły kształt, szczególnie w widoku z boku brakuje "bródki"; próbowałem to poprawić, ale rzeźbienie mi nie wyszło. Department of Correction zrobił zestaw korekcyjny z żywicy i mam nadzieję, że już jest w drodze do mnie :)
Obrazek
Mam nadzieję że w tym tygodniu dojdą wspomniana żywica oraz farby, a wtedy zacznie się właściwa zabawa.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 4 listopada 2012, 21:26

największa wpadka zestawu, czyli przednia część kadłuba. Chwyty mają zły kształt, szczególnie w widoku z boku brakuje "bródki"; próbowałem to poprawić, ale rzeźbienie mi nie wyszło.

Nie poddawaj się szybko takie modyfikacje nie są trudne, zmianę kształtu mogłeś przeprowadzić doklejając płytki polistyrenowe w a następnie opiłować wszystko do właściwego kształtu :idea: . Następnym razem spróbuj zanim zainwestujesz w żywicę.
Oglądam ten temat z zainteresowaniem bo chodzi mi po głowie tuning tego "Cyklona na wcześniejszą wyścigową wersję.
Powodzenia w budowie Marcin
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Arcturus » niedziela, 4 listopada 2012, 21:29

Na ostatniej fotce widać że próbowałem. Nakładałem masę z połączenia cyjanoakrylu i płynnej szpachlówki gunze, a później szlifowałem okrągłym pilnikiem. Całkiem niezły efekt uzyskałem, ale krawędzie miały tendencje do kruszenia się, i uznałem że nie będę ryzykował że już po pomalowaniu coś mi się wyszczerbi.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 5 listopada 2012, 08:17

Z przyjemnością poobserwuję Twoje zmagania.
Zwróć uwagę na pewien ciekawy szczegół (chyba pominięty w zestawie) - przyciemnianą szybkę celownika po zewnętrznej stronie wiatrochronu:
Obrazek
Obrazek
Paweł84

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 5 listopada 2012, 08:23

Dzięki! Świetne zdjęcia, które wreszcie wyjaśniły mi zagadkę budowy celownika. Miałem tylko schemat kokpitu widziany z pozycji pilota, co niewiele wyjaśniało. Trzeba będzie dorobić ten zewnętrzny element z szybką. I właśnie dlatego opłaca się pokazywać publicznie warsztaty :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 5 listopada 2012, 14:19

Paweł84

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 5 listopada 2012, 14:36

Świetny ten kokpit. Szybka przed kabiną na pierwszej focie wyszła bardzo ciemna, ale to wina oświetlenia. Raczej powinna być tylko trochę przyciemniona (widać to na innych zdjęciach).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Paweł84 » wtorek, 6 listopada 2012, 07:48

Odnośnie koloru szybki to jeszcze mam takie zdjęcie:
Obrazek
Paweł84

Postprzez Jaho63 » wtorek, 6 listopada 2012, 13:21

Paweł84 napisał(a):Odnośnie koloru szybki

Cóż, być może były różnego rodzaju, być może Twoje zdjęcie to jest powojenna "rekonstrukcja".
Zajrzyj do Avions Hors Serie nr.11. Jest tam wiele pięknych zdjęć m.in. z widoczną, omawianą szybką.
Z resztą, zwróciłem tylko uwagę na szczegół, który może wprowadzać w błąd, a już Arcturus sam podejmie decyzję. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Arcturus » wtorek, 6 listopada 2012, 13:32

Dzięki za ciekawe rozważania, na szczęście na decyzję mam jeszcze sporo czasu, bo takie łamliwe detale pójdą na samym końcu. Na razie model nałożyłem podkład, czekam wciąż na żywiczny nos i na większość farb. Wczoraj wieczorem obrobiłem i zmontowałem wstępnie elementy podwozia, jak będzie okazja to zrobię zdjęcia.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » wtorek, 6 listopada 2012, 13:35

Już wygląda świetnie! Zaczynam żałować, że - mając go w ręku - wolałem kupić D-520.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Arcturus » wtorek, 6 listopada 2012, 14:11

Aleksander napisał(a):Zaczynam żałować, że - mając go w ręku - wolałem kupić D-520.

To chyba nic straconego, np. w Exito jest na stronie, więc pewnie można zamawiać...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » wtorek, 6 listopada 2012, 17:19

Arcturus napisał(a):
Aleksander napisał(a):Zaczynam żałować, że - mając go w ręku - wolałem kupić D-520.

To chyba nic straconego, np. w Exito jest na stronie, więc pewnie można zamawiać...

Tylko co ja teraz zrobię z tym Dewoitine? :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Soris000 » wtorek, 6 listopada 2012, 18:15

Aleksander napisał(a):...

Gdzieś kiedyś czytałem, że takie rzeczy się skleja i maluje. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Ja odkładam do szafy.
A Cyclone jest brzydszy (czyli dla mnie ładniejszy :P ) od D.520
Soris000

Postprzez Arcturus » wtorek, 6 listopada 2012, 18:33

Aleksander napisał(a):
Arcturus napisał(a):

Dokupisz MS 406 w tej samej skali i będziesz miał piękną francuską rodzinkę :) Mnie już kusi właśnie ten nasz niedoszły myśliwiec września jako kolejny nabytek w 1:32. Ale może uda się nie dać pokusie, bo w końcu MS 406 jest w 1:48, więc koronny argument do kolejnej zdrady skali odpada.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat