Wariacja n/t Spitfire Mk IX ZX-6 ICM 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Wariacja n/t Spitfire Mk IX ZX-6 ICM 1/48

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 2 grudnia 2012, 11:17

Jacek Bzunek napisał(a):
Aleksander napisał(a):2,89 stopnia

2º 53' 24" jak juz ;o)

2º 24' , bez uśmieszków i dalszej dyskusji, bo tak podaje pismo, a cała reszta to herezje. :twisted:
Grzegorz2107

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » niedziela, 2 grudnia 2012, 11:31

Dobra dobra, ale jedna konkretna uwaga Panowie. Wcześniejsze Spity mają golenie w miarę prosto, późniejsze już mają mocniej rozchylone, np. Mk 22. Tu jest Mk IX więc sprawa jasna ale już przy Mk 22 trzeba wklejać może nie jak w stodziewiątce ale szerzej niż w Mk IX na przykład
:)
Kuba P.

Postprzez el Rozito » czwartek, 6 grudnia 2012, 11:51

Grzegorz2107 napisał(a):Obrazek

Dla mnie nie jest źle, że sobie tak postanowiłeś go pobrudzić, ale chciałbym konsekwencji.
Dlaczego więc w miejscu wylotu powietrza z chłodnicy jest tak sterylnie czysto? ;o)
Drobiazg, a czyni sytuację sztuczną.

Witam. Dawno mnie nie było ale widzę, że Panowie przeszli na tryb klepania po plecach... może to i dobrze. Jakkolwiek dziwi mnie Grzegorz, że wytykasz jakieś czystości, a nie zapytałeś skąd te zacieki wypływają tak po środku? To nie czyni sytuacji sztuczną? Nikt nie zauważył też (lub zgodnie z nowym trybem nie chciał zauważyć) krzywo-cienko-szeroko-poprzesuwanych oznaczeń kodowych. Jeżeli tak było w oryginale to jest git i czegoś nowego się dowiem. Może PWM przestawił się ogólnie na technikalia pomijając walor wizualno-estetyczny :mrgreen:
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Kuba P. » czwartek, 6 grudnia 2012, 11:56

:roll:
Michał Michał...
Kuba P.

Postprzez el Rozito » czwartek, 6 grudnia 2012, 12:07

8-) taki jak zawsze. Moje ostatnie (retoryczne ;o) ) pytanie ma związek z panującą opinią jakoby na Scalefun królowało frajdolarstwo (gdzie odnajduję się doskonale), a na PWMie nadal liczą nity, kąt przebiegu śladów spalin etc. :roll: , a dla mnie liczy się jedno i drugie z przewagą efektownego lub chociaż poprawnego malowania. Temat ten zbity na pianę zostawmy w spokoju. Ja się pytam o te wycieki i nierówne literki. Może są jakieś kwity, które to potwierdzają...
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Mecenas » czwartek, 6 grudnia 2012, 12:13

Sprawę nierównych literek Olek wyjaśnił w swoim pierwszym poście. Co tu dodawać?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez el Rozito » czwartek, 6 grudnia 2012, 12:23

Mecenas napisał(a):Sprawę nierównych literek Olek wyjaśnił w swoim pierwszym poście. Co tu dodawać?

Teraz doczytałem rzeczy, które są babolami. Literki-babol, rozumiem. A zacieki nikt nic nie powie? Nie pouczy?
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Aleksander » piątek, 7 grudnia 2012, 08:31

Mnie też dawno nie było... ;o)
Cieszę się z merytorycznej dyskusji i przyjmuję "na klatę" zarzuty, choć do większości przyznałem się we wstępniaku.
Co do zacieków - jest to kolejna moja (przyznaję - nieco nieudolna) próba ich odtworzenia - nie mam dobrych kwitów na to, ale jakoś próbuję sobie z tym radzić. Obrazki które mam, są niejednoznaczne.
Nie wymagam klepania po plecach, ale też
Grzegorz2107 napisał(a):Aleksander na szczęście do histeryków nie należy. :)

i dam radę z krytyką - a ci, którzy mnie znają, wiedzą, że nie należę do bardzo "redukcyjnych" i tzw. "rivet counters".

Może rzeczywiście
Grzegorz2107 napisał(a): Moim zdaniem nie byłoby błędem darowanie sobie tej galerii.

ale model zrobiłem, więc nie mam zamiaru zamiatać pod dywan baboli i pokazywać same superprodukcje (bo gdyby tak miało być, nie mógłbym pokazać żadnego) - niech będzie świadectwem moich słabszych momentów w życiu.
A przy okazji - może ma ktoś dobre zdjęcie z miejscem wydobywania się tych zacieków?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mecenas » sobota, 8 grudnia 2012, 16:24

Dyskusję i uwagi na temat tego co i gdzie skapywało od spodu Spitfire'a wydzieliłem do osobnego wątku: viewtopic.php?f=3&t=24871
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli