Samolot został przeniesiony z lotniskowca "Zuikaku", baza Buin na Bougainville – jednej z Wysp Salomona.
Z dużym prawdopodobieństwem założyłem, że samolot był fabrycznie pomalowany w całości kolorem szarym, na który w bazie lądowej niezbyt dokładnie naniesiono kolor zielony nieznanego pochodzenia i odcienia. Na lądzie też naniesiono nowe oznaczenia taktyczne – żółte pasy na kadłubie (spotkałem się także z wersją mówiącą o białych pasach) i numer na stateczniku pionowym.
Model pomalowałem Gunze C 35 (IJN Gray Mitsubishi) a następnie zielonym Tamiya XF 11 (J.N. Green). Osłona silnika to wiele warstw czarnego, szarego, niebieskiego, rdzawego z palety Pactry. Łosz z brązu van Gogh.
W zasadzie model zrobiłem prosto z pudełka, dodałem fototrawione pasy pilota i celownik kołowy (Hasegawa proponuje wykonanie celownika poprzez naklejenie stosownej kalkomanii na "lizaka" z przeźroczystego plastiku, odlanego wraz z celownikiem refleksyjnym – nie skorzystałem), końcówki luf działek, rurkę Pitota, linkę anteny, światło ogonowe (światła w płacie dostarcza Hasegawa w zestawie) i pocieniłem tylną część osłony silnika i rury wydechowe.
Zapraszam do galerii.