Pierwsza Diorama-M4A1 Sherman ITALERI

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Pierwsza Diorama-M4A1 Sherman ITALERI

Postprzez Worius » piątek, 30 listopada 2012, 21:03

Witam.
:)
Przedstawiam moją pierwszą dioramę i pierwszy w życiu wykonany czołg (ogólnie 3 lub 4 model w życiu).Ten mój Sherman ma chyba warsztat tu na forum ale zapomniałem o nim i model skończyłem bez dalszych relacji...
Na tym modelu pierwszy raz zastosowałem wash, suchy pędzel. Drzewko ukręciłem z cienkiego drutu stalowego.
Podstawka jest wykonana z masy solnej, w takim jakby pudełeczku :roll: .

Zapraszam do oglądania :D .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazekcreated by picasa2html.com

Jeszcze kilka :roll: :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazekcreated by

I foto w sepi:

Obrazek
Obrazek[size=50]created by picasa2html.com

Do dioramy użyłem produktów heki:

Obrazek
Obrazek

Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania :mrgreen:

Ps.Proszę nie zwracać uwagi na pudełeczko otaczające podstawkę... :)
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Reklama

Re: Pierwsza Diorama-M4A1 Sherman ITALERI

Postprzez Worius » sobota, 1 grudnia 2012, 10:18

Witam ponownie :-| .
Wrzucam jeszcze kilka zdjęć samego czołgu i podstawki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Worius

Postprzez kierownikcebula » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 17:48

Dioramka jak na pierwsza niezła.
Co mi sie nie podoba :
-drzewo (trochę dziwne ; zakładam, że własnoręczne)
-błoto (świeci sie jak psu jaja-radzę żebyś błoto robił z użyciem pigmentów)
-za czysty czołg (zrób jakieś zabrudzenia,obicia,zacieki...w necie masz pełno informacji jak je zrobić)

Pozdro :)
kierownikcebula

Postprzez Worius » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:28

Wash i drybrush poszedł ale może przez słabą jakość nie widać..
Błoto sobie spierniczyłem przez to że źle rozmieszałem farbkę, chociaż mieszałem dość długo, lub po prostu się ta farbka zepsułą :-| .Drzewko robiłem sam, ale tu też farbka się niekontrolowanie zaczęła błyszczeć. Robię przedświąteczne zakupy
więc może jakaś mała rada? :mrgreen: .Farbkę do podłoża i drzewka kupie inną, liście też. I poćwiczę trochę ukręcanie :D .
Niestety jak na złość coś mało tych pigmentów na mojehobby więc będę musiał ja dokupić...Jesczę ową dioramę poprawię jak mi zakupy dojdą (choć jeszcze nie zamówiłem :lol: ...)
Więc proszę o jakieś rady...
Worius

Postprzez kierownikcebula » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:44

Worius napisał(a):Wash i drybrush poszedł ale może przez słabą jakość nie widać..
Błoto sobie spierniczyłem przez to że źle rozmieszałem farbkę, chociaż mieszałem dość długo, lub po prostu się ta farbka zepsułą :-| .Drzewko robiłem sam, ale tu też farbka się niekontrolowanie zaczęła błyszczeć. Robię przedświąteczne zakupy
więc może jakaś mała rada? :mrgreen: .Farbkę do podłoża i drzewka kupie inną, liście też. I poćwiczę trochę ukręcanie :D .
Niestety jak na złość coś mało tych pigmentów na mojehobby więc będę musiał ja dokupić...Jesczę ową dioramę poprawię jak mi zakupy dojdą (choć jeszcze nie zamówiłem :lol: ...)
Więc proszę o jakieś rady...

Przede wszystkim pigmenty. Na drzewku troche mało tej gąbki. Sam jestem początkujacy a moja diorame strasznie zjechali więc moze razem będziemy sobie pomagać :mrgreen:
kierownikcebula

Postprzez shivadog » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 19:51

kierownikcebula napisał(a):Robię przedświąteczne zakupy
więc może jakaś mała rada?

Kup drobne sitko i przejdź się na dwór po piasek, najlepiej szukaj o różnym kolorze, rozejrzyj się za korzonkami i innymi drobnymi roślinkami.
Do tego wycieczka do marketu budowlanego, gdzie warto kupić unigrunt (świetnie łączy piasek),
wikol, pewnie jak obejrzysz trochę warsztatów wpadnie Ci coś jeszcze w oko.
W sklepie dla plastyków zaopatrz się w plastelinę (można z niej kształtować nierówności terenu), parę suchych pasteli w naturalnych kolorach, można je ścierać na proszek (pigment) na papierze ściernym, lub przez drobne sitko.

poczytaj sobie wątki w dziale dioramy na pewno znajdziesz więcej wskazówek zakupowych.
Może, któryś z dioramowych wyjadaczy coś jeszcze podpowie.
shivadog

Postprzez mnak24 » sobota, 8 grudnia 2012, 12:42

Zamiast kupować plasteline, to kup piasek do kuwety (drobny), bo teraz piachu ni znajdziesz, kup jakiś lakier w sprayu, zrób podstawkę z gipsu, sylikonu lub styropiany, psiknij lakierem zasyp piachem poczekaj ażlekko wyschnie i ściągnij odkurzaczem(będziesz mógł jeszcze użyć) ;o)Za pień do drzewa użyj ususzonej gałązki, będzie lepiej, trawe przyciemnij łosze z aero. Na czołgu widać smugi po pędzlu :-/ Bardziej rozcięczaj farbę. Idź do przodu, eksperymentuj na boku, to się wprawisz ;o) powodzenia.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Worius » czwartek, 13 grudnia 2012, 18:42

Dzięki za opinie.
Dioramkę trochę poprawiłem.Grunt w wolnej chwili poprawię jutro albo w weekend.
Mam jeszcze pytanko do tego vicola. O jaki dokładnie chodzi.Wygrzebałem jakiś z półki, ale on jest biały po zaschnięciu.
Na razie kleję klejem magicznym i jakoś się trzyma.
Mam już matę liściastą polaka i obskubywać to drzewko cz dać se spokój :P .
Worius

Postprzez Grzegorz R. » czwartek, 13 grudnia 2012, 18:47

Wtam! Wikpl to klej do drewna i nie tylko, a on jest bialy. Wikol mozna z woda rozrabiac. Drzewko zrob najlepiej od nowa ;o)
Grzegorz R.

Postprzez robert.bednarczyk » czwartek, 13 grudnia 2012, 19:09

Worius napisał(a):Dzięki za opinie.
Dioramkę trochę poprawiłem.Grunt w wolnej chwili poprawię jutro albo w weekend.
Mam jeszcze pytanko do tego vicola. O jaki dokładnie chodzi.Wygrzebałem jakiś z półki, ale on jest biały po zaschnięciu.
Na razie kleję klejem magicznym i jakoś się trzyma.
Mam już matę liściastą polaka i obskubywać to drzewko cz dać se spokój :P .

Witaj - klej nazywa się Wikol, a nie vicol bo to stary dobry, polski produkt. Jest biały ale to nie ma znaczenia bo możesz jego kolor zmieniać dowolnie. Przepis jest banalnie prosty. Do wikolu dolewasz wodę, mieszasz, dodajesz farbę akrylową ale tylko taką która daje się rozcieńczać wodą (Pactra, Vallejo, Agama) i już masz klej zabarwiony. On będzie błyszczał po wyschnięciu ale można go pociagnąć matowym lakierem i po problemie. Wikol to w modelarstwie "klej magiczny" bo można z nim zrobić prawie wszystko - łącznie z kształtowaniem terenu. Znowu rozcieńczasz klej w większym pojemniku, jak chcesz barwisz akrylami, a następnie moczysz w tej miksturze np ręczniki papierowe lub papier toaletowy (ręczniki lepsze). Nadmiar mikstury wyciskasz, a mokry ręcznik układasz w dowolne kształty na podstawie dioramy. Po ok.48 godzinach wszystko zasycha na beton. Potem znowu lejesz na to wikol i sypiesz normalną ziemię, przesianą przez sito (jak było wcześniej pisane), piasek czy co tam chcesz. Masz kilkanaście godzin na zrobienie róznych śladów, sadzenie roślin, trawy itp, itd.Na tej samej zasadzie z husteczek higienicznych możesz robić plandeki, i inne graty.
Co do Twojej dioramy - jak na początek jest ok. Czołg wymaga jednak zdecydowanie zmatowienia. Inne kwestie juz Koledzy omówili. Pozdrawiam. RB.
robert.bednarczyk

Postprzez Worius » niedziela, 20 stycznia 2013, 15:11

Witam.
Zdjęcia miałem zrobić i wrzucić już dawno, ale jakoś nie było czasu :mrgreen: ..
Przez ten okres czasu brzydkie dziwne drzewo zostało wyrwane.Posadziłem nowe i do tej pory wyrosło :lol: .
Teren się ciut zachwaścił, czołg okurzył (na zdjęciach niezbyt widać :cry: ) a błoto przestało świecić :lol: .
Mam nadzieję że, teraz już wygląda ładnie. Tylko w aparat w telefonie trochę kolory "wypłowił"...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sama podstawka:

Obrazek
Obrazek

Nie polakierowałem jeszcze czołgu ponieważ nie mam jeszcze niczego do "napędzenia" aerografu.
A ten lakier revella w puszeczce to się nakłada prosto z od razu z niej?

Nie mogłem też jakoś docisnąć tych korzeni, za bardzo sterczą czy może być?
Worius

Postprzez mnak24 » niedziela, 20 stycznia 2013, 15:30

Fajne drzewko :shock: Korzenie trochę przysyp ;o)
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Worius » wtorek, 22 stycznia 2013, 15:14

Dzięki :->
A korzenie jakoś później przyklepie :)
Worius

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria