A6M3 zero

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: A6M3 zero

Postprzez zegeye » środa, 7 listopada 2012, 14:56

A wg mnie dobrą teorią byłoby że ten samolot U1-105 nosił wstępnie czerwone oznaczenie na ogonie. Potem naniesiono na niego kamuflaż ochronny zamalowując całe oznaczenie (niedokładnie i z prześwitami) po czym poprawiono białą farbą jedynie cyfrę 105, a literai cyfra U1 pozostała zamalowana. Wg mnie nie ma tam ingerencji cenzora. Cenzor zamalowywał zazwyczaj cały kod i to nie używając photoshopa ;o) Nie znam się na fotografii i retuszu aż tak bardzo i nie wiem jakie były wtedy techniki retuszu. Ale mam fotki zer z Rabaul na których wyretuszowano oznaczenia. Retusz to namazanie jasną farbą plam na zdjęciu. Tu kompletnie nie widać ingerencji retuszera.....
Znalazłem stronkę artysty z bardzo ładnymi profilami zer. Wg mnie dość prawdopodobne. A odbiegając od tematu nieco zastanawia mnie skąd ten artysta wiedział ktory z tych samolotów to wersja 22 Ko (z działkami wystającymi z płata). Mam fotki niektórych z narysowanych przez niego Ko i na tych fotkach nie widać działek wystających..... Ciekawi mnie to bo chciałbym właśnie taką wersję z działkami wystającymi popełnić kiedyś....

http://home.earthlink.net/~dougzeug/id1.html
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Re: A6M3 zero

Postprzez marco2607 » sobota, 10 listopada 2012, 08:28

zegeye napisał(a):A wg mnie dobrą teorią byłoby że ten samolot U1-105 nosił wstępnie czerwone oznaczenie na ogonie. Potem naniesiono na niego kamuflaż ochronny zamalowując całe oznaczenie (niedokładnie i z prześwitami) po czym poprawiono białą farbą jedynie cyfrę 105, a literai cyfra U1 pozostała zamalowana

To może mieć sens , nie muszę kombinować z szablonem.

Georg01 napisał(a):Ostatnie kalki Tamiyi jak widziałem mają oprócz białych cyfr 105 także wersję z żółtym środkiem i z białą obwódką wokół cyfr.

Biały mi bardziej pasuje. Wczoraj odebrałem ten model, ładny mimo tego że ma parę braków . Jak znajdę zamienniki do brakujących części zaczynam warsztat. Jak się zmienia skalę to najlepiej zacząć od 0 . ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste