Co to jest i jak temu zapobiec ??

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Co to jest i jak temu zapobiec ??

Postprzez ModoZbig » sobota, 17 listopada 2012, 18:02

Witam mam nowy aero już pomalowałem jeden model ale nie wiem czy ktoś już się z czymś takim spotkał ???
Pomalowałem kawałek testowego modelu ,ale na poprzednich moich modelach też się z tym borykałem ...
Dopiero wchodzę w to ale uczę się na błędach. POMOCY!!!
Obrazek
To jest właśnie ten mankament taki piasek czy nalot suchej farby .
Maluję szarą farbą revell i rozcieńczyłem wamood' em do revell, humbroll tak jest na opakowaniu
Miejsce w którym malowałem było bez kurzu.
Ale małe drobinki zawsze latają po pokoju nie da się tak idealnie odkurzyć pomieszczenia by nic w nim nie fruwało jak się psiknie . :evil: :evil: :evil:
Proszę pomóżcie ... :cry:
ModoZbig

Reklama

Re: Co to jest i jak temu zapobiec ??

Postprzez Slash » sobota, 17 listopada 2012, 18:07

Zmień rozcieńczalnik chociaż na hubrolowski. Wamodowy bardzo szybko paruje co ma znaczenie przy malowaniu aerografem. Miewałem dokładnie ten sam problem. Co prawda dawno odszedłem od revelli, ale ostatnio próbowałem i emalia revella + rozcieńczalnik humbrola dała ładną matową powierzchnię. Podobno też fajne efekty daje użycie do emalii rozcieńczalnika gunze. Ale z revellami nie próbowałem.
Slash

Postprzez ModoZbig » sobota, 17 listopada 2012, 18:17

Bardzo dziękuję już myślałem ze źle maluję albo ten wredny kurz mi rujnuję pracę ;o)
ModoZbig

Postprzez karambolis8 » niedziela, 18 listopada 2012, 13:16

Zmniejsz ciśnienie powietrza, (ja maluję na ok 1-1.2 bar), kup dobry rozcieńczalnik (MM Airbrush thinner/Gunze Leveling Thinner), kupuj raczej błyszczące i satynowe emalie zamiast matowych i wyeliminujesz efekt "piasku".
karambolis8

Postprzez Jiloo » poniedziałek, 19 listopada 2012, 21:52

Mnie się tak czasem robi jak za mało rozcieńczę farbę. Farba schnie już w powietrzu.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje