Jaki zestaw na początek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaki zestaw na początek

Postprzez active87 » wtorek, 11 grudnia 2012, 23:05

Witam chciał bym sie was poradzić przy zakupie zestawu do malowania , sklejałem modele ładnych pare lat temu lecz malowałem tylko pędzlami i farbami humbrol , ostatnio naleciało mnie na zaczęcie nowej przygody z modelami ;) interesują mnie tylko auta cywile/ciężarówki w skali 1/24 , chciał bym zakupić jakiś nie za drogi aerograf i wymienne butle z sprzężonym powietrzem ponieważ nie chcę na początek pakować za dużo pieniędzy w kompresor , malowane nim będą elementy nie duże typu karoseria maska dach itp reszta pójdzie pod pędzel , i tu mam pytanie czy takie aerografy w cenach 40-60zł nadadzą się ? będzie on używany naprawde sporadycznie do bardzo małej ilości elementów. drugą sprawą jest czy do aero będę mógł używać farb humbrol ? niestety farby z dawnych lat nie przetrwały a na start muszę kupić mniej więcej 6 puszek a kompletując wszystko od początku generuje sporawe koszty ;) prosił bym o jakieś przykłady aero najlepiej kompletnego (zawór, wąż itp) albo nawet i pędzli , mieszkam w Krakowie więc jeśli ktoś jest z okolic i może polecić gdzie mogę to skompletować to też był bym wdzięczny :) i przy okazji wie ktoś orientacyjnie jaki jest czas pracy aerografu na butli 400ml? dziś zakupiłem mini morrisa z tamiya i czeka na zakup zabawek
active87

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jaki zestaw na początek

Postprzez spartan-painting » środa, 12 grudnia 2012, 11:34

Witam kolege Krakusa
Ok nie znam sie zupełnie na cywilnych samochodach w skali 1/24 ale co do aero mogę pomoc...
Czas pracy aero na takiej butli to...00000000000000000000000000000000
Ok zart, to jest zupełnie nie opłacalne , naprawdę.
Najtańsze z sensownych rzeczy co możesz złożyć to Aerograf TG 180 Professional 0,25 + 0,3 mm + kompresor membranowy w sumie 325zl za wszystko
Tak wiem ze puryści będą krzyczeć ale taki zestaw starcza naprawdę na baaaardzo długo, sam od tego zaczynałem i nadal go z powodzeniem używałem
Sklep z Krakowa gdzie dostaniesz to wszystko; www.gry.agtom.pl
http://spartan-painting.blogspot.com/ <- blog o modelarstwie
I saw General Lee raise a saber in his hand
Heard the cannons roar as you made your last stand
You marched into battle with the Grey and the Red
spartan-painting

Postprzez KFS-miniatures » środa, 12 grudnia 2012, 12:06

spartan-painting napisał(a):Aerograf TG 180 Professional

fatalna suestia, zważywszy, że ma służyć przede wszystkim do malowania wiekszych powierzchni. ten aerograf ma wyjąowo niepraktyczną wąską osłone dyszy

active87 napisał(a):drugą sprawą jest czy do aero będę mógł używać farb humbrol ?

bedziesz mógł, ale skoro i tak musisz kompletować paletę, to lepiej od razu zainwestiwac w farby dobre i przewidywalne, czyli Mr.Hobby Color. Najlepiej w serię C
spartan-painting napisał(a):kompresor membranowy

zazwycza wyjątkowo głośny. dużo bardziej praktycznym rozwiązaniem będzie 'lodówkowiec'

spartan-painting napisał(a):Sklep z Krakowa gdzie dostaniesz to wszystko; www.gry.agtom.pl

specyficzny asortyment. jak juz polecac sklep z duzego miasta koło nowej huty to zdecydowanie łatwej bedzie skompletowac sprzet i chemię niezbędną do budowy modeli w exito
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez spartan-painting » środa, 12 grudnia 2012, 12:17

KFS - co do kompresora....czy ja wiem czy taki glosny?
A lodowkowiec owszem...jesli komuś chce się bawić...
Co do sklepu - exito lubię, ale wziąłem poprawkę na ceny w/w elementów :]
spartan-painting

Postprzez active87 » środa, 12 grudnia 2012, 19:46

tak jak napisałem nie potrzebny mi precyzyjny aerograf bo będą nim malowane tylko i wyłącznie elementy karoseri w jednym kolorze , czy takie coś lub podobne obsłuży aerograf ? http://allegro.pl/kompresor-pompka-spre ... 24792.html
albo czy taki zestaw zda egzamin ?
http://allegro.pl/zestaw-do-malowania-a ... 13019.html
wiem że większość z was wyśmiewa takie coś bo ma aerografy za pare stówek i porządne ładne kompresory ale mi narazie potrzebne to tylko do malowania większych elementów bez żadnych wzorków efektów itp z czasem wiadomo jak mnie to na nowo wciągnie to napewno przeznacze na to inną sumę ;)
active87

Postprzez KFS-miniatures » środa, 12 grudnia 2012, 19:57

active87 napisał(a): będą nim malowane tylko i wyłącznie elementy karoseri w jednym kolorze

aa, czyli nie zamierzasz sklejac i malować wyłącznie kareserie? przyznają, nietuzinkowe podejście.

active87 napisał(a):czy takie coś lub podobne obsłuży aerograf ? http://allegro.pl/kompresor-pompka-spre ... 24792.html

nie
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez active87 » środa, 12 grudnia 2012, 20:09

nie zamierzam tylko karoseri sklejac i malować ale zamierzam tylko ją malować aerografem a reszta pod pędzel , czy taki zestaw jak podałem da rade ?
active87

Postprzez siara1939 » środa, 12 grudnia 2012, 20:16

Jak do malowania jednym kolorem duzych powierzchni karoserii, to farby w spray-u sie nadaja i bez inwestycji strasznych.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez active87 » środa, 12 grudnia 2012, 20:38

no tak można sprayem ale chciał bym sie nauczyć aerografem czy ten z tego zestawu nada się do tego ?
i czy ten kompresor będzie dawał radę?
active87

Postprzez siara1939 » środa, 12 grudnia 2012, 20:48

Nie wiem, nigdy takiego zestawu nie widzialem, ale na pewne lepsze to niz cisnienie z puszki.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jiloo » środa, 12 grudnia 2012, 20:58

active87 napisał(a):no tak można sprayem ale chciał bym sie nauczyć aerografem czy ten z tego zestawu nada się do tego ?
i czy ten kompresor będzie dawał radę?

Jak na malowanie karoserii to zbiorniczek stanowczo za mały. Minimum 5 cm3 bo się zamęczysz.

I za Siarą – karoserię lepiej z puszki. Pooszczedzaj kasę i kup sprzet poźniej, a na początek spray wystarczy w zupełności.
Ostatnio edytowano środa, 12 grudnia 2012, 21:36 przez Jiloo, łącznie edytowano 1 raz
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez active87 » środa, 12 grudnia 2012, 21:09

dobra to może inaczej jaki doradzicie kompresor i aero tani ale którym można malować jeśli jest taka opcja to najlepiej coś do 200zł
active87

Postprzez rastula » czwartek, 13 grudnia 2012, 00:22

sorry, ale ja uważam podobnie jak koledzy... zmarnujesz 200 zł, zniechęcisz się do hobby i tyle z tego będzie...

przerobiłem jakieś aerografy z allegro (mar bodajże) , neo for iwata, i jakieś jeszcze wynalazki i jestem przekonany że poniżej modelu ultra (http://exito.sklep.pl/pl/p/HARDER-STEEN ... Ultra/9196) to musisz kupować na własną odpowiedzialność, a nie potem mówić że ci ktoś źle doradził...te urządzenia po prostu nie mogą być tanie i dobre równocześnie...
rastula

Postprzez spartan-painting » czwartek, 13 grudnia 2012, 10:59

ehhh czy ja wiem - sam aro używam od kilku lat, maluj zarówno psikaczami Harder Steenbeck, Paasche Talonem jak i poczciwym mar-em i tg.
Owszem różnica jest , to troche tak jak z samochodami, możesz jeździć mercem a możesz i starym cienkusiem prawda?
Jak jezdzisz mało to cienko-cienko ci wystarczy.
Dla mnie mar i tg na początek zupełnie starcza, sam zaczynałem od podobnego zestawu jaki zaprezentowałem i sie nie zniechęciłem.
Ot moja opinia - ale jedno pewne - butle odradzam, lepiej kupic kompresor.
spartan-painting

Postprzez KFS-miniatures » czwartek, 13 grudnia 2012, 11:32

rastula napisał(a):te urządzenia po prostu nie mogą być tanie i dobre równocześnie...

czyżby?
Obrazek
KFS-miniatures

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje