Beechcraft Model 17 YC-43 Staggerwing 1:48 Roden

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Beechcraft Model 17 YC-43 Staggerwing 1:48 Roden

Postprzez Siema » czwartek, 6 grudnia 2012, 18:18

Witam!

W ramach prezentu na Mikołaja kupiłem sobie takie oto skrzydła:
http://www.roden.eu/HTML/442.htm

Jako że ma chwilową przerwę techniczną z P.11c postanowiłem zrobić sobie coś szybkiego i ładnego z pudełka. Staggerwing zwrócił moją uwagę jakiś czas temu po lekturze jednej z książek W.E.B. Griffina :) Dodatkowo w pudełku znajduje się bardzo atrakcyjne malowanie samolotu oddanego do dyspozycji Amerykańskiej ambasady w Anglii.

Model nie zawiera wiele części- pięć ramek z szarego plastiku z czego jedna zdublowana, jedna z częściami przeźroczystymi, do tego kalki dla trzech malowań i instrukcję. Części są ładnie odlane, gdzieniegdzie są nadlewki ale delikatne, kilka śladów po wypychaczach ale w większości na wewnętrznych, niewidocznych powierzchniach. Zrobiłem mały Inbox:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam pytanie dotyczące malowania (pierwsze na kolorowym zdjęciu). Instrukcja podaje kolory:
Dark Blue MM 2030
Chrome Yellow MM1707
Czy ktoś może podać mi zamienniki powyższych farb? Próbowałem w katalogu który posiadam i w jednym w necie i nie mogłem niczego znaleźć...

Tak to wygląda na żywo:
http://iflyrc.hypermart.net/photos_yc-43.htm

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Reklama

Re: Beechcraft Model 17 YC-43 Staggerwing 1:48 Roden

Postprzez xmald » czwartek, 6 grudnia 2012, 19:34

Ciekawy model sobie wybrałeś w malowaniu zdecydowanie z trzech najbardziej ciekawym. Na pewno będę tu wpadał.
Poniżej masz linka do programu, który przelicza kolory większości producentów. Dostępna jest wersja online i do ściągnięcia:
http://www.paint4models.com/
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Siema » niedziela, 9 grudnia 2012, 18:10

Dzięki za link do programu, okazał się bardzo pomocny. Kolory do tego malowania ma jak się okazuje w ofercie Xtracolor więc nie będę musiał dobierać ani mieszać tego niebieskiego.

Teraz muszę tylko dobrać kolory do oznaczeń bo po ostatnich zabawach z maskami Montexu i kokardami na Hurricanie nabrałem ochoty na malowanie oznaczeń zamiast kalkomanii:).

Czy może ma ktoś z Szanownych Kolegów jakieś zdjęcia komór podwozia staggewingów? Nie mogę niczego znaleźć a w modelu potraktowane są strasznie po macoszemu...
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 9 grudnia 2012, 18:43

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - warsztat