Jak zrobić naturalne duraluminium na MiGach?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jak zrobić naturalne duraluminium na MiGach?

Postprzez Jurek » wtorek, 6 listopada 2012, 14:18

Mam w planach zrobienie MiG'a-15 i 17 w 1/48 i malowaniu ZSRS albo ChRL - czyli "bez malowania", naturalny kolor duraluminium. I tak się zastanawiam - jak to zrobić? Metalizery dadzą, nawet bez polerowania, dość błyszczącą powierzchnię, a tymczasem na zdjęciach MiGi są raczej półbłyszczące - inaczej niż polerowane amerykańskie F-ki.

Jak swego czasu testowałem różne takie na Hobby Bossowskim EasyKit'cie to najbardziej podobnie wyglądał Vallejowski alkoholowy srebrny, ale to draństwo czepia się strasznie wszystkiego nawet po paru tygodniach i wygląda strasznie "grubo" i sztucznie.

Są jakieś sposoby na to duraluminium, czy trzeba zacisnąć zęby i przeżyć normalne metalizery i ich głęboki błysk? Albo zrobić model w malowaniu... hm, malowanym :)
Jurek

Reklama

Re: Jak zrobić naturalne duraluminium na MiGach?

Postprzez Slash » wtorek, 6 listopada 2012, 14:27

Prawdopodobnie z tymi samolotami było tak, że dostarczane nówki były gołometalowe. Dopiero po jakimś czasie podczas jakiś prac były kryte lakierem zabezpieczającym. Tak przynajmniej było z polskimi MiGami-21. Podobno Limy polskie były kryte jakimś bezbarwnym który lekko żółkł z czasem. Natomiast na niektórych eksponatach muzealnych, które swoje przeszły czasie służby, widać, że były malowane na srebrno, a z pod tej farby wyłazi kolor zielony.

Pytanie więc brzmi co dokładnie chcesz wymalować ;o)
Slash

Postprzez Jurek » wtorek, 6 listopada 2012, 14:38

O rzesz ty

Muzealnego, odnowionego MiG'a-15. Takiego zadbanego, stojącego w hangarze. Nie przepadam za brudzeniem, a modele na podstawce ze sznureczkiem dookoła i ładną mini-tabliczką informacyjną prezentują się ok. I nikt się nie czepia, że czyste :)

O, coś takiego: Obrazek

Ni chu chu nie mogę odtworzyć takiej faktury metalizerami.
Jurek

Postprzez Mecenas » wtorek, 6 listopada 2012, 14:41

Polecam jakiś półmatowy werniks.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez siara1939 » wtorek, 6 listopada 2012, 15:05

Kazdy lakier na Alcladzie spowoduje jego zmatowienie w pewnym stopniu.
A czemu nie pomalowac Alcladem aluminium?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Archelaos » wtorek, 6 listopada 2012, 17:20

Próbowałeś może metalików Citadel? Nie wiem co prawda jak zachowują się przy nakładaniu aero, ale kładzione z pędzla dają naprawdę fajną powierzchnię, wydaje mi się, że bliską temu co chcesz osiągnąć.
Archelaos

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 6 listopada 2012, 17:49

Tamiya Flat Aluminium może być?
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jiloo » wtorek, 6 listopada 2012, 18:22

Psikałem matowym lakierem na metaliki. Polecam przestestować czy Cie taka powierznia zadowoli.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez karambolis8 » wtorek, 6 listopada 2012, 18:41

Obiło mi się o uszy, że dedykowanym Alcladem do takich malowań jest White Aluminium.
Może to Cię zainteresuje:
Obrazek
karambolis8

Postprzez Jurek » wtorek, 6 listopada 2012, 19:26

Piotr, jesteś wielki. Zobaczymy, jak to wyjdzie mojej skromnej osobie, ale to jest to. O Tamce nie pomyślałem, prawie nie używam tych farbek. Dziękuję Bardzo.

Ta mieszanka Alcladów wygląda fajnie, ale takie kombinacje to jeszcze nie mój poziom. Za rok zabawy z metalizerami i MiGami to może :)
Jurek

Postprzez modrzew » wtorek, 20 listopada 2012, 12:30

witam
Swego czasu ,czyli 30 lat wstecz w armii, służyłem w eskadrze technicznej na Migach 21.Nigdy nie spotkałem miga pokrytego samym czystym duraluminium.Zawsze był lakier.I to wysokiej jakości.Trudno go było zarysować.Farba metaliczna jaką były malowane, z bliska przypominała tą młotkową, tyle że z o wiele drobniejszymi płatkami.Tutaj nawet trudno określić kolor.Był to raczej stalowo szary z domieszką białego i zabezpieczony grubą warstwą bezbarwnego.Dlatego się błyszczały. Samoloty raczej nie miały jednolitego koloru, ponieważ przy naprawach okresowych często pojedyncze blachy poszycia czy też luki były malowane.Tak że samolot z daleka wyglądał jednolicie pomalowany, jednak z bliska wiele części poszycia miało różne odcienie.
Zielone prześwity to odpryski po młotkach mechaników tłukących w śruby mocowania poszycia.Jednak częściej były to odpryski samego lakieru bezbarwnego.Golenie to różne odcienie szarego po biało-kremowy.Najczęściej malowane były zwykłym pędzlem.
Luki od zielonego po żółto zielony.Niemiłosiernie porysowane.Tak samo z kokpitem.Tak że pomalowanie miga w eksploatacji to raczej trudna sztuka a idealnie pomalowany mija się z prawdą.
modrzew

Postprzez portalus » wtorek, 20 listopada 2012, 18:49

Właśnie kończę MiG-15 bis (Tamiya 1/48), pomalowałem go w całości Super Metalikami z Gunze. Wg mnie idealnie się do tego nadają. Co prawda sporo maskowania przy tym było i przy kolejnym MiG-21 muszę zmienić kolejność nakładania kolorów ale efekt całkiem przyzwoity. Nic się nie ściera i nie zostaje na palcach. Można je bez zbytniej utraty efektu metalicznego zawerniksować lakierem (u mnie Gunze C184).
Wykorzystałem chyba wszystkie odcienie srebrno-szare, następnie dodatkowo pocieniowałem go Tamiya smoke. Wyszło trochę jak Kamilowe kafelki - eksperymentuję bo jest to dla mnie model doświadczalny. Niestety jeszcze nie ogarnąłem po remoncie stanowiska do fotografowania ale może w łikend coś mi się uda sfotografować.
portalus

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 20 listopada 2012, 21:40

W serii Авиаколекция, w wydaniach poświęconych MiGom-17, 19, Jakom 25-28, Tu-128 itd. powtarza się schematu pokrywania samolotów lakierem bezbarwnym z dodatkiem "trochę" pyłu aluminiowego.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Slash » wtorek, 20 listopada 2012, 21:54

modrzew napisał(a):Swego czasu ,czyli 30 lat wstecz w armii, służyłem w eskadrze technicznej na Migach 21.Nigdy nie spotkałem miga pokrytego samym czystym duraluminium.Zawsze był lakier.I to wysokiej jakości.

O "golasach" wspominał, jeśli dobrze pamiętam, również były technik na modelworku. Przy czym pisał o odbieraniu nowych PFów. Więc na pewno trochę wcześniej niż 30 lat wstecz to było.
Slash

Postprzez lejgo_inc » środa, 21 listopada 2012, 10:17

Zajrzałem jeszcze do Armady. Opisany tam proces technologiczny lakierowania MiGa-15 był dwuetapowy.
Etap 1: po przygotowaniu powierzchni metalu do malowania nanoszony był grunt AŁG-1, koloru żółtego, z dodatkiem 5% pudru aluminiowego. Gruntowane były wszystkie powierzchnie - wewnątrz i na zewnątrz płatowca. Następowało suszenie, i etap 2: powierzchnie zewnętrzne były malowane lakierem pentaftalowym 170 z dodatkiem 8% pudru aluminiowego, a wewnętrzne powierzchnie tym samym lakierem, ale bez dodatku aluminiowego.
Detale wewnętrzne wykonane z elektronu były pokrywane gruntem AŁG-8 a potem emalią A-9 lub A9F (niebieską). Kołpaki kół podwozia malowano na kolor zielony (A-25G), a golenie podwozia na kolor szary (A-14).
Napisy eksploatacyjne nanoszono emalią czerwoną (A-13), po 1953 na "szparkach" wszystkie napisy z wyjątkiem ostrzegawczych zamieniono na niebieskie (A-9).
Kabina pilota malowana szaro-niebieską farbą (PF-36M), choć były od tej reguły odstępstwa w zależności od zakładu produkującego daną maszynę, np stosowano kolor ciemnozielony. Tablica przyrządów czarna (nitro AMT-6)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje