Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Postprzez Paweł84 » środa, 7 listopada 2012, 07:51

Prawdę powiedziawszy Twój warsztat przypomniał mi że najwyższa pora wrócić do budowy Morane'a
viewtopic.php?f=12&t=17339
A czy Twój Caudron będzie w jedynym słusznym malowaniu z szachownicą?
Paweł84

Reklama

Postprzez Arcturus » środa, 7 listopada 2012, 09:06

Paweł84 napisał(a):Prawdę powiedziawszy Twój warsztat przypomniał mi że najwyższa pora wrócić do budowy Morane'a
viewtopic.php?f=12&t=17339

Fajny warsztat, miło było go sobie odświeżyć. Działaj dalej! Do Moranów mam sentyment, wszystko przez TBiU wyuczone na pamięć w dzieciństwie :)

Paweł84 napisał(a):A czy Twój Caudron będzie w jedynym słusznym malowaniu z szachownicą?

Oczywiście, choć do Finów tez mam sentyment to jednak Caudron musi być jedynie słuszny. Myślę że będzie to "10"ka Niewiary, ze względu na dodatkowe oznaczenia na spodzie skrzydeł. Własnie oglądam schemat malowania oraz zdjęcia tego egzemplarza z "Polskich Skrzydeł" Stratusa i zauważyłem smaczek: przednia oraz dolna część osłony silnika(liczę że żywica dzisiaj do mnie wreszcie dotrze) był chyba z innego egzemplarza, bo nie pokrywają się linie kamuflażu.
Obrazek
Model dostał już oszklenie (poza środkową częścią, będzie konfiguracja z otwartą kabiną):
Obrazek
Nałożyłem też podkład, poprawiłem zauważone babole i nałożyłem mocny preshading z ciemnozielonej farby tudzież rozjaśniłem białą większe panele. Ponieważ model ma duże płaszczyzny bez linii podziałowych, chcę spróbować zróżnicować je właśnie w ten sposób.
ObrazekObrazek

Wyzwanie będzie spore, jak nie zalać tego farbą, szczególnie że kamuflaż jest skomplikowany i tworzą go od góry 3 kolory. Będę się starał nanosić mocno rozcieńczoną farbę. Pozostaje problem krawędzi plam, na zdjęciach "10"ki widać że część była rozmyta, część prawie ostra. Chciałbym spróbować malować z ręki, ale obawiam się że rozmycie będzie za silne. A malowanie "na wałeczki" nie najlepiej mi wychodzi.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez raptorf22 » środa, 7 listopada 2012, 10:11

Nie wiem czym malujesz, ale i tak przy tej wielkości modelu ja bym zrobił z ręki cienką kreską. Sam maluje Pactrą w większości i spokojnie daje się zrobić ładne przejścia bez zbędnego bałaganu.
raptorf22

Postprzez Arcturus » środa, 7 listopada 2012, 11:30

raptorf22 napisał(a):Nie wiem czym malujesz, ale i tak przy tej wielkości modelu ja bym zrobił z ręki cienką kreską. Sam maluje Pactrą w większości i spokojnie daje się zrobić ładne przejścia bez zbędnego bałaganu.

Będę malował Gunze oraz Tamiyą, więc przy odrobinie szczęścia i dokładności powinno być dobrze,
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » środa, 7 listopada 2012, 12:43

Na spodzie chyba widać szparę na łączeniu płata z osłoną silnika
Paweł84

Postprzez Arcturus » środa, 7 listopada 2012, 14:05

Paweł84 napisał(a):Na spodzie chyba widać szparę na łączeniu płata z osłoną silnika

A nie powinno tak być?... Na rysunkach z boku widać, że w tym miejscu znajduje się uskok, (tzn. centropłat wchodzi "pod" osłonę silnika). Nie znalazłem zdjęcia ani rysunku tej okolicy, ale wykoncypowałem sobie, że była tam szpara, którą wychodziło powietrze chłodzące silnik.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez MIRO » środa, 7 listopada 2012, 15:46

Arcturus napisał(a):Będę malował Gunze oraz Tamiyą, więc przy odrobinie szczęścia i dokładności powinno być dobrze,

Ty się nawet nie zastanawiaj, tylko leć z ręki. A tempo masz jak Wincenty Pstrowski!
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Arcturus » środa, 7 listopada 2012, 17:08

MIRO napisał(a):
Arcturus napisał(a):Będę malował Gunze oraz Tamiyą, więc przy odrobinie szczęścia i dokładności powinno być dobrze,

Ty się nawet nie zastanawiaj, tylko leć z ręki. A tempo masz jak Wincenty Pstrowski!

Tempo to ja mam do zaczynania, a późnej piętrzy się kolejka niedorobieńców na różnych etapach :) Ale Fiat już dojrzewa w mojej głowie do malowania :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ralf_S » środa, 7 listopada 2012, 19:24

Arcturus napisał(a):
Paweł84 napisał(a):Na spodzie chyba widać szparę na łączeniu płata z osłoną silnika

A nie powinno tak być?... Na rysunkach z boku widać, że w tym miejscu znajduje się uskok, (tzn. centropłat wchodzi "pod" osłonę silnika). Nie znalazłem zdjęcia ani rysunku tej okolicy, ale wykoncypowałem sobie, że była tam szpara, którą wychodziło powietrze chłodzące silnik.

Właśnie tak ma być. Tędy wylatywało powietrze chłodzące silnik, łapane przez chwyt pod śmigłem.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Arcturus » czwartek, 8 listopada 2012, 22:09

Ralf_S: dzięki, że potwierdziłeś moje przypuszczenia :)
Update z frontu robót: : podwozie zmontowane i gotowe do malowania; w zestawie są to elementy z plastiku oraz żywicy:
ObrazekObrazek
Dotarł żywiczny nos, od razu został zamontowany; czy go wymieniać czy nie to oczywiście indywidualna decyzja, ale jakość elementu DOC jest znakomita. Spasowanie do modelu również idealne:
ObrazekObrazek

Pierwsza warstwa farby na spód płatowca. Wykorzystałem starą, na wpół zaschniętą Pactrę RLM-65, zresztą pierwszy raz eksperymentalnie rozcieńczoną Leveling Thinnerem . Cieniowanie jak widać jest bardzo mocne, co na pewno jednym się spodoba a innym nie. Ja sam mam lekko mieszane uczucia :) Na pewno w niektórych miejscach jeszcze je osłabię i poprawię oczywiście nierówności:
ObrazekObrazekObrazek

Teraz szykuje się przymusowy przestój, bo zamówienie z farbami na górę wciąż leży w sklepie internetowym...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » piątek, 9 listopada 2012, 01:22

Ralf_S napisał(a):Właśnie tak ma być. Tędy wylatywało powietrze chłodzące silnik, łapane przez chwyt pod śmigłem.

:evil: :evil: :evil:
Ja na to nie zwróciłem uwagi! I teraz rzezam jakieś nacięcie już na malowanym spodzie. Ale zawsze coś. ;o)
Ogólnie fajnie Ci to idzie. Trochę bolesne są te różnice skali widoczne w detalach, ale... Kibicuję.
Arcturus napisał(a):Teraz szykuje się przymusowy przestój, bo zamówienie z farbami na górę wciąż leży w sklepie internetowym...

Ja używam Model Masterów z zestawu francuskich "autentyków". Przede wszystkim dlatego, bo leżą od czasu poprzedniego francuza. Ale też na moje oko wypadają nie najgorzej.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Paweł84 » piątek, 9 listopada 2012, 07:52

Ralf_S napisał(a):Właśnie tak ma być. Tędy wylatywało powietrze chłodzące silnik, łapane przez chwyt pod śmigłem.

Dobrze wiedzieć, kolejny smaczek do zapamiętania przed rozpoczęciem budowy.

Jaho63 napisał(a):Ja używam Model Masterów z zestawu francuskich "autentyków". Przede wszystkim dlatego, bo leżą od czasu poprzedniego francuza. Ale też na moje oko wypadają nie najgorzej.

Możesz dać jakieś namiary na ten zastaw?
Paweł84

Postprzez Arcturus » piątek, 9 listopada 2012, 09:34

Paweł84 napisał(a):

Dobrze wiedzieć, kolejny smaczek do zapamiętania przed rozpoczęciem budowy.

Zresztą twórcy modelu to uwzględnili, szpara tworzy się sama, musiałem tylko lekko ją wyrównać. Tylko w pierwszej chwili, gdy przymierzyłem skrzydło, myślałem że to babol :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » piątek, 9 listopada 2012, 13:53

Zestaw to szumne określenie. Po prostu cztery farby.
2105 - ciemnoszaroniebieski
2106 - zielony
2108 - brąz
2109 - jasnoszaroniebieski

Arcturus napisał(a):Tylko w pierwszej chwili, gdy przymierzyłem skrzydło, myślałem że to babol

:oops:
A ja nawet tego "babola" naprawiłem (zrobiona już jest na nowo). :lol:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez wicia26 » piątek, 9 listopada 2012, 15:49

Cauldron C.714 był pierwszym samolotem myśliwskim dla Polaków (na zachodzie jak rozumiem).
Znam wielu Francuzów, którzy byliby zainteresowani twoją budową.
Szkoda, że nie mogę wszystkiego zrozumieć co napisałeś.

V

The Caudron C.714 Was first figther plane for Polish pilots
I know lot of french people who could really be interresting about your working
It's pity i can't understand everything you wrote

Have nice day
Vincent.
Wicia26

tłumaczenie,
Shivadog
wicia26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat