"Na Villers Bocage" -Tiger I late 101 sSSpzAbt -1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

"Na Villers Bocage" -Tiger I late 101 sSSpzAbt -1:35

Postprzez madeira » czwartek, 29 listopada 2012, 07:51

Witam.

Tak mnie coś ostatnio naszło na temat Villers Bocage i przeglądając różne zdjęcia, szczególną uwagę zwróciłem na bardzo znaną serię zdjęć z przemarszu 2 kompanii 101 Batalionu Czołgów Ciężkich SS krętą, górzystą drogą:

Obrazek

W zasadzie na początku zdecydowany byłem na zrobienie modelu Tygrysa "205", w wieżyczce którego siedział Wittmann:

Obrazek

Obrazek

Czytając jednak świetny opis walk w Villers Bocage:

http://www.tiif.de/thread.php?threadid=496&sid=b80893eac662f66f914ad1a92119b6de&page=1

zacząłem się wahać, czy nie zrobić pojazdu "212", w którym Wittmann przeprowadził brawurowa akcję -wszystkim chyba znaną.
Na zdjęciach z przemarszu w kierunku VB, Tygrysem "212" dowodzi były celowniczy Wittmanna z okresu walk w Rosji -Bobby Woll:

Obrazek

Obrazek

Niestety Wittmann nigdy nie oddał wozu koledze, bo:

Obrazek

Obrazek

No i doradźcie, który pojazd wybrać. :)
Plan jest taki, że sam model będzie połączeniem Tamiyi i Dragona. Wczoraj wykąpałem go w krecie, bo był prawie zrobiony jako Tygrys w wersji MID. Gdy powstał pomysł późnego Tygrysa z czeluści swojej piwnicy wykopałem potrzebne elementy do przerobienia go na wersję późną. Nie przewiduję blach do niego. Na pewno będą siatki i chyba nic poza tym. Może zapięcia na narzędzia dołożę. Gdzieś chyba poniewierały mi się jeszcze osłony na rury wydechowe z Abera, ale nie wiem w jakim są teraz stanie. Tygrysa chcę umieścić na dość sporej podstawce będącej fragmentem jednego z zakrętów francuskiej drogi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dziś powinno się udać poskładać model do kupy, tak by jutro zarzucić mu podkład i w weekend zacząć malować.
Jak go wyskładam, to wrzucę zdjęcia. Póki co kadłub z wieżą stoi na kołach i czeka na detale.

Źródła zdjęć:
1. http://www.retrospicere.narod.ru/2-liberation1944-45/liberation1944-45_001-02.htm

2. http://www.tiif.de/thread.php?threadid=496&sid=b80893eac662f66f914ad1a92119b6de

3. http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1076615567/Somebody+like+to+talk+about+Wittmann+at+V-B+again+-
Obrazek
madeira

Reklama

modele polskich samolotów

Re: "Na Villers Bocage" -Tiger I late 101 sSSpzAbt -1:35

Postprzez madeira » czwartek, 29 listopada 2012, 07:51

Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia. Póki co znana wszem i wobec bryła późnego Tygrysa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do wymiany pozostał hamulec wylotowy na mały, no i muszę uzupełnić zimm po lewej stronie przedniej płyty, a zestrugać go pod godło jednostki po prawej. Szare elementy modelu to Dragon, resztę stanowi Tamiya, a na kołach Friule (ich nie moczyłem w krecie ;)). Zimmerit robiłem sam.
Chyba tyle, do następnego. :)
Obrazek
madeira

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 29 listopada 2012, 08:05

Z załączonych przez Ciebie zdjęć (i linków) wynika, że Tiger 212 miał "większy" wzór karbowania zimmeritu na wieży.
Radek Pituch

Postprzez madeira » czwartek, 29 listopada 2012, 08:52

Witaj Radek.
Dzięki za uwagę -jest pierwszy babol, ale nie chyba nie podejmę się darcia tej powierzchni i zastępowania jej głębszą.
Gdybyś coś jeszcze znalazł w trakcie, to pisz -może będzie możliwość naprawy/poprawy. :) A tak przy okazji, jak wyglądała kwestia zimmu na przedniej górnej płycie (nad przekładnią)? Część modelarzy go wykonuje, część nie. Na kilku zdjęciach, które przegadałem, nie dopatrzyłem się go w tamtym miejscu.
Obrazek
madeira

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 29 listopada 2012, 10:27

madeira napisał(a): Na kilku zdjęciach, które przegadałem, nie dopatrzyłem się go w tamtym miejscu.

A na kilku można się go dopatrzyć, tylko że jest dość mocno pościerany przez buty załogi.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Marek Barański » czwartek, 29 listopada 2012, 16:42

W stosunku do zdjęć Twój ma stary kadłub. Inne rozwiązanie płyt kadłuba w okolicach szekli.
Marek Barański

Postprzez madeira » czwartek, 29 listopada 2012, 19:22

Taak, wiem.. ;) Za chwile siadam ze skalpelem do niego i będzie transplantacja mocowań, włazu ładowniczego i hamulca na lufie. Koła napinające (czego nie widać na zdjęciach) są późne/mniejsze.
Obrazek
madeira

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 29 listopada 2012, 20:37

Te wozy na zdjęciach mają jeszcze jednoobiektywowe celowniki działa no i zdaje się, że pierścień wokół wieży chroniący ją przed blokowaniem przez rykoszety/odłamki itp.
Radek Pituch

Postprzez madeira » piątek, 30 listopada 2012, 07:24

Po Twoich uwagach Radek, i po uwagach Rayla na innym forum lista zmian w stosunku do tego co jest na zdjęciach wygląda następująco:
-późny kształt bocznych ścian kadłuba (otwory na szekle z przodu) -jeden już przeszczepiony,
-pierścień antyodłamkowy pod wieżą,
-przeróbka celownika na jedno-obiektywowy -zrobiony,
-późny właz ładowniczego -przygotowany do założenia,
-późny hamulec wylotowy -założony.

Chyba tyle, nie?
Obrazek
madeira

Postprzez PITERPANZER » piątek, 30 listopada 2012, 10:33

Skoro masz wannę wczesną to sprawdź z rys. techn. deck silnika.
Tam też były różnice między wczesną, a późną wersją.
Pozdrawiam i zapraszam moja strona domowa
oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER
PITERPANZER

Postprzez Marek Barański » piątek, 30 listopada 2012, 19:55

Można też sobie zrobić wersję "późną" z wczesnym kadłubem, są fotki takich tanków z Normandii.
Marek Barański

Postprzez madeira » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 07:48

Witam.
Dużo się działo przez weekend. W piątek w godzinach nocnych skończyłem składać Tygrysa. Przed północą był rozłożony na części pierwsze. W końcu jednak wkleiłem i poszpachlowałem dach kadłuba od Dragona, wykończyłem mocowania szekli z przodu i zamontowałem właz ładowniczego. O 2.30 wyglądał tak:

Obrazek

Obrazek

W sobotę popołudniu przyszedł czas na malowanie. Najpierw baza:

Obrazek

Obrazek

...a potem camo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tym etapie jestem zadowolony. :) Teraz czas na dalszą obróbkę. Na początek coś pofiltruję. Najprawdopodobniej użyję farb olejnych "502 Abteilung".
Obrazek
madeira

Postprzez madeira » środa, 5 grudnia 2012, 07:43

Witam.
Mam pytanie odnośnie filtrów. Robię je pierwszy raz. Docelowo Tygrys ma być skurzony pyłem z drogi. Na początek dałem filtr koloru Light Mud z 502 Abt lekko przyciemniony Wash Brownem tej samej firmy. Nie bardzo wiem co dalej... Szary, zielony, żółty? Doradźcie coś. Wink
Obrazek
madeira

Postprzez Radek Pituch » środa, 5 grudnia 2012, 08:49

Wbrew temu co się w dzisiejszych czasach lansuje, nie ma recepty czy przepisu na malowanie modelu, w którym napisane jest co po czym zastosować. Pooglądaj zdjęcia, też współczesnych pojazdów, poobserwuj jakiego rodzaju ślady eksploatacyjne się na nich pojawiają i dobierz kolory. Będziesz miał z tego więcej frajdy.
Radek Pituch

Postprzez madeira » czwartek, 13 grudnia 2012, 09:33

Radek dzięki za radę. Zastosowałem się do niej i wygląda to teraz tak:

Obrazek

Obrazek

Nie szalałem z intensywnością. Będzie? ;)
Obrazek
madeira

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat