ROTOR DECALS Nowości

Nowości, obniżki cen, wyprzedaże i ogólne informacje o sklepach.

Re: ROTOR DECALS Nowości

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 00:11

Grzegorz2107 napisał(a):Jakby fotograf był jeszcze wyżej, to pasek byłby jeszcze węższy :mrgreen:
Zauważ, że jest namalowany na pochyłym elemencie i stąd jego "prosty wygląd" gdy go oglądasz pod kątem ok. 45 stopni.

Oczywiście, toteż dlatego napisałem, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (fotografa) co wiąże się ze sposobem postrzegania owego paska. Ja nie twierdzę, że on nie jest szerszy, bo jest. Jeżeli przyjrzysz się skanom kalek to też zauważysz, że ta część paska, która zachodzi na skośno-obłe elementy jest szerszy od tej części, która znajduje się na płaskiej części kadłuba.
tytus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Soris000 » wtorek, 18 grudnia 2012, 00:35

Przy tym kącie nachylenia kadłuba, pasek z tyłu powinien być ponad 2 razy szerszy aby wizualnie, patrząc od tyłu na maszynę, zachować tą sama wysokość co po bokach.
Soris000

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 00:58

A naklejałeś już te kalki na model? Nie leżą tak jak powinny? Bo ja to w sumie nakleiłem jak tylko przyszły z druku. Co prawda był to arkusz ze spadu zgięty na pół więc w połowie kalka była pęknięta. Poskładałem to jakoś na modelu i wg mnie wyglądało ok. Generalnie miało to wyglądać tak żeby patrząc od boku i od tyłu pasek był jednakowej szerokości.
tytus

Postprzez Soris000 » wtorek, 18 grudnia 2012, 01:08

Prosiłeś o konstruktywne uwagi, więc je otrzymałeś. Oryginalny pasek z tyłu kadłuba jest szerszy i to jest fakt niezaprzeczalny.
W widoku z boku, ten pasek z tyłu, powinien być szerszy.
Soris000

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 01:21

Soris000 napisał(a):Oryginalny pasek z tyłu kadłuba jest szerszy i to jest fakt niezaprzeczalny.

tytus napisał(a):Ja nie twierdzę, że on nie jest szerszy, bo jest. Jeżeli przyjrzysz się skanom kalek to też zauważysz, że ta część paska, która zachodzi na skośno-obłe elementy jest szerszy od tej części, która znajduje się na płaskiej części kadłuba.

Zapytałem czy naklejałeś, bo mój punkt widzenia jest w tym wypadku raczej subiektywny i mogę widzieć ten pasek tak jak chcę go widzieć. Myślałem, że masz jakieś podstawy to tego, żeby twierdzić, że pasek jest nie taki jak trzeba. Ale nic to, rozgrzebałem już swojego EC, robię prawie prosto z pudła, więc jak tylko zakończę i położę kalki raz jeszcze zamieszczę fotki. No chyba, że ktoś będzie szybszy i wstawi fotki swojego modelu przede mną.
Ostatnio edytowano wtorek, 18 grudnia 2012, 01:34 przez tytus, łącznie edytowano 1 raz
tytus

Postprzez KFS-miniatures » wtorek, 18 grudnia 2012, 01:29

nałóz na model i pokaz fotogram. i tak cie ta weryfikacja nie ominie :>
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 01:43

KFS-miniatures napisał(a):nałóz na model i pokaz fotogram. i tak cie ta weryfikacja nie ominie :>

No właśnie wykopałem świeżutkiego żółtka i już szykuję na szybko pseudo demonstratora :)
tytus

Postprzez Slash » wtorek, 18 grudnia 2012, 01:56

Wygląda na to, że paseczek się poszerza z tyłu

Obrazek

ale tylko ku górze

Obrazek
Slash

Postprzez Soris000 » wtorek, 18 grudnia 2012, 02:02

tytus napisał(a): Myślałem, że masz jakieś podstawy to tego, żeby twierdzić, że pasek jest nie taki jak trzeba.

Tak. Podstawą są podstawy geometrii oraz praktyk przy rysowaniu podobnych pasków na kadłubach modeli statków.
Prościej już nie potrafię wytłumaczyć:
Obrazek
Soris000

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 02:11

Spoko, spoko. Już się demonstrator skleja i zaraz będzie jasność, jak to wygląda. Szkoda, że z tamtego zmyłem te kalki.
Już...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kalki położone na goły plastik bez lakierów i płynów.
Jeżeli trzeba więcej fotek to wieczorem, bo akumulatorki zdechły.
Teraz już chyba jest jasność jak to wygląda na modelu. Jeżeli wydaje się Wam, że trzeba ten pasek poszerzyć przy końcach to w 32 to zrobię, ale myślę, że jest ok.
Jeżeli ktoś woli kalki świdnickie, to mam jeden komplet na zbyciu :). Wystawione z EC na allegro.
tytus

Postprzez Soris000 » wtorek, 18 grudnia 2012, 04:27

Taka moja praktyczna rada na przyszłość. Na model naklejamy papierową taśmę malarską i rysujemy linie ołówkiem. Po odklejeniu taśmy dostajemy rzut "paska" na płaszczyźnie. Może nie zawsze idealny (nie wszystkie bryły są rozwijalne), ale przynajmniej podstawę do dalszych prac.
Ja zamiast podkładania klocków pod ołówek mam zrobiony przyrząd w postaci pionowej rurki do której zamocowany jest ołówek z możliwością przesuwania "góra- dół".
Obrazek
Edit

Twój pasek, niestety, na "rufie" leci łukiem w dół.
Ostatnio edytowano wtorek, 18 grudnia 2012, 05:30 przez Soris000, łącznie edytowano 1 raz
Soris000

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 04:39

Dzięki. Tą metodę widziałem gdzieś na forum, właśnie szkutniczym, ale nie było tam opcji ze skośną kreską.
Największy jednak problem, w tym przypadku, sprawiło mi nie wytyczenie kreski, lecz przeniesienie tego na papier, żeby potem to zeskanować. Tego "paska niezgody" to sporo się nadrukowałem, wycinałem mierzyłem poprawiałem i tak w kółko.
tytus

Postprzez karambolis8 » wtorek, 18 grudnia 2012, 07:57

W skali 1/32 proponuję dać dodatkowy biały napis "Lotnicze pogotowie..." bez niebieskiego tła, żeby można było sobie niebieskie i czerwone lementy namalować od szablonów.
karambolis8

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 18 grudnia 2012, 09:50

Dobra, każdy już sobie chyba wyrobił pogląd, dziękuję.
Ja wybrałem najlepsze (najgłupsze- niepotrzebne skreślić ;o) )rozwiązanie, bo kupiłem obie kalki i dobiorę najlepsze elementy.
Teraz tylko BARDZO PROSIMY Parta o ładne blaszki...
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez tytus » wtorek, 18 grudnia 2012, 11:54

piotr dmitruk napisał(a):Teraz tylko BARDZO PROSIMY Parta o ładne blaszki...

O tak. Przydałyby się zarówno w 72 jak i 32.
W 32 Renaissance Models robi bardzo fajny zestaw do EC-145 (sporo elementów można zastosować w EC-135)
http://www.renaissance-models.com/Avions/notice_ec145.htm
Jednak cena 50 euro może odstraszać potencjalnych nabywców. Ja nabyłem i nie żałuję.
tytus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oferty sklepów i firm