Jak przyciemnić szybkę w modelu ?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jak przyciemnić szybkę w modelu ?

Postprzez punio » czwartek, 6 grudnia 2012, 19:25

Witam
Nie długo zacznę budowę modelu Suzuki Hayabusa Tamiya 1:12 i będę się wzorował na hayce mojego taty.Problem w tym ,że tatkowa hayabusa ma przyciemnioną szybkę dosyć mocno prawie czarna i w modelu też chcę taką szybkę zrobić tylko ,że nie wiem jak. :mrgreen: Mam dwa pomysły co do wykonania takiej szybki i jeśli ktoś miał z tym doświadczenia to prosił bym o pomoc a mianowicie czy da radę jeśli pomaluje tą szybkę pędzelkiem rozcieńczoną czarną farbką lub sprayem od strony wewnętrznej.
punio

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jak przyciemnić szybkę w modelu ?

Postprzez Arcturus » czwartek, 6 grudnia 2012, 20:01

punio napisał(a):Witam
Nie długo zacznę budowę modelu Suzuki Hayabusa Tamiya 1:12 i będę się wzorował na hayce mojego taty.Problem w tym ,że tatkowa hayabusa ma przyciemnioną szybkę dosyć mocno prawie czarna i w modelu też chcę taką szybkę zrobić tylko ,że nie wiem jak. :mrgreen: Mam dwa pomysły co do wykonania takiej szybki i jeśli ktoś miał z tym doświadczenia to prosił bym o pomoc a mianowicie czy da radę jeśli pomaluje tą szybkę pędzelkiem rozcieńczoną czarną farbką lub sprayem od strony wewnętrznej.

Nie sądzę żeby to dało dobry efekt, raczej sknocisz oszklenie. Ja ostatnio przyciemniałem małą szybkę i zastosowałem patent podpatrzony na modelworku. Trzeba przygotować Specyfik: bierzesz Sidolux (ja akurat miałem Future) do jakiegoś naczynia i wkładasz do niego saszetkę herbaty. Po paru godzinach miałem już mocno przyciemniony lakier bezbarwny, a jak postało kilka dni to zrobiło się mocno ciemne, choć wciąż półprzeźroczyste. W takim specyfiku zanurzałem szybkę delikatnie odsączałem nadmiar płynu chusteczką i pozostawiałem do wysuszenia. I tak kilka razy. Uzyskałem przydymiony, równomierny efekt.
PS. "Odsączanie" polega na dotykaniu chustką krawędzi szybki tam, gdzie zbiera się kropla. Przed wyschnięciem nie dotykaj powierzchni oszklenia!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jiloo » czwartek, 6 grudnia 2012, 20:53

A może cieniutką warstwę transparentnego czarnego na szybkę od wewnątrz? Ja tak malowałem wizjer na zielono. Ale lepiej zrobić jakiś test. Czarny transparentny ma w swojej ofercie napewno Gaia, może super clear gray od gunze by się nadał. Tamiya smoke mam tylko emalię, a też jest transparentna.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez punio » czwartek, 6 grudnia 2012, 22:12

Potrenuję sidoluxem na jakiś szybkach ze złomu i zobaczę co wyjdzie. :D Właśnie też mi przyszedł do głowy spray tamiya smoke ciekawi mnie tez czy by coś z tego wyszło. :) Może ktoś z was próbował ? :-o
Kolego a jak będę próbował tym sidoluxem to tą szybkę mam zamoczyć w sidoluxie i później jak ta herbatka :lol: będzie spływała na dół szybki to przy dole chusteczką odsączać to co spływa ? Gdy to wszystko co było nadmiarem spłynie to wtedy zostawić szybkę do schnięcia ?
Z góry dzięki za pomoc ;o)
punio

Postprzez Arcturus » czwartek, 6 grudnia 2012, 22:19

punio napisał(a):Potrenuję sidoluxem na jakiś szybkach ze złomu i zobaczę co wyjdzie. :D Właśnie też mi przyszedł do głowy spray tamiya smoke ciekawi mnie tez czy by coś z tego wyszło. :) Może ktoś z was próbował ? :-o
Kolego a jak będę próbował tym sidoluxem to tą szybkę mam zamoczyć w sidoluxie i później jak ta herbatka :lol: będzie spływała na dół szybki to przy dole chusteczką odsączać to co spływa ? Gdy to wszystko co było nadmiarem spłynie to wtedy zostawić szybkę do schnięcia ?
Z góry dzięki za pomoc ;o)

Ja stawiam taki element na ręczniku papierowym, powinno ładnie spłynąć i wsiąknąć w niego.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez punio » piątek, 7 grudnia 2012, 07:47

Aha dzisiaj idę po sidoluxa i zrobię tą herbatkę i napiszę później co z tego wyszło. :)
punio

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 7 grudnia 2012, 08:04

Zdecydowanie polecam transparentne farby Tamiya lub Gaia. Do swojej Hajki przygotowałem dwa warianty:
:arrow: viewtopic.php?f=21&t=13279&start=120
w obu przypadkach są to farby Tamiya: smoke i clear blue nakładane aero bardzo cienkimi warstwami. Sprayem też powinieneś to ogarnąć (możesz również - zalecane! - zlać farbę z puszki do aero).
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez punio » piątek, 7 grudnia 2012, 09:12

Właśnie o takie coś mi chodzi tylko ,że w tatkowej hayce szybka jest prawie czarna a jak bym dał parę cienkich warstw to uzyskał bym taki efekt ? :) Jeśli będę malował to sprayem bo aero nie mam. ;o)
punio

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 7 grudnia 2012, 11:29

Ze smoke'a tego efektu raczej nie wyciągniesz. Spróbuj ze sprejem na jakimś przeźroczystym kawałku tworzywa - np. fragmencie jakiegoś opakowania.

Tradycyjna czarna farba, odpowiednio rozcieńczona powinna dać zamierzony efekt. No, ale bez aerografu się nie obędzie.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez punio » piątek, 7 grudnia 2012, 14:29

No więc właśnie więc zostają mi eksperymenty z sidoluxem. ;o)
punio

Postprzez Macio4ever » sobota, 8 grudnia 2012, 07:26

Obstawiam rzeźbę z tym Sido. Weź transparentną (Smoke) Tamiyę i pomaluj na 4-6 warstw. Będziesz miał co chcesz. Jak coś nie wyjdzie - płyn do mycia szyb i możesz zacząć od nowa.

Smoke Alclada jest bardzo agresywny, potrafi zmatowić niezabzpieczony plastik. Gaia rozcieńczana Levelingiem czasami oraz Tamiya Smoke z puszki jest OK ale ciężko zmyć w razie wpadki. Zmywanie np leveling thinnerem czasami powoduje zamglenie szybki więc potem dochodzi polerka. Wybór należy do Ciebie ;o)

W mojej Hondzie VFR szybka jest zrobiona na 2 warstwy i już jest dość ciemna.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez punio » sobota, 8 grudnia 2012, 17:27

Jeśli nie uzyskam dobrego efektu sidoluxem to zamówię ten spray ,ale na razie nie chcę specjalnie zamawiać. :) Od poniedziałku będę eksperymentował. :)
punio

Postprzez iras67 » sobota, 8 grudnia 2012, 19:05

A nie lepiej kupić w firmie gdzie przyciemniają szyby samochodowe kawałka takiej folii.. klei się to na mokro wyciskając wodę i suszy około 24h. Efekt idealny.
iras67

Postprzez RAV » sobota, 8 grudnia 2012, 22:23

iras67 napisał(a):A nie lepiej kupić w firmie gdzie przyciemniają szyby samochodowe kawałka takiej folii.. klei się to na mokro wyciskając wodę i suszy około 24h. Efekt idealny.

Na F-16 (bańka bez żadnych ramek w poprzek) da się to ułożyć?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez iras67 » niedziela, 9 grudnia 2012, 00:53

RAV napisał(a):Na F-16 (bańka bez żadnych ramek w poprzek) da się to ułożyć?

Ona jest raczej mało podatna na wyoblenie, można oklejać bardzo niewielkie wypukłości i raczej rozwijalne powierzchnie . Ale są też folie reklamowe transparentne wykorzystywane do witraży lub reklam świetlnych które pod wpływem niewielkiej temperatury (grzałki do włosów :mrgreen: ) dają się kształtować , niestety mają większą grubość od tych do przyciemniania szyb samochodowych.
iras67

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje