FERRARI 599 GTB Fiorano - REVELL 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

FERRARI 599 GTB Fiorano - REVELL 1:24

Postprzez powerpablo » sobota, 10 listopada 2012, 12:02

Witam kolegów.

Postanowiłem dla relaksu i za razem odpoczynku od Subaru Imprezy (dużo przeróbek) zrobić taki szybki projekcik PZP, może trochę więcej, ale to wszystko wyjdzie w trakcie prac.
Padło na model Ferrari 599 GTB - nagroda za II miejsce w III edycji konkursu w klasie standard :P .
Pierwszy raz będę miał do czynienia z modelem Revell'a no i wrażenia po oględzinach wyprasek są mieszane - dużo nadlewek i jamek skurczowych i dość uproszczone różne elementy. Nie wiem jak będzie z pasowaniem poszczególnych elementów ale się powalczy jak zajdzie potrzeba.

Planuję pomalować go o tak - odejść od stereotypów:

Obrazek

A na dzień dobry mały IN-BOX:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na początek walka z kastą modelu.
pousuwałem linie łączenia form oraz pogłębiłem linie podziału i przeleciałem całość gąbką 3M czerwoną.
Potem elementy dobrze wymyłem w letniej wodzie z płynem do mycia naczyń i prysnąłem delikatnie grubszą warstwę białego podkładu by wychwycić miejsca do poprawki lub szpachlowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I małe zaopatrzenie w farbki - dokładnie lakiery z pobliskiej mieszalni lakierów samochodowych:
Ciemno zielona baza oraz zielonkawa jasna perła, te dwa kolory będą mieszane by uzyskać ładny odcień.

Obrazek
Obrazek

W między czasie część elementów fabrycznie chromowanych trafiło do DOT'a - docelowa przewidziany inny kolor.

c.d.n...

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: FERRARI 599 GTB Fiorano - REVELL 1:24

Postprzez cayman » sobota, 10 listopada 2012, 12:50

Widzę Paweł że poszedłeś moim systemem i bardzo dobrze .Na pierwszy rzut kasta wygląda dobrze no i kolor ciekawy.
Jak się nie mylę to jest warsztat na AF-ie.
Jedynie sprawdź czy przednia maska dobrze się spasuje zanim fukniesz bazą i clearem
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez kashato » sobota, 10 listopada 2012, 15:17

Pomysłowe i niestandardowe malowanie na plus ;)
kashato

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 11 listopada 2012, 18:49

Podoba mi się podział technologiczny niektórych elementów wnętrza w wydaniu revell'a, wydaje mi się że takie rozwiązanie ułatwi budowę. Ale tylne słupki w karoserii są chyba do wycięcia?
Kolor ciekawy, tyle że to malowanie wersji hybrydowej o ile dobrze pamiętam. Będziesz robił dodatkowe zmiany?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 12 listopada 2012, 08:04

cayman napisał(a):Widzę Paweł że poszedłeś moim systemem i bardzo dobrze .Na pierwszy rzut kasta wygląda dobrze no i kolor ciekawy.
Jak się nie mylę to jest warsztat na AF-ie.
Jedynie sprawdź czy przednia maska dobrze się spasuje zanim fukniesz bazą i clearem

Piotrek znalazłem dosyć ciekawy warsztacik na AF i jest na czym się wzorować i podpatrzeć :P
Maska jak na razie jest Ok i ładnie się komponuję po przymiarkach z resztą kasty.

TomekWnęk napisał(a):Podoba mi się podział technologiczny niektórych elementów wnętrza w wydaniu revell'a, wydaje mi się że takie rozwiązanie ułatwi budowę. Ale tylne słupki w karoserii są chyba do wycięcia?
Kolor ciekawy, tyle że to malowanie wersji hybrydowej o ile dobrze pamiętam. Będziesz robił dodatkowe zmiany?

Również to zauważyłem i taki podział elementów choćby wnętrza bardzo ułatwia malowanie czy oklejanie elementów kalkami.
Tylne słupki wg instrukcji są na stałe i tak za bardzo nie wydaje mi się bym musiał się ich pozbywać, gdyż na nich oparte będzie oszklenie - boczne jak i tylna szyba.
Tomek masz rację kolorystyka jak najbardziej pochodzi z wersji hybrydowej, ale jakoś pod pasował mi ten kolor i jest inny niż kolory do jakich się przyzwyczailiśmy oglądając Ferrari. A jeśli chodzi o zmiany wersji silnikowej to zostanę przy tym co mam w pudełku, jedynie się jeszcze zastanawiam nad zmiana kolorystyczną wnętrza bo wersja hybrydowa z tego co przeglądałem fotki jest w kolorze czarnej, ale się jeszcze zastanowię jaka kompozycja kolorystyczna zagości we wnętrzu modelu.

W każdym razie kasta została w kilku miejscach po szpachlowana i czeka na szlifowanie.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 17 listopada 2012, 20:56

No to mała aktualizacja.

Kasta została pryśnięta kolorkiem mieszając bazę z perłą tak na "oko" ale myślę, że to była proporcja 3:1 (perła : baza).
Kolor mi odpowiada jaki uzyskałem, choć mógł by być troszeczkę ciemniejszy, ale dla mnie jest na prawdę OK.
Kolejnym etapem było pryśnięcie warstwy bezbarwnego potem kalkomanie, dokładnie 4 kalki (loga po bokach , jedno na masce oraz światło stopu - cienki pasek na tylnej klapie).
Kolejnym krokiem było malowanie 3 warstw bezbarwnego (Gunze Mr SUPER CLEAR)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

po bezbarwnym...

Obrazek
Obrazek

...na fotkach nie za bardzo widać połysk - może oświetlenie lub kolor lakieru - nie wiem, ale połysk jest na żywca znacznie lepszy. Skórka pomarańczy wyszła tu i ówdzie ale i tak będę polerował.
Jak kasta będzie w spokoju schła i czekała na polerkę, zacząłem dłubać silnik i jego osprzęt.

Obrazek
Obrazek

W tej chwili wszystkie wyżej pokazane elementy są w podkładzie.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez WestBikers » niedziela, 18 listopada 2012, 21:52

Faktycznie wyjątkowa kolorystyka ;o) Kasta bardzo czysto pomalowana, naprawdę ładnie się to prezentuje.
WestBikers

Postprzez powerpablo » wtorek, 20 listopada 2012, 07:54

Weekendowe i wczorajsze zmagania.

Silnik pomalowany i złożony na sucho w ramach przymiarki. Będzie jeszcze wykończony i retuszowany bo gdzie nie gdzie przy maskowaniu wyszły małe babole. Wiem, że aż się prosi by dać trochę okablowanie pod maską ale nie mam nic w skali co mógłbym zaadoptować :( Wydech też skończony i delikatnie "przypalony".

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejnym przewidzianym etapem prac nad Ferrari jest zrobienie podłogi i zawieszenia. W między czasie chcę jesze wypolerować kastę i przygotować do malowania pod czarny mat.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » wtorek, 20 listopada 2012, 15:57

Pawle dach fuknij czarnym półmatem a nie matem.Kolor kasty czadowy ale dekle zaworowe i kolektor za bardzo się świecą .
Ja bym fuknął te elementy matowym clearem i to dość gęstym żeby zrobiła się faktura.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez DarkWing » wtorek, 20 listopada 2012, 16:13

Ja bym zaproponował na dach czarny mat - spray Tamiya. Daje bardzo ładny odcień i myślę, że idealnie imitowałby fakturę.
Na pewno nie będzie to idealny mat....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez BodzioS13likes » wtorek, 20 listopada 2012, 18:40

Bardzo podoba mi sie silnik i rurki, możesz powiedzieć jakich farbek użyłeś ?
Warsztat:
Poszukiwanie H-D WLA Italeri 1:9

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

Skończone : Yamaha YZR OW 20 "cafe racer"
BodzioS13likes

Postprzez portalus » wtorek, 20 listopada 2012, 18:57

Obstawiam na półmat/satynę. Jeśli spray to zlej go do aero, będziesz miał większą kontrolę nad tym co robisz.
portalus

Postprzez powerpablo » środa, 21 listopada 2012, 08:48

Witam.
Dzięki Panowie za opinie i podpowiedzi.

Piotrek (cayman) tą pokrywę raczej zmyję i odnowa ja pomalują może nawet pokuszę się o rozcięcie tych wlotów od filtrów powietrza by ułatwiło mi malowanie. A dach to faktycznie trzeba by prysnąć jakimś semi glossem z domieszką mattu. Na fotkach ten dach z tylnym dyfuzorem wpada w taką czarną satynę. Nie wiem za bardzo jak taki efekt uzyskać - trochę pokombinuję no cóż. :P

Sławek (DarkWing) planowałem czarnym matem fuknąć dach i inne elementy ale boję się, że nie będzie to tak jak należy. Chyba, że ten mat po nałożeniu przelecieć papierkiem ściernym delikatnie...

Maciek (portalus) wiem i zdaję sobie sprawę, że przy pracy z aero mam więcej kontroli dlatego tak też zrobię. Rzadko już korzystam ze sprayów jedynie bezbarwny leję z puszki.

Tu dwie fotki oryginału (zdjęcia z internetu)

Obrazek
Obrazek

BodzioS13likes napisał(a):Bardzo podoba mi sie silnik i rurki, możesz powiedzieć jakich farbek użyłeś ?

Farbki pochodzą z palety TAMIYA i REVELL a te przepalenia robione były zestawem do wateringu Tamiya set C lub D już dokładnie nie pamiętam.

Kasta w trakcie polerowania...niebawem kolejna aktualizacja.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » środa, 21 listopada 2012, 15:17

Paweł jak masz czarny półmat z Gunze C-92(wg mnie najlepszy czarny półmat a mam z różnych firm) zmieszaj z paroma kroplami szarego,zrób parę porcji , zrób próbki i wybierz najbardziej odpowiednią .Gunze jeszcze ma (ja też ten kolor mam) tire black bardzo ciemny szary prawie czarny C-137 ale on jest w macie to musiałbyś fuknąć na to bezbarwny półmat.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 21 listopada 2012, 15:26

Ja tam nie bardzo wiem jak się będzie końcowy odcień różnił od wejściowego, ale dla mnie ten dach jest grafitowy a nie czarny. Porównajcie do ramki szyby.
Tomek Hejmo

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat