FERRARI 599 GTB Fiorano - Fujimi 1:24+CM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

FERRARI 599 GTB Fiorano - Fujimi 1:24+CM

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 9 grudnia 2012, 20:26

Dzień dobry

Jeden warsztat z budowy modelu tego samochodu już jest, pojawiła się zapowiedź kolejnego więc stwierdziłem, że może i ja coś pokażę.
Model rozpoczęty już jakiś czas temu i robiony w miarę możliwości czasowych, chęci i zapału.
Wyjściowo na w miarę 'ogarniętym' biurku wyglądało to tak
Obrazek
Po oglądnięciu zawartości zacząłem wycinać części z ramek. Posklejałem kilka składających się na podłogę, pomalowałem fragmenty wydechu srebrnym akrylem Tamiya, zamaskowałem to co miało zostać w tym kolorze i psiknąłem całość czarnym półmatem Gaia. Później jakieś cieniowania wydechu i samego podwozia, tu w trakcie prac, teraz jest mniej 'zakurzone'
Obrazek
Dalej fotele. Oparcia miały paskudne ślady po wypychaczach
Obrazek
Po zeszlifowaniu, wyrównaniu nałożyłem kalki z wzorem włókna węglowego na tył oparć
Obrazek
i na boczki siedzisk
Obrazek
pokrywając to później klarem gaia.
Oparcia foteli mają w oryginale ładne obszycia ze skóry i sama tapicerka ładnie zachodzi na tył wyraźnie się odznaczając od powierzchni. Chcąc uzyskać półwałeczek takiej tapicerki okleiłem oparcie fotela drutem miedzianym średnicy 0,3mm i zacząłem szpachlować po kilkukrotnym szpachlowaniu i szlifowaniu zamaskowałem i pomaluję to teraz surfacerem.
Obrazek
Wykleiłem kalkami też deskę, a właściwie jej fragmenty
Obrazek
W międzyczasie robię też karoserię. Wybrałem kolor czarny. Miałem słoiczek czarnego ferrari z Zero. Zastanawiałem się chwilę czy nie pomalować karoserii Gunze super black i chyba byłby to lepszy wybór. Po podkładzie z surfacera położyłem bazę Zero i na to bezbarwny z Gaia. Nie ja pierwszy chyba użyłem takiego połączenia. Wszystko miło i ładnie, klar schnie szybciutko. Wyrównałem babole. Wypolerowałem już prawie całość (etapami) kiedy na lakierze pojawiły się rysy, jakby pęknięcia bazy. Najpierw na drzwiach, za dwa dni na błotnikach. Przeszlifowałem to, zamaskowałem pozostałą część karoserii i na uszkodzone elementy nałożyłem jeszcze raz dwie warstwy bezbarwnego. Wszystko było ok. Ale za kilka kolejnych dni takie same rysy pokazały się na dachu i wychodzą na masce (narazie są małe). Na zdjęciu dach już po przeszlifowaniu.
Obrazek
Skąd taki efekt? Mam zamiar znów domalować maskę i dach ale nie wiem czy takie 'kwiatki' nie wyjdą na skończonym modelu.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Reklama

Re: FERRARI 599 GTB Fiorano - Fujimi 1:24+CM

Postprzez Kazik » niedziela, 9 grudnia 2012, 20:42

No jak już się Tomek z warsztatem ruszył to trzeba by się też zacząć pokazywać ;o)

Jakoś w dziwnej kolejności robisz tą deskę i fotele. W pierwszej kolejności karbon a później masz zamiar malować resztę?!

Kwestię tych pęknięć lakieru analizowaliśmy parę razy wspólnie z Caymanem ale nasze podejrzenie skupiało się na kombinacji TS i na to Gaia. Wydawało nam się że TS nie przepada za szybkoschnącą Gaią.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 grudnia 2012, 21:01

No proszę, proszę :) Fajnie, chętnie rzucę okiem.

Pęknięcia to jednak w mojej opinii kwestia aplikacji lakieru. Miałem taki sam myk na Gunzowym Super Clearze, a Gaia ze względu na tempo schnięcia jest jeszcze bardziej na to podatna. Myślę, że mogło być za grubo albo za szybko kolejna warstwa. Podejrzewam, że lakier szybko schnie z wierzchu i więzi rozpuszczalnik, który z czasem powoduje takie pęknięcie.

Moim zdaniem nie zdejmiesz tych rys przeszlifowywaniem, trzeba zdjąć do podkładu i jeszcze raz bazę i lakier.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » niedziela, 9 grudnia 2012, 22:29

Tak jak Marek napisał czy TS nie lubi Gaii.????
Moje zdanie na dzień dzisiejszy jest takie że problem leży w samej Gaii.Gaia szybko schnie powierzchniowo a pod spodem jest jeszcze miękka i jak kładzie się warstwy kolejne szybko to efektem są pęknięcia lakieru.Ja bardzo lubię Gaię bo dobrze się obrabia micromeszami i poleruje.Ja robię tak:kładę kolor bazowy cienkimi warstwami,schnie parę dni,przecieram micromeshem 6000 i 8000 ,fukam jedną pół mokrą warstwę cleara i po ok.30 min warstwę mokrą,do suszarki na dwa dni,następna jedna mokra znów do suszarki na dwa dni i tak kładę zawsze po kolei łącznie cztery warstwy mokre,po ostatniej tydzień schnięcia,micromeshami w zależności jaka jest skórka od 3000 albo 4000 na mokro potem 6000,8000 i 10000,spłukuję kastę i jak wyschnie pastami 3M żółtą i niebieską poleruję mechanicznie i ...... ukazuje się pupcia niemowlaka :mrgreen:
Moje pytanie Tomku :ile warstw dałeś Gaii i w jakich odstępach czasowych bo te pęknięcia na pewno są w bezbarwnym.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez koksik750 » niedziela, 9 grudnia 2012, 23:25

Mogę zapytać, jakiej kalki użyłeś na fotele?
Obrazek
koksik750

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 08:45

Kazik napisał(a):Jakoś w dziwnej kolejności robisz tą deskę i fotele. W pierwszej kolejności karbon a później masz zamiar malować resztę?!
A no tak sobie to właśnie wykombinowałem, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Powodem takiej kolejności jest głównie to wywinięcie skóry na oparciach foteli. Druga sprawa to to, że tapicerka na desce nachodzi na elementy karbonowe, malując w takiej kolejności uzyskam jakiś tam mały schodek.
Macio4ever napisał(a):Moim zdaniem nie zdejmiesz tych rys przeszlifowywaniem, trzeba zdjąć do podkładu i jeszcze raz bazę i lakier.
Wydaje mi się że uda mi się kładąc sam bezbarwny i później wyrównując, coś jak likwidacja schodka na kalkach.
cayman napisał(a):ile warstw dałeś Gaii i w jakich odstępach czasowych bo te pęknięcia na pewno są w bezbarwnym.
Warstw jest około 5-6. Odstępy... tu nie powiem niczego napewno, od kilkunastu minut do kilku dni. Bezbarwny kładę najpierw robiąc suchą warstwę, taką satynową, jakby wyrównującą powierzchnię i na to po właśnie kilku/kilkunastu minutach daję mokrą lub dwie. Później po kilku dniach (dokładnie nie pamiętam ile minęło) likwiduję większe paprochy i powtarzam operację.
koksik750 napisał(a):bardzo lubię Gaię bo dobrze się obrabia micromeszami i poleruje
No właśnie też mi się spodobała ale jak widać ideał to nie jest
cayman napisał(a):do suszarki na dwa dni
Co to za suszarka? Możliwe że gdzieś pisałeś ale przegapiłem.
koksik750 napisał(a): jakiej kalki użyłeś na fotele
ScaleMotorsport, ale dokładny wzór musiałbym sprawdzić (teraz nie mam jej przy sobie).
TomekWnęk

Postprzez draz » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 10:02

Zmyj lakier i maluj od nowa. Takie rysy niby z założenia nie będą widoczne, ale po szlifowaniu dachu, położeniu nowego klaru, a potem po polerce - uwierz mi, będą widoczne. W zależności od kąta patrzenia, dużo mniej lub dużo bardziej.

Jako bezbarwny, od lat, choć sklejam już dla siebie mało, używam tylko i wyłącznie lakiery chemoutwardzalne samochodowe. Nie bawię się w Gaię, Gunze, Zero czy inne wynalazki. Po co kłaść 5 warstw, czekać tydzień czy dwa na suszenie, skoro można pomalować model w pół godziny i polerować następnego dnia. Dodatkowo ma to jedną zaletę - kładziesz bazę samochodową, TS, Gunze, kładziesz lakier 2K i masz spokój, że nic się nie zwarzy, nie popęka.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 10:09

Kurka chyba masz rację, zwłaszcza że to czarny na którym wszystko widać.
Nie lubię lakierów 2k ze względu na zalewanie elementów. Jednoskładnikowe mają tą zaletę, że po odparowaniu robi się cienka warstwa pod którą widać ładnie ostre krawędzie modelu. Ale może uda mi się to i z lakierem 2k - niektórzy tak potrafią.
TomekWnęk

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 10:22

Zgadzam się, Jeśli chodzi o bezbarwny, tylko chemoutwardzalny samochodowy - proponuje DuPont 3750s - lakier super, żadnych problemów, dodaje składniki na oko i nigdy nie miałem przykrej niespodzianki.
Tomku co do 2k i zalewania - dodać wystarczy trochę rozcieńczalnika, z tym, że wtedy trzeba troszkę bardziej uważać. Ewentualnie, rozwiązaniem może być jednoskładnikowy lakier Zero Paint's. Nie wiem jak teraz, ale gdy go używałem jakiś czas temu, pamiętam, że miał skłonność do kurzenia się i osiadania tak na modelu, co nie było mi na rękę, ale bardzo dobry lakier.
Obrazek
koksik750

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 10:33

koksik750 napisał(a):gdy go używałem jakiś czas temu, pamiętam, że miał skłonność do kurzenia się i osiadania tak na modelu
To chyba cecha każdego jednoskładnikowego. Gaia ma to samo, gunze też.
TomekWnęk

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 10:48

Niepowiedziałbym, ten naprawdę sie kurzył tak, że po malowaniu była chropowata powierzchnia, z lakierami Gaii czy Gunze nie mam takiego problemu.
Obrazek
koksik750

Postprzez Kazik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 11:43

Zgadza się Pre-thinned Zero tworzył taki odkurz czy jak to nazwać bardziej. W Gaia jeśli ją dobrze rozcieńczyć można tego uniknąć a w Gunze to mi się osobiście nie zdarzyło.

TomekWnęk napisał(a):A no tak sobie to właśnie wykombinowałem, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Powodem takiej kolejności jest głównie to wywinięcie skóry na oparciach foteli. Druga sprawa to to, że tapicerka na desce nachodzi na elementy karbonowe, malując w takiej kolejności uzyskam jakiś tam mały schodek.

A jak planujesz maskować karbony, jeśli taśmą to trzeba uważać co by nie zdjęła kalki.
Charciarz przy tych kształtach to z taśmą będzie zabawa.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 11:56

Jednoskładnikowego z zero nie używałem. Te którymi malowałem dawały mniejszy lub większy 'odkurz', skoro zero daje aż tak zauważalny to już wiem żeby go nie kupować.
Kazik napisał(a):A jak planujesz maskować karbony, jeśli taśmą to trzeba uważać co by nie zdjęła kalki.
Charciarz przy tych kształtach to z taśmą będzie zabawa.
Maskowanie taśmą. Zerwana, uszkodzenia kalek aż tak się nie boję, bo są pokryte warstwą bezbarwnego, który je zabezpiecza.
TomekWnęk

Postprzez Kazik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 12:07

Nie zdarzyło Ci się zdjąć zawerniksowanej kalki razem z taśmą :) ?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 12:47

Kazik napisał(a):Nie zdarzyło Ci się zdjąć zawerniksowanej kalki razem z taśmą :) ?
A zdarzyło, zdarzyło ale będę uważał ;)
TomekWnęk

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat