Dawno już nic nie wystawiałem na forum... a prace u mnie ciągle trwają i to przy kilku modelach. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie czegoś, za co jeszcze się nie brałem - czyli jakaś nowość w moim dorobku modelarskim. Nie robiłem okrętu i ciężarówki. Okręt zamówiony, ciężarówka dostępna od ręki więc na taki model padło. Zauważyłem, że na naszym forum w dziale CYWILNE przeważają auta osobowe, wyścigowe itp., a mało generalnie jest ciężarówek, dlatego postanowiłem udokumentować budowę swojego modelu tym skromnym warsztatem ( przy okazji dziwi mnie, że w ogóle nie ma działu STATKI a te modele wrzucone są do INNYCH).
Ponieważ wszystkie moje modele w efekcie końcowym trafiają do gablotek, tak też stanie się ze Scanią. Aby jednak troszkę tą mini dioramkę urozmaicić (a właściwie aby stworzyć mini dioramkę) postanowiłem do samego ciągnika dodać drogę - lub chociaż jej kawałek. Zakup gotowego modelu "drogi" to oczywiście pójście na łatwiznę aby nie tworzyć jej samemu od podstaw ale nie widzę w tym niczego złego.
W moje ręce trafił taki oto model - notabene jest to prezent imieninowy
Cały zestaw w skali 1:24 od Italeri.

oraz sam ciągnik

i to co znajduje się w pudle...

Jakoś części wygląda bardzo przyzwoicie, ciekaw jestem bardzo jak to wszystko będzie się składało - jak będzie do siebie pasować. Na wstępie widzę różnicę między zestawami Italeri sprzed 20 lat (kiedy to robiłem pierwsze modele z tej firmy) a tym najnowszym wypustem. Plastik jest w kolorze szarego (wnętrze) oraz czarny metalik
Założenia wstępne są takie:
- malowanie w-g własnego gustu aczkolwiek podpatrzone w innym modelu. Dolna część karoserii będzie w kolorze
aluminiowym, natomiast sama kabina kierowcy czarna. Siodło czarne,
- auto ma być z rodzaju show trucks, a więc nie przewiduję specjalnego jego brudzenia i paćkania ani zmęczenia pracą.
Będzie czyste i błyszczące, takie jakby właśnie wracało w wystawy,
- gdzieś w głowie mam koncepcję zamontowania oświetlenia ale jeszcze nie wiem czy ten pomysł się rozwinie i go zrealizuję
czy przepadnie...
- w miarę możliwości postaram się podorabiać to i owo - przewody, kabelki itp.
- rejestracja będzie NL - wybór z powodu kolorystyki
Ponieważ ochota na budowę tego modelu sięga zeniutu można więc spodziewać się szybkiego rozpoczęcia prac.
Oczywiście liczę na Waszą pomoc i podpowiedzi ponieważ w tej dziedzinie motoryzacji jestem chyba jeszcze bardziej zielony niż w motocyklach...