PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Postprzez jambus » niedziela, 18 listopada 2012, 23:57

Witam.

Na razie w modelarstwie zaliczam kolejny przestój, :cry: więc zdjęć z postępów z budowy brak.

Co do malowania/niemalowania tylnej części kadłuba:

Na pierwszym zdjęciu, prawa strona kadłuba na wysokości górnego stanowiska strzeleckiego, wydaje się, że za stanowiskiem strzelca kadłub jest w naturalnych barwach materiałów z których został wykonany.
Obrazek

Tymczasem na następnym zdjęciu widać, że jednak pomalowany był, świadczą o tym chociażby odrapania blachy falistej.
Obrazek

Co ciekawe poszycie oraz podłużnice kadłuba są ciemniejsze a wręgi błyszczą jak „psu wiadomo co”.

Ja więc uważam, że jednak tylna część kadłuba była malowana, a jeżeli tak było to nie chce mi się wierzyć aby była ona malowana innym kolorem niż część przednia, bo też nie znajduję żadnych logicznych powodów takiego zróżnicowania.
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Reklama

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 19 listopada 2012, 00:05

jambus napisał(a):Ja więc uważam, że jednak tylna część kadłuba była malowana, a jeżeli tak było to nie chce mi się wierzyć aby była ona malowana innym kolorem niż część przednia, bo też nie znajduję żadnych logicznych powodów takiego zróżnicowania.

W USA jedna lub dwie warstwy lakieru na powierzchniach wewnętrznych miały uzasadnienie więc może w PZL ...?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez iras67 » poniedziałek, 19 listopada 2012, 00:55

jambus napisał(a):Ja więc uważam, że jednak tylna część kadłuba była malowana, a jeżeli tak było to nie chce mi się wierzyć aby była ona malowana innym kolorem niż część przednia, bo też nie znajduję żadnych logicznych powodów takiego zróżnicowania.

Ten kolor raczej z ciemnym khaki lub brązowym ma niewiele wspólnego. Blacha w tamtych czasach była zabezpieczana na etapie montażu lakierem bezbarwnym lub srebrzanką . Zniszczenia odrapania zabrudzenia widoczne na tym i innych zdjęciach mogą być właśnie na takiej powierzchni. Wydaje mi się że cel niemalowania tego obszaru mógł wynikać z tego że w tym obszarze nie było wyposażenia które wymagało obsługi przez załogę, niepotrzebna dodatkowa masa obciążająca tył. W Łosiu niemalowanych miejsc pokrytych jedynie lakierem lub srebrzanką było sporo - kadłubowe i skrzydłowe komory bombowe, luki podwozia, klapy, czoło ściany ogniowej w gondolach silnikowych.
iras67

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat