Pytanie o Gunze Sangyo Mr.Color ?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytanie o Gunze Sangyo Mr.Color ?

Postprzez Komandor » sobota, 1 grudnia 2012, 18:26

Witajcie !
Co to za rodzaj farby Gunze ( akryl, olej ) i czym to rozcieńczać, domowymi środkami, bo o firmowym rozcieńczalniku wiem :

Obrazek

Jak wlałem wody, to mi się roztwór ściął :shock: Sądziłem, że to akryl, tylko innego rodzaju :roll: ?

Dziękuję z góry za porady i pozdrawiam.

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Re: Pytanie o Gunze Sangyo Mr.Color ?

Postprzez Cichociemny » sobota, 1 grudnia 2012, 19:25

Farby Gunze z serii "C" (Mr. Color) to akryle celulozowe. Co do rozcieńczania, zerknij:
viewtopic.php?f=10&t=12530
Cichociemny

Postprzez yzerman » niedziela, 2 grudnia 2012, 10:35

Z tym że rozcieńczając Acetonem nie zapomnij o opóźniaczu - aceton niestety bardzo szybko wyparowuje (nie w butelce ale psikając z aerka). Pozostaje więc raczej tylko firmowy leveling thinner (można znaleźć butelkę 400 ml za ok 50 pln więc najgorzej nie jest...). Ewentualnie można przesiąść się na serię H Gunze - te rozpuszczają się nawet wodą :)
yzerman

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 2 grudnia 2012, 11:19

Kup firmowy roźcieńczalnik-będzie pasował do prawie wszystkiego. Ja go używam do Xtracolorów.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez yzerman » niedziela, 2 grudnia 2012, 12:13

Jacek Bzunek napisał(a):Kup firmowy roźcieńczalnik-będzie pasował do prawie wszystkiego. Ja go używam do Xtracolorów.

Prawie - za wyjątkiem Vallejo :)
yzerman

Postprzez marco2607 » niedziela, 2 grudnia 2012, 15:25

Już kiedyś pisałem , zamiast firmowego rozcieńczalnika można użyć wersję zastępczą w postaci baufixa do kupienia w lidlu.

http://fanlidla.pl/gazetka/2012.06.21.n ... niwersalny

Różnica cena ilość :shock: . Przetestuj jak Ci będzie odpowiadać masz problem z głowy.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Komandor » niedziela, 2 grudnia 2012, 21:00

marco2607 napisał(a):Już kiedyś pisałem , zamiast firmowego rozcieńczalnika można użyć wersję zastępczą w postaci baufixa do kupienia w lidlu.

http://fanlidla.pl/gazetka/2012.06.21.n ... niwersalny

Różnica cena ilość :shock: . Przetestuj jak Ci będzie odpowiadać masz problem z głowy.

Czołem Chłopacy i dziękuję za porady.
yazerman - oryginalny rozcieńczalnik odpada. Mam, po koledze w spadku, tylko dwie zielenie Mr.Color, w dodatku jedna to 1/3 buteleczki, a druga chyba połowa, i więcej ich używać nie będę. Te dwie chcę zużyć tylko, do pomalowania wstępnego KV-220. Ja zostaję przy swoich ulubionych Mr.Hobby. Napisz proszę, czego użyć jako opóźniacza do acetonu ( mam go w chałupie ) ? Coś ogólnie dostępnego.

Marku - zajrzę do Lidla, cena dobra i może mieliby jeszcze mniejsze opakowania.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez kicus » niedziela, 2 grudnia 2012, 21:05

Komandor napisał(a):Ja zostaję przy swoich ulubionych Mr.Hobby.

A te farby właśnie wyśmienicie rozcieńcza wspomniany Levelling Thinner więc kupując go nie wyrzucisz pieniędzy w błoto.
kicus

Postprzez yzerman » niedziela, 2 grudnia 2012, 21:14

Oj przy dwóch farbkach to szkoda zachodu... Ale gdyby jednak:
- opóźniacz do akryli - kupisz go albo w modelarskich (retarder) albo w artystycznych (duużo taniej, a jakośc podobna :)
- rozcieńczalnik lidlowy - sam kupiłem go z polecenia Marka :) Ale... rozpuszcza on nie tylko farbki ale także.. plastik... Umyć nim aerek można ale z rozcieńczaniem farbek Mr.Color byłbym raczej ostrożny...
yzerman

Postprzez marco2607 » niedziela, 2 grudnia 2012, 22:23

Oj Janie czemu mi tego nie powiedziałeś. Faktycznie najczęściej tego specyfiku z lidla używam do czyszczenia aero i jako dodatek do sufracera .
Mocno rozcieńczaleś farbę gunze, jutro zrobię test na jakimś szrocie. :oops:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez yzerman » niedziela, 2 grudnia 2012, 22:35

Marku, zmywałem nim farbkę akrylową. Zmyła się pięknie ale przy okazji delikatnie uszkodził się plastik. Ale to był czysty rozcieńczalnik - bezpośrednio na plastik. I wydawało mi się że Ci mówiłem :)
yzerman

Postprzez Jiloo » niedziela, 2 grudnia 2012, 22:36

yzerman napisał(a):- opóźniacz do akryli - kupisz go albo w modelarskich (retarder) albo w artystycznych (duużo taniej, a jakośc podobna :)

Nie jestem pewien czy opóźniacz do akryli artystycznych nie pogryzie się z Gunze C. Ale tylko teoretyzuję.

Osobiście preferuję C nad H, bo schną dużo szybciej i są dużo twardsze po wyschnięciu.
A ogólnie polecam Levelling Thinner zarówno to Gunze C, H jak i Tamiya. Testowałem, wszystko śmiga.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Komandor » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 01:44

Jiloo, czyli ten Levelling Thinner rozcieńczy i C i H ? Czy Tamiyę i Model Mastera też ? Pytam, bo warto mieć jeden rozcieńczalnik, do kilku producentów farb. Ja zacząłem się rozdrabniać, a to butla rozpuszczalnika z Vallejo, a to z Tamiyi i Gunze. Czy ten rozcieńczalnik produkuje też Tamiya, czy tylko Gunze ? Będę kupował Surfacery z Gunze, to przy okazji zamówię i ten rozcieńczalnik. Mówisz, też, że C są trwalsze, warto wiedzieć. Ja lubię H bo i kolory jak dla mnie odpowiednie i są trwalsza, na pewno od Vallejo, choć i tych niekiedy używam. Zauważyłem, że Vallejo potrafi zleźć z fototrawionek i to pod dotknięciem palcem :? Najbardziej najbardziejowa jest Tamiya. Aero myję zmywaczem Vamodu, sprawdza się doskonale.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 02:25

Rozcieńczam levellingiem emalie Model Master i Humbrol. Także patyny Talensa.
greatgonzo

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 11:34

Farby Gunze z serii C można rozcieńczać rozpuszczalnikiem do wyrobów celulozowych, ogólnie dostępnych w sklepach, jednakże delikatnie różni się powłoka po nałożeniu z aerka, z firmowym rozcieńczalnikiem jest gładsza.
Obrazek
koksik750

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje