P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Postprzez c3p0 » poniedziałek, 19 maja 2008, 20:58

No to przepraszam za "larum". Mea culpa (tutaj dokonałem aktu samobiczowania) :mrgreen:

Drogi Jacku!!
Mam sklejone w części kokpity tajemniczych onych (z podpisu). Muszę powiedzieć że boomi jest tak brzydki że aż fajny. Natomiast wykonanie kokpitu jak i jego sklejalność mają u mnie 2 pkt (w skali do 10). Pancerne to wszystko jakieś takie, zupełnie bez polotu. Zdjęcia bedą jak to poskładam do kupy i pomaluję.
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 19 maja 2008, 23:08

A miło sąsiada z góry znowu ujrzeć bo dawno Pan tu nie zaglądał ;o) Łukaszu jak dla mnie to już jesteś zwycięzcą w swojej grupie. Niesamowity zrobiłeś postęp i już za to jesteś "debeściak". Jeszcze niedawno robiłeś maszkarona Walrusa z ludzikami czy nie dokońca udaną "efkę" a tu proszę jest na co popatrzeć. Brawo !!!!
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel-Martola » wtorek, 20 maja 2008, 06:20

Łukasz zrobił ogromny postęp. Nie boi się zmyć jak coś źle, poprawia, słucha uwag i dzięki temu jego modeli nie powstydził by się nikt we własnej kolekcji. Wielki szacunek mu za to.
Obrazek

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 20 maja 2008, 07:34

Daniel-Martola napisał(a):Łukasz zrobił ogromny postęp. Nie boi się zmyć jak coś źle, poprawia, słucha uwag

Rokowania miałem takie, że to będzie kolejny kasztanowiec rozsiewający swoje owoce na lewo i prawo. Jak miło się pomylić. Rówież WIELKI SZACUN MODELARZU
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez LukaszS » wtorek, 20 maja 2008, 09:53

Mariusz Jarzyna ze Szczec, Daniel-Martola, bardzo dziękuję Koledzy za pochlebne opinie. To na prawdę mobilizuje do wytężonej pracy. Postaram się Was nie zawieść do końca budowy modelu :D

c3p0, tak jak już Koledzy napisali to są obwódki oznaczeń.

Postanowiłem porównać dostępne mi zdjecia tego samolotu ze schematem Tamiy i zobaczyć co jest jeszcze nie tak. Zerknijcie na poniższe zdjęcie:

Obrazek

1. Kolor rur wydechowych, a właściwie ich otoczki. Na kolorowym zdjęciu widać, że na pewno nie są żółte. Na podobnym, czarnobiałym ujęciu widać że nie jest to również odcień aluminium. Skłaniam się do koloru zwanego chromem, ale nadal mam wątpliwości. Czy coś wiecie na ten temat?

2. Lusterko. Nie ma go w zestawie, więc będę musiał „jakoś” je dorobic z elementów z pudełka. Na szczęście są ramki po modelu, mam nadzieję ze z nich coś uda mi się wykombinować

3. Pasy inwazyjne. Tamiya w instrukcji malowania podaje, że na kadłubie są tylko trzy. Porównując ten fakt ze zdjęciami samolotów z tej samej jednostki dowiadujemy się że było ich pięć. Fakt ten jest słabo widoczny na kolorowym zdjęciu. Co więcej nie są to regularne pasy (prostokąty), np.ten najbardziej skrajny z prawej strony jest „powycinany” m.in. przez literę kodową samolotu.
Dodatkowe zamieszanie wprowadza fakt, że środkowy pas (biały) w „moim” samolocie, nie był pełny, tylko pomalowana była połowa miejsca, gdzie miał się znajdować. Widać to na kolorowym zdjęciu.

4. Wydaje mi się najmniej kontrowersyjną częścią malowania kadłuba. Na schemacie malowania Tamiy’i nie ma zaznaczonej tej plamy, więc pojawia się wątpliwość czy nie jest to przypadkiem cień. Jednak znów odwołując się do innych samolotów z tej jednostki, plamy na dolnej części steru kierunku istniały. Więc nie jest to cień i znów Tamka znów popełniła babola.

5. Jaki jest kolor pylonów na spodzie płata, tam gdzie znajdują się pasy inwazyjne? Czy pylony były nalowanie w kolorze bierzącego pasa, czy pozostawały w kolorze aluminium?

6. Tamka w instrukcji podaje kolor końcówek łopat śmigła jako "flat blue". Na zdjęciach w locie tego nie widać, a z tego co wiem, większość końcówek łopat była malowania w kolorze kołpaka/noska samolotu :-/ Boję się po raz kolejny zawierzyć Tamiy'i.
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez LukaszS » środa, 21 maja 2008, 13:43

Cześć,

Właśnie zdjąłem maskowanie pasów inwazyjnych. Na zdjęciach pokazałem kolejne etapy maskowania i malowania. Pozwoliłem sobie też pocieniować troszkę biały. Zastanawiam się również nad postshadingiem czarnego. Niestety folia trasferowa pozrywała miejscami farby. Czeka mnie mały "podmalunek".
Zgubiłem parę elementów modelu. Musiałem również dorobić lusterko, którego nie było w zestawie. Poradziłem sobie z tym następująco (jest to również pokazane na zdjeciach). Kawałek ramki z modelu rozgrzewam nad płomieniem zapalniczki, aż stanie się plastyczny. Potem szybko "zgniatam" go płaskimi kombinerkami i mam fragment plastikowej płyki. Brakuje mi też rurki pitota i klapy chłodnicy podkałubowej. Tej ostatniej nie mam pomysłu jak dorobić z elementów z pudełka. Może Któryś z Kolegów poratuje mnie tą częścią?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez erkamo » czwartek, 22 maja 2008, 21:30

LukaszS napisał(a):Cześć,

Niestety folia trasferowa pozrywała miejscami farby. Czeka mnie mały "podmalunek".

A ja myslalem, ze to tak specjalnie :D . W sumie fajnie to wygladalo.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez LukaszS » piątek, 23 maja 2008, 11:29

Jarek Gurgul napisał(a):Co niektórym zdarza się malować model kilka razy, dopóki nie są usatysfakcjonowani. Mam nadzieję, że w przypadku Twojego Mustanga, ten drugi raz będzie ostatnim.

Déjà Vu? :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak to mawiają, do trzech razy sztuka ;o)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Jarek Gurgul » piątek, 23 maja 2008, 11:36

Co niektórym zdarza się malować model kilka razy, dopóki nie są usatysfakcjonowani...

I po co to pisałem :roll: ? Teraz żałuję...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 23 maja 2008, 11:43

Łukasz, było cacy a ty to zmyłeś :? o co chodzi?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez LukaszS » piątek, 23 maja 2008, 11:55

Jarek Gurgul, Darek Trzeciak, nie było aż tak dobrze :-/ . Po pierwsze w kilku miejscach do metalizera poprzyczepiały się pyłki kurzu. Kiepsko to wyglądało. Po drugie teraz mnie ruszyło to co mówił Jacek Bzunek. Przejście z DG w alclada było zbyt ostre w porównaniu ze zdjęciami. Po trzecie pasy inwazyjne w miejscu łączenia ich z oznaczeniami na kadłubie były poszarpane, nie był to regularny łuk. Zaczynam całe malowanie od nowa z pozytywnym nastawieniem :D

Kalek już nie mam, pozostaje mi ręcznie wycinać maski z reklamowej folii transferowej. Mam nadzieję, że się uda ;o)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez gzt » piątek, 23 maja 2008, 12:27

to dążenie do perfekcji :) Cie kiedyś zgubi Lukasz ! :)
Najważniejsze żeby mieć satysfakcje :) ale gratuluje. A propos kalek: właśnie przy okazji mojego TBolta (walk z kalkami techmodu które popękały :( ) postanowiłem następnym razem spróbować po raz pierwszy masek do malowania oznaczeń oraz insygniów (nie wiem czy prawidłowo napisałem, ale chyba tak to się pisze :) )
Moze wlasnie tedy droga ??
Grzegorz
gzt

Postprzez Marcin A. » piątek, 23 maja 2008, 13:26

Witam

Szacunek za ponowne malowanie, mam nadzieję ,że ostatnie ;o)

Pozdro :)
Marcin A.

Postprzez Seweryn » piątek, 23 maja 2008, 13:39

Malować będziesz ile razy jeszcze :mrgreen:, co z tego jak powinieneś przerobić tył modelu na wczesna wersję P-51D ;o)

Edit: Poszło na PW o co chodzi z przeróbką ;o)
Ostatnio edytowano piątek, 23 maja 2008, 16:21 przez Seweryn, łącznie edytowano 2 razy
Seweryn
Seweryn

Postprzez Marcin A. » piątek, 23 maja 2008, 13:49

Cześć

Seweryn napisał(a):powinieneś przerobić tył modelu na wczesna wersję P-51D

Dokładnie, myślę ,że jak teraz zmyłeś farbę, to powinieneś ŁukaszS przerobić tył i zlikwidowac płetwę.

Sam model poza tym ,że byłby merytorycznie poprawny, to ciekawie w ogóle by się prezentował.

A JA MAM NADZIEJĘ, ŻE KOLEGA SKUPI SIĘ BARDZIEJ NA ORTOGRAFII !!!
Popraw błąd w podpisie " spodobałaby "
Xenomorph

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano piątek, 23 maja 2008, 16:59 przez Marcin A., łącznie edytowano 1 raz
Marcin A.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat