C-7 "Mlody Lew" z Izraela Eduard/EagleDesign 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

C-7 "Mlody Lew" z Izraela Eduard/EagleDesign 1:48

Postprzez Arkady72 » środa, 7 maja 2008, 05:32

Etendardzik przygotowany do malowania wiec pora na nastepny temat, rowniez z francuskim rodowodem :-) .
Tym razem na tapete wzialem eduardowskiego Mirage IIIC, ktorego przy pomocy kilku zestawow zywicznych wloskiego EagleDesign zamierzam przerobic na izraleskiego Kfira w wersji C-7. Nie bedzie to jednak w 100% wierna replika tej maszyny... Model Eduarda jest o kilka mm za krotki, drugim niepoprawnym elementem beda wloty powietrza - te tym razem jakies 2-3mm za dlugie.
Na poczatek pare fotek obecnego stanu:
Po odcieciu oslony radiolokatora przykleilem zywiczny nos charakterystyczny dla wersji C-7
Obrazek

Gotowa do wklejenia jest rowniez zywiczna dysza silnika GE J-79, bedzie docelwo glebiej w kadlubie
Obrazek

Oraz charakterystyczny "zab" na krawedzi natarcia
Obrazek

Obecnie obrabiam zywiczna podstawe statecznika pionowego mieszczaca dodatkowy wlot powietrza oraz dolna czesc kadluba mieszczaca stacje naprowadzania LGB. Skroceniu ulegly juz takze wloty powietrza. Dalszy ciag niebawem.
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 3 lipca 2008, 18:01 przez Arkady72, łącznie edytowano 1 raz
Arkady72

WM2

Reklama

Re: C-7 "Mlody Lew" z Izraela Eduard/EagleDesign 1:48

Postprzez spiton » czwartek, 8 maja 2008, 21:47

Uff trafiłem w końcu tutaj :-)))))
Zazdroszczę Ci tej skali(48) ja wpadłem po uszy w 72, ale zaczyna mnie pomału wkurzać:-))
Proponuję pomęczyć powierzchnię. Ostatnio ściągam dużo zdjęć z portalu aviation photos.
I muszę powiedzieć,ze samoloty bywają naprawdę styrane i usfyfione :-)))
Pozdrawiam

Prosimy o przestrzeganie zasad ortografii i stosowanie polskich czcionek.
PD
Poprawiłem :-))
Ostatnio edytowano środa, 14 maja 2008, 13:06 przez spiton, łącznie edytowano 2 razy
spiton

Postprzez Arkady72 » piątek, 9 maja 2008, 01:00

spiton

O jakze ja sie ciesze ;o) !
Zazdroszczę Ci tej skali(48) ja wpadłem po uszy w 72

Wyrosniesz z tego kiedys :mrgreen: .
Proponuję pomęczyć powierzchnię.

Jak mi "sprzedasz" patent ze sciereczkami matujacymi to obiecuje Cie nie zawiesc.
Arkady72

WM2

Postprzez Timi » piątek, 9 maja 2008, 10:20

Arkady72 napisał(a):spiton

O jakze ja sie ciesze ;o) !

ja też się ciesze:P

Proponuję pomęczyć powierzchnię.

Jak mi "sprzedasz" patent ze ściereczkami matującymi to obiecuje Cie nie zawiesc.

Ale o co kaman?? :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez mirage3 » piątek, 9 maja 2008, 10:56

A o to kaman, że Sebastian na patent na "uświnienie" modelu by wyglądał jak brudny samolot a nie model... Jaguara tak zrobił :) swoją drogą może warto go tutaj pokazać ??
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez spiton » piątek, 9 maja 2008, 11:19

Bardzo się cieszę mirage 3,ze tu jesteś, bez Twojej wiedzy o suszarach, czułbym się bezradny.
Teraz na tapetę wejdzie mi F-18 albo F-111. To zrobię relacje :-)). A jaguar ......pewnie wrzucę. :-))
Ps. jaki viggen w 72 jest najlepszy??? airfix, heller, czy hasegawa. Zaczynam chorować na ten samolot :-)). Jestem pewien, ze Arkady nie pogniewa sie za mały off top :-)))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Arkady72 » piątek, 9 maja 2008, 11:58

spiton
Jestem pewien, ze Arkady nie pogniewa sie za mały off top :-)))

Masz pelne podstawy do tej pewnosci :).
Co do Viggena to sie poddaje, nie jestem w stanie nic Ci doradzic. W szczeniecych latach skleilem Matchboxa ale tego rzecz jasna nie moge polecic, choc mam olbrzymi sentyment do tej firmy, zreszta ktoz go nie ma ?
W nocy powinno mi sie udac wkleic dalsze foty z Kfira - robota wrze ;o) .
Czy Kfiry mialy moze zakladane F.O.D -y na wloty powietrza ?
Arkady72

WM2

Postprzez Arkady72 » sobota, 10 maja 2008, 03:01

Przednia czesc statecznika pionowego z dodatkowym wlotem powietrza ostatecznie wkomponowana w jego obrys, wyryte linie podzialu oraz nitowanie. Przy przejsciu skrzydlo - kadlub dodana zywiczna oslona dodatkowych wiazek przewodow elektrycznych.

Obrazek

Rowniez gotowa jest takze zywiczna czesc pod ogonem kryjaca stacje optyczna.

Obrazek

Obecnie walka toczy sie z zbiornikami paliwa...
Ostatnio edytowano czwartek, 3 lipca 2008, 18:03 przez Arkady72, łącznie edytowano 1 raz
Arkady72

WM2

Postprzez Jaca » sobota, 10 maja 2008, 11:28

Szkoda, że nie zdecydowałeś się na porządną modernizację tego zestawu. Warsztat masz dobry, byłby wspaniały model. A teraz to będzie to coś takiego nijakiego
Ostatnio edytowano środa, 14 maja 2008, 06:51 przez Jaca, łącznie edytowano 1 raz
Jaca

Postprzez erkamo » sobota, 10 maja 2008, 11:55

Arkady72,
Gdybys tak jeszcze troche popracowal nad wylotem tej rury, to zblizylbys sie znacznie bardziej do prawdziwego "Kfira". Ale juz przykleiles to cus, od spodu i chyba juz po ptokach :mrgreen:

spiton napisał(a):Ps. jaki viggen w 72 jest najlepszy??? airfix, heller, czy hasegawa.

Z dawnych czasow pamietam, ze sposrod tych 3 modeli najlepiej prezentowal sie Heller.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez mirage3 » sobota, 10 maja 2008, 12:09

A jakie przewidujesz malowanie dla swojego Kfira ?? No i co planujesz pod nim zawiesić :->

Co do Viggena..
Też myślę, że najlepszy będzie Heller tylko są 2 do wyboru JA-37 i AJ-37 i te samoloty się różnią długością kadłuba i jeśli dobrze pamietam statecznika pioniowego, musisz to sprawdzić.
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Arkady72 » środa, 14 maja 2008, 03:34

Okej, sory za opoznienie ale net nam wywalilo na pare dni. Dziwny jest ten swiat bez dostepu do sieci ale... da sie zyc 8-) .
Wiec tak, poprawilem wloty ! Obecnie zaczynaja sie tam gdzie powinny:
Obrazek
Jaca wjechal mi troche na ambicje i zrobilem niezbedne poprawki. Skroceniu ulegl "zab" na krawdzi natarcia bo byl za szeroki. Wg moich obliczen jednyna powazniejsza wada tego modelu bedzie kadlub za krotki o 3,5mm. Wada porownywalna do hasegawowskiego Spitfire Mk. IX ten jest za krotki o 5mm ( a sam model duzo mniejszy ) i specjalnie wielu modelarzy nie rozdziera szat z tego powodu. No dobra, tlumacze sie ale juz wydluzyc tego kadluba sie nie da :roll: .
erkamo
Gdybys tak jeszcze troche popracowal nad wylotem tej rury, to zblizylbys sie znacznie bardziej do prawdziwego "Kfira". Ale juz przykleiles to cus, od spodu i chyba juz po ptokach

Masz na mysli dysze czy cos innego ?
mirage3
A jakie przewidujesz malowanie dla swojego Kfira ?? No i co planujesz pod nim zawiesić

Malowanie wstawie niebawem. Podwieszenia to ;
2x zbiorniki paliwa
2x Python 3
2x GBU-12.
Ostatnio edytowano czwartek, 3 lipca 2008, 18:03 przez Arkady72, łącznie edytowano 1 raz
Arkady72

WM2

Postprzez spiton » środa, 14 maja 2008, 03:50

właśnie idę spać :-)))
Niesamowite są modele Wojtka Fajgi!!!!!Przeglądałem je sobie ostatnio i mnie prawie zamroczyło z wrażenia :-)). To taki off top o 4 rano :-))
pa Artur :-)) idę w objęcia morfeusza. Oczywiście nie tego z Matrixa :-))
spiton

Postprzez Arkady72 » środa, 14 maja 2008, 05:15

spiton
właśnie idę spać :-)))
Niesamowite są modele Wojtka Fajgi!!!!!Przeglądałem je sobie ostatnio i mnie prawie zamroczyło z wrażenia :-)).

Co tak pozno spac chodzisz ? Modele Wojtka to niedoscigniony ideal jak na razie...
mirage3
A jakie przewidujesz malowanie dla swojego Kfira ??

Malowanko bedzie takie:
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 3 lipca 2008, 18:04 przez Arkady72, łącznie edytowano 1 raz
Arkady72

WM2

Postprzez erkamo » środa, 14 maja 2008, 12:37

Arkady72 napisał(a):Masz na mysli dysze czy cos innego ?

Patrzac na ostatnie zdjecie i zdjecie tylu modelu, widze ze wylot dyszy za daleko wystaje do tylu. Ogolnie tyl jest troche za dlugi. Ze zdjecia wynika, ze jak przdluze krawedz tylna steru kierunku to przetnie ona krawedz dyszy gdzies po srodku. A wiec albo dysza za dluga, albo ze statecznikiem cos nie tego ;o)
Sama dysza jest raczej ok.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat