N1K1 | Tamiya |1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

N1K1 | Tamiya |1:48

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 23 listopada 2012, 15:42

Witam,
jako, że nie mam na swoim modelarskim koncie jeszcze żadnego Japończyka to rozgrzebałem sobie N1K1. Model leciwy, ale bardzo przyjemny. Szoferka po dodaniu pasów prezentuje się moim zdaniem całkiem przyzwoicie. Do zamknięcia kokpitu pozostało mi pomalowanie i doklejenie celownika. Nie jestem pewien co do poprawności koloru wnętrza jaki zastosowałem. Tamiya podaję mieszankę 3 kolorów, a ja poszedłem na łatwiznę i psiknąłem kokpit ich XF-71. Puste zegary deski rozdzielczej zakleiłem ich odpowiednikami wyciętymi z kalkomanii.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na modelu chcę sobie poćwiczyć wszystkie znane mi, choć nie zawsze z praktyki, techniki tyrania powierzchni. Technikę na lakier do włosów, na sól, drapanie, skrobanie i dobrze się bawienie :lol: Jako, że składanie zacząłem od d..y strony, to pływaki i wózek mam już praktycznie gotowe.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Reklama

modele polskich samolotów

Re: N1K1 | Tamiya |1:48

Postprzez KFS-miniatures » piątek, 23 listopada 2012, 16:04

oo, wlasnie. bo nie znalazłem nigdzie informacji.. czy głowny pływak był metalowy czy drewniany?
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Artur Domański » piątek, 23 listopada 2012, 16:38

Oj będzie się działo, zasiadam w pierwszym rzędzie
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez hacz » piątek, 23 listopada 2012, 22:03

Cieszę się, że nowy warsztat rozkręciłeś na forum ;o) dawno cię nie było. Rzeczywiście zacząłeś od d..py strony.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez nariman » piątek, 23 listopada 2012, 23:03

Wysyp japońców się zaczą :mrgreen:
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Tamiya podaję mieszankę 3 kolorów, a ja poszedłem na łatwiznę i psiknąłem kokpit ich XF-71.

Strasznie ciemny ten XF-71, wyszedł Tobie.
nariman

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 23 listopada 2012, 23:35

Bo wszystkie kokpity maluje ostatnio na baze z tire black.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez zegeye » wtorek, 27 listopada 2012, 11:10

Elementy modelu pomalowane jak zwykle bardzo efektownie i z dużym kunsztem modelarskim.... ale coby nie było tak słodko to powiem szczerze że nie rozumiem do końca tych żółtych przebarwień w japońskich samolotach.... Wygląda to jakby tam był podkład pod zieloną farbą w kolorze zink chromate yellow, a takowego nie było.... Myślę że bardziej realnie wyglądałyby plamy w kolorze red-brown/minia bo taki kolor miała farba podkładowa. Ale to tylko moje prywatne spostrzeżenia... Nie sądzę też aby wypłowienia farby zielonej szły w kierunku żółtego. Raczej płowiały w kierunku niebieskiego/niebiesko-szarego. Dla mnie żółty kompletnie się nie tłumaczy, ale wygląda efektownie i wiem że nie jesteś jedynym który to rozwiązanie zastosował.
Kibicuję mocno i będę podpatrywał bo warsztat masz doskonały i wiele można się od ciebie nauczyć ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 20:56

Dzięki Zbyszku za komentarz i informację w nim zawarte ;o)
Tymczasem dalej czerpię garściami z zabawy w malowanie Japończyka.
Poszedłem po bandzie z maltretacją powłoki lakierniczej, ale raz nie zawsze :lol: Malowanie przejaskrawione, ale po łoszach, brudzeniu i macie będzie ok.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekam za maskami Montexu do oznaczeń i jadę dalej.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez hacz » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 21:07

Jeśli o mnie chodzi to dół bomba, a góra pożyjemy zobaczymy, obicia na górze moim zdaniem nie trafione momentami bardzo chaotyczne. Mało przy kadłubie a za dużo na końcówkach skrzydeł
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Voltan » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 21:42

Zniszczenia spore, ale wyglądają ładnie i licują z pływakiem. Ten samolot bardziej wygląda na taki stojący w jakiejś zatoczce czy atolu trzy lata po wojnie i stąd takie równomiernie zniszczenie lakieru, nie eksploatacyjne, a atmosferyczne :) Mi się podoba.
Voltan

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 18 grudnia 2012, 09:47

Racja obić trochę dużo, miało być mniej. Cały płatowiec pokryłem srebrnym H8 i zamiast sypać na mokro sól to nie chciałem bałaganu i tapowałem maskol zmywakiem do naczyń. Wyglądało, że jest delikatnie i tak jak chciałem, a wyszło jak widać. Po raz ostatni użyję maskolu. Potem miałem przygodę z lakierem do włosów, za szybko położyłem na nie wyschniętą do końca farbę i mi srebrny powychodził na wierzch, co przyznam dało nawet fajny efekt :D Blachy na skrzydłach dałem więcej, by oodpowiednio zrobić styrane hinomaru. Zobaczymy jak to będzie wyglądać po maskach i łoszu ;o)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez KFS-miniatures » wtorek, 18 grudnia 2012, 10:03

Daniel iceman Gronowski napisał(a):by oodpowiednio zrobić styrane hinomaru.

znaki nie powiny byc przesadnie styrane, bo je to chyba odmalowywali częsciej niż tankowali zbiorniki..
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez marco2607 » wtorek, 18 grudnia 2012, 11:55

KFS-miniatures napisał(a):znaki nie powiny byc przesadnie styrane, bo je to chyba odmalowywali częsciej niż tankowali zbiorniki..

Na szrocie nie tankowali ;o) .
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Jacek K » wtorek, 18 grudnia 2012, 22:13

A mnie sie podoba. Nie wiem jak to mogło wyglądać w realu ale odbieram to co zrobiłeś bardzo pozytywnie. Podobaja mi sie przebarwienia i obicia. Poszedłes na cłaość. To trudne.
Jacek K

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 22 grudnia 2012, 23:39

Dziękuje.

Wstępnie pobrudzony. Dodam jeszcze okopcenia, chociaż nie jestem do końca przekonany, czy przy tak oddalonych wydechach od płatowca powstawał jakiś kopeć?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogłem się oprzeć i tak na sucho zmontowałem go do kupy. Niestety na łączeniu jednostki pływającej z kadłubem jest milimetrowa szpara. Lipa w tym, że trzeba będzie szpachlować na pomalowanych już elementach, chyba że spróbuje jeszcze delikatnie podszlifować pływak i może uda się go dobrze wcisnąć.

Obrazek

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat