Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Caudron C.714C.1 Cyclone 1:32 Azur

Postprzez Arcturus » piątek, 9 listopada 2012, 18:18

Jaho63 napisał(a):
Arcturus napisał(a):Tylko w pierwszej chwili, gdy przymierzyłem skrzydło, myślałem że to babol

:oops:
A ja nawet tego "babola" naprawiłem (zrobiona już jest na nowo). :lol:

No i na tym polega modelarski fun. Mój pierwszy model w 1:48 to był Bf-109G z Academy, pamiętam jak ładnie zaszpachlowałem i wyszlifowałem połączenie połówek kadłuba w tylnej jego części. I byłem dumny ze swojej roboty, że nei został ślad łączenia :)

wicia26 napisał(a):Cauldron C.714 był pierwszym samolotem myśliwskim dla Polaków (na zachodzie jak rozumiem).
Znam wielu Francuzów, którzy byliby zainteresowani twoją budową.
Szkoda, że nie mogę wszystkiego zrozumieć co napisałeś.

V

The Caudron C.714 Was first figther plane for Polish pilots
I know lot of french people who could really be interresting about your working
It's pity i can't understand everything you wrote

Have nice day
Vincent.
Wicia26

tłumaczenie,
Shivadog

PL: Witamy na naszym forum, dziękuję za zainteresowanie moją robotą. Od teraz będę starał się dodawać do moich postów streszczenia po angielsku (jeśli Moderatorzy nie mają nic przeciw), mogę też tłumaczyć wypowiedzi Kolegów w moim wątku. Dalej następuje krótkie streszczenie dotychczasowych dyskusji.

ENG: Welcome to our forum! Thank you for interest in my work on this very interesting aircraft, which was one of the first fighters used by polish pilots after the Defence War in September 1939. I'll try to summarize all my further updates and discussions in this topic also in English. Feel free to ask whenever you want!
So far:
-model is built generally out of box, only incorrect front engine cowling was replaced with resin product of Department of Correction
-gunsight needs some improvements (kit does not contain its part situated outside the windscreen)
-there was interesting issue in this plane - there is a large slot between the centerwing and the engine cowling; it was the outlet of the engine cooling air stream. This issue is well done in the kit.
-
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Ralf_S » sobota, 10 listopada 2012, 12:56

Arcturus napisał(a):
Paweł84 napisał(a):
Ralf_S napisał(a):Właśnie tak ma być. Tędy wylatywało powietrze chłodzące silnik, łapane przez chwyt pod śmigłem.

Dobrze wiedzieć, kolejny smaczek do zapamiętania przed rozpoczęciem budowy.

Zresztą twórcy modelu to uwzględnili, szpara tworzy się sama, musiałem tylko lekko ją wyrównać. Tylko w pierwszej chwili, gdy przymierzyłem skrzydło, myślałem że to babol :)

Jak się przyjrzycie to widać, że szczelina zachodzi równiez na boki kadłuba, za rury wydechowe.
To ładnie zostało odwzorowane w tym modelu. Wystarczy nieco wyostrzyć te elementy.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 10 listopada 2012, 15:35

Zaciekawiła mnie Twoja relacja - będę podpatrywał.
Polecam taki periodyk: Avions Hors serie no.11 w całości poświęcony Cyc(lon)owi.
Piotrek Dmitriuk zapodał kiedyś tego linka
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=32 ... &sk=t&sd=a
może Ci sięprzyda.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jaho63 » sobota, 10 listopada 2012, 15:53

Super foty, ale gdyby kogoś skusiło wykonanie maszyny JEDYNEGO asa z sukcesami na Caudronie, Czesława Głóczyńskiego.
To jest fotka całej maszyny tu:
http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=nw&ok=1&poszukiwanie=Skalski&sg=1&s=289
Sylwetka białej dwójki Główczyńskiego jest Polskich Skrzydłach nr.2, ale późniejsza wersja Stratusa (ta z kalkami w 32-ce! :twisted: ) wydaje się dokładniejsza.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez wicia26 » sobota, 10 listopada 2012, 20:41

dziekuje bardzo tłumaczyć

It's nice. i didn't knew That this plan could existe on this scale. i will share the link to your working on my web side in France, cause it deserve to be know
Have nice job.

Wicia26
wicia26

Postprzez Arcturus » sobota, 10 listopada 2012, 22:00

Darek Trzeciak napisał(a):Zaciekawiła mnie Twoja relacja - będę podpatrywał.
Polecam taki periodyk: Avions Hors serie no.11 w całości poświęcony Cyc(lon)owi.
Piotrek Dmitriuk zapodał kiedyś tego linka
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=32 ... &sk=t&sd=a
może Ci sięprzyda.

Dziękuję, choć dotarłem już do tych materiałów. Ale komuś na pewno się przydadzą.

Jaho63 napisał(a):Super foty, ale gdyby kogoś skusiło wykonanie maszyny JEDYNEGO asa z sukcesami na Caudronie, Czesława Głóczyńskiego.
To jest fotka całej maszyny tu:
http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=nw&ok=1&poszukiwanie=Skalski&sg=1&s=289
Sylwetka białej dwójki Główczyńskiego jest Polskich Skrzydłach nr.2, ale późniejsza wersja Stratusa (ta z kalkami w 32-ce! :twisted: ) wydaje się dokładniejsza.

Jednak pozostanę przy wybranym malowaniu, jest więcej dobrych ujęć, no i ten smaczek z podmienioną osłoną silnika...

wicia26 napisał(a):dziekuje bardzo tłumaczyć

It's nice. i didn't knew That this plan could existe on this scale. i will share the link to your working on my web side in France, cause it deserve to be know
Have nice job.

Wicia26

PL: Tutaj można znaleźć inboxa: http://www.modelingmadness.com/scott/al ... r/a091.htm. Postaram się nie zawieść zaufania :)

ENG: You can find review of this kit (but with Finnish markings) there: http://www.modelingmadness.com/scott/al ... r/a091.htm. I'll will try not to disappoint your trust :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez wicia26 » niedziela, 11 listopada 2012, 12:34

wicia26 napisał(a):dziekuje bardzo tłumaczyć

Have nice job.

Wicia26

PL: Tutaj można znaleźć inboxa: http://www.modelingmadness.com/scott/al ... r/a091.htm. Postaram się nie zawieść zaufania :)

ENG: You can find review of this kit (but with Finnish markings) there: http://www.modelingmadness.com/scott/al ... r/a091.htm. I'll will try not to disappoint your trust :)[/quote]

Dziekuje

(ENG)I quikly sent sent this link to one guy who wanna certainly start this making next year,
I share picture about is prepiouse job, (1/72) present in Poznan last month
Obrazek[/center]

Still, have nice job
wicia26

Postprzez Arcturus » niedziela, 11 listopada 2012, 20:55

Mała aktualizacja: w oczekiwaniu na farby (powinny dotrzeć jutro) trochę zgasiłem cieniowanie (choć wciąż jest mocne, co o tym sądzicie?...) oraz pomalowałem, zwashowałem i potraktowałem suchym pędzlem podwozie - właściwie czeka na ostateczny montaż. Tylko opony trzeba będzie poprawić ("Tire Black" Tamiyi jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia).

ENG: I reduced shading on the lower surfaces (adding another, transparent layer of basic colour) and painted, washed and drybrushed main landing gear.

ObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » czwartek, 15 listopada 2012, 21:38

No to zaczynam malowanie powierzchni gónych:
Obrazek

Najpierw jedno skrzydło na próbę; okazuje się że dysza 0.2 zaniemogła i pluje. Na szczęście 0.4 nawet jakoś daje radę:Obrazek
Malowanie tych plam było dla mnie dużym wyzwaniem. Zakończyłem "brudnopis", jutro obejrzę wyniki i wezmę się za poprawki, zarówno techniczne jak i kształtu niektórych plam.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Kombinacja kolorów taka jakaś nienaturalnie jaskrawa, rozważam zastosowanie jakiegoś filtru...

ENG: First attempt to paint camo on the upper surfaces. Many corrections must be made...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » niedziela, 18 listopada 2012, 12:17

Nie posłuchałem wewnętrznego głosu, który ostrzegał żeby nie wydurniać się z malowaniem insygniów, tylko nakleić kalkomanie. Tym bardziej, że powierzchnia tego paździocha jest uboga w linie podziału, więc tym bardziej kalkomanie powinny wyglądać dobrze. Tak więc, gdy już względnie wyprowadziłem kamuflaż (a poprawek było dużo, i wciąż widzę miejsca które powinienem punktowo potraktować raz jeszcze), nakleiłem maski Montexu i zacząłem malowanie znaków.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Z przyczyn kompletnie dla mnie niezrozumiałych, znaki malowane tymi samymi farbami, z tego samego zbiorniczka i na tym samym podkładzie dały takie efekty:
spód skrzydeł - obleci:
Obrazek
szachownice: obleca po drobnych korektach:Obrazek
góra skrzydeł:
ObrazekObrazek
Dla poprawy efektu farba z okolic górnych kokard zlazła razem z folią do maskowania :) Nie mam pojęcia, dlaczego czerwona i niebieska Pactra popękały. Coś tam jest toptalnie przez mnie sknocone. Efekt - muszę zmyć farbę z górnych skrzydeł i nałożyć kamuflaż jeszcze raz,a później nakleić kalkomanie. Znaki na spodach skrzydeł i szachownice na kadłubie zostawiam. Ale potrzebuję parę dni żeby się za to zabrać, bo na razie jestem zbyt wkurzony :)

ENG: I tried to paint national markings using Montex mask instead using decals. From unknown reasons, paint on upper wing surfaces cracked. I must repaint upper wing tips and apply decals...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » niedziela, 18 listopada 2012, 12:26

Spory kłopot, ale trzymam kciuki na pewno będzie dobrze i uda Ci się to poprawić. Ostatnio też miałem złe przygody z pactrą i chyba zacznę się z niej wycofywać.
Voltan

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 18 listopada 2012, 12:46

Arcturus napisał(a):Znaki na spodach skrzydeł i szachownice na kadłubie zostawiam.

Nie chciałbym Cię dobijać bo model świetny (chociaż francuski :) ) ale szachownice PSP we Francji były dokładnie takie same jak obecnego (małomądrego) wzoru z 1993.

Czym malowałeś znaki? Gunze C nie lubi się z Humbrolami.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez skusz » niedziela, 18 listopada 2012, 16:26

Witaj w klubie. Przy swoim A-35 z Afryki też poleciałem lakierem Gunze na farby Xtra i zrobiło mi się to samo, tylko że jeszcze był czas to naprawić (papier ścierny). Trzymam kciuki bo przy kokardach i w koło, aby to poprawić to trzeba dużo zdrowia (psychicznego).
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » niedziela, 18 listopada 2012, 21:14

Voltan napisał(a):Spory kłopot, ale trzymam kciuki na pewno będzie dobrze i uda Ci się to poprawić. Ostatnio też miałem złe przygody z pactrą i chyba zacznę się z niej wycofywać.

Ja chciałem przyoszczędzić i wykorzystałem leżące w magazynie stare Pactry: czerwoną i niebieską. Bo generalnie przestawiam się już na Gunze i Tamiyę...

Jacek Bzunek napisał(a):
Arcturus napisał(a):Znaki na spodach skrzydeł i szachownice na kadłubie zostawiam.

Nie chciałbym Cię dobijać bo model świetny (chociaż francuski :) ) ale szachownice PSP we Francji były dokładnie takie same jak obecnego (małomądrego) wzoru z 1993.

Czym malowałeś znaki? Gunze C nie lubi się z Humbrolami.

No i walnąlem się w szachownicach, faktycznie. Nie zauważyłem, że szachownice na tym egzemplarzu są pokazywane niesymetrycznie: na lewym boku prawe górne czerwone jest z tyłu, a z prawej - do przodu (w Polish Wings oraz w instrukcji modelu). Przyjąłem jako punkt odniesienia górny schemat w PW, czyli lewy bok, i przez myśl mi nie przeszło że na płatowcu może być pomieszanie orientacji szachownic. No cóż, myślę że zostawię jak jest, poprawek mam i tak sporo...

A co do farb na znakach, to biały to Tamiya X-2, a czerwony i niebieski to Pactra.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Voltan » poniedziałek, 19 listopada 2012, 08:04

Odnośnie pactry to do swojego Bf109 użyłem ich, farby kupowane conajmniej 7-8 lat temu i okazało się że RLM70 i RLM71 dobrze kryly ale nie trzymaly sie zbytnio modelu, natomiast RLM65 był pólmatem a zrobił sie połyskiem i to nierównomiernym, pomimo solidnego mieszania. Tamiyę za to mam trzynastoletnią, gun metal i trzyma sie do dzisiaj bez zarzutów, no może tam w międzyczasie łużkę szpirytysu wlałem :)
Voltan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat