F4U-1 Corsair - Academy 1:48 - kilka pytań

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4U-1 Corsair - Academy - kilka pytań

Postprzez iras67 » wtorek, 15 kwietnia 2008, 22:12

Jak zmniejszasz ciśnienie daj więcej rozpuszczalnika tylko stopniowo po kropelce, będzie dobrze :D
iras67

Reklama

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 15 kwietnia 2008, 22:31

Jeszcze jedna uwaga, nie wiem jak poradziłeś sobie z maskowaniem silnika ale czy nie lepiej byłoby przykleić silnik po pomalowaniu a osłone malować osobno?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Dominik » środa, 16 kwietnia 2008, 17:15

Maćku ja się nie spieszę. Powoli staram się malować. Nawet regulator ilośći podawanej farby mam skręcony by za dużo na raz nie psiknąć. Trochę wcześniej ćwiczyłem na złomie Matchboxowskim, który ocalał na szafie i jakoś mi już szło.

iras67 napisał(a):Jak zmniejszasz ciśnienie daj więcej rozpuszczalnika tylko stopniowo po kropelce, będzie dobrze

3 z hakiem do 1 podaję rozcieńczalnika.

Jacek Bzunek napisał(a):Jeszcze jedna uwaga, nie wiem jak poradziłeś sobie z maskowaniem silnika ale czy nie lepiej byłoby przykleić silnik po pomalowaniu a osłone malować osobno?

To akurat był najmniejszy problem. Chusteczka higieniczna wepchana pod osłonę a na wierzch maskol. Tu nie ma problema.

Najbardziej mnie ta kaszka denerwuje. Posiedzę nad modelami w niedzielę i zobaczę co z tego wyjdzie.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Daniel-Martola » środa, 16 kwietnia 2008, 19:15

A nie masz za ciepło w pomieszczeniu gdzie malujesz?
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez iras67 » środa, 16 kwietnia 2008, 20:02

Dominik napisał(a):3 z hakiem do 1 podaję rozcieńczalnika.

Na to nie ma gotowej recepty, nawet farby tego samego producenta są różnej gęstości, aero też jest każde inne ,ważne jest stałe nie pulsujące ciśnienie, niskie 1,3 -1,8 bara i odpowiednio rozrzedzona farba, przed malowaniem po dodaniu rozpuszczalnika (najlepiej producenta farby) na kartce maluj kreskę długą 20 cm, ma być bez rozbryzgów i przerw z ładną rozmytą krawędzią ,potem dopiero maluj model.Przy okazji poćwiczysz odległość aero od malowanej powierzchni .jest ciekawa zależność mniejsze ciśnienie-można malować bliżej powierzchni Można przy niskim ciśnieniu całkowicie zrezygnować z opóźniaczy.Nie przejmuj się na początku jest zabawa potem to już sama radość :lol:.
iras67

Postprzez Gienek » środa, 16 kwietnia 2008, 20:49

iras67 napisał(a):... ciśnienie, niskie 1,3 -1,8 bara...

Mało tego, mam jedną psIvatę która robiła mi różne psikusy od zapylania po kaszkę i skórkę pomarańczową i po wielu eksperymentalnych ustawieniach jest teraz jednym z 2 moich ulubionych aero. A wszystko dlatego, że odkryłem, iż idealnie maluje przy ciśnieniu ... 0,6-08 atm. Ciekawe lecz prawdziwe :?
Gienek

Postprzez Dominik » czwartek, 17 kwietnia 2008, 06:05

Daniel-Martola napisał(a):A nie masz za ciepło w pomieszczeniu gdzie malujesz?

Na termometrze nad biurkiem kreska utrzymuje się na poziomie 23-25 stopni...choć moje stopy odczuwają koło 20 ;o) Trochę temperatury na pewno dodaje komputer i monitor.
Dziś wieczorem pomaluję jeszcze raz Korsarza. Tym razem jeszcze trochę zmniejszę ciśnienie. A jak nie wyjdzie to w łykend majowy zrobię mu kąpiel wamodowską.
A po psiknięciu Korsarza popracuję przy Spitku 14...może się uda nałożyć podkład.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » czwartek, 17 kwietnia 2008, 21:48

Dziś znów siadłem do Korsarza i trochę pomalowałem. Chyba trochę spanikowałem wcześniej. Zapomniałem, że farba jest rozcieńczona i trzeba więcej warstw nałożyć aerografem by ładnie pokryło. Dziś skupiłem się na skrzydłach i usterzeniu poziomym. Kolor zaczyna się w końcu wyrównywać. Ale coś czuję, że zużyję cały słoiczek Pactry...a może i dwa. Jakby co to w sobotę muszę podejść dokupić.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » piątek, 18 kwietnia 2008, 12:33

Tak to po malowaniu wygląda. Już troszkę lepiej, choć widać kaszkę.

Obrazek

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Daniel-Martola » piątek, 18 kwietnia 2008, 20:04

Moim zdaniem za ciepło. Stąd gęsia skórka... 25 stopni to piekło już
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez iras67 » piątek, 18 kwietnia 2008, 21:38

Przetrzyj na sucho papierem ściernym 2000, bardzo delikatnie małymi skrawkami, jak się zapcha bierzesz następny skrawek i tak szlifuj aż do uzyskania gładkiej powierzchni.Potem pomaluj jeszcze raz całość. Powinno po tych zabiegach być gładkie.Nie rób tego w żadnym razie na mokro, bo uszkodzisz nieodwracalnie powierzchnie (świeże warstwy), i będziesz musiał użyć zmywacza Wamodu :D
Ostatnio edytowano sobota, 19 kwietnia 2008, 09:55 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez Dominik » niedziela, 20 kwietnia 2008, 12:46

Daniel-Martola napisał(a):25 stopni to piekło już

Miłe ciepełko ;o)

Postanowiłem spróbować sposób Irasa, niestety trochę za mocno mi się docisnęło papier i zaszło więcej niż chciałem. Chyba wezmę i wykąpię Korsarza w Wamodzie a potem jeszcze raz pomaluję. W piątek znów do Wrocka muszę jechać, to jeśli znajdę chwilę czasu (a znajdę na 100% :D ) to podejdę do Edka i kupię zestaw farb Gunze do samolotów US Navy.
Renowację przeprowadzę jednak nie wcześniej niż pod koniec maja lub w czerwcu. Raport z przebiegu prac będę zamieszczał na bieżąco.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » czwartek, 15 maja 2008, 21:43

Korsarz potraktowany Wamodem...teraz czeka go malowanie na nowo. Tym razem farby Gunze i wersja trójkolorowa. Podczas rozkładania trochę za dużo siłu użyłem podczas odklejania owiewki i paszła w diabły...do tego w kawałkach. Dziś wiatrochron umyłem z farby. Może w niedzielę znajdę czas by nałożyć Surfacera. Ale z malowaniem musze poczekac do czerwca...jak dostanę białą farbkę Gunze..

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » sobota, 17 maja 2008, 09:33

Oto Korsarz po kąpieli. Zdjęcia trochę zdezaktualizowane gdyż obecnie już przykleiłem osłonę kabiny i ją zamaskowałem do malowania.

Obrazek

Obrazek

To tyle na teraz.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » niedziela, 1 czerwca 2008, 14:35

No nie...ja się tak nie bawię. Moja relacja zepchnięta na drugą stroną...skandal, powiadam Waszmości, skandal ;o)
Oto Korsarzyk po psiknięciu Surfacerem. Fajny ten sprej. Jak wspomniałem w innym wątku, chyba kupię 1200 w spreju 170 ml. A słoiczek do malowania drobnych części.Druga i ostatnia warstwa. Niedługo przystąpię do malowania kamuflażu...od dołu - najpierw będzie biały kolor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są jeszcze pewne niedoskonałości, które postaram się poprawić. Poza tym mam nauczkę by spokojniej kleić, bez pośpiechu.

Aha, zdjęcia robione moim nowym nabytkiem...jeszcze się uczę.

IPMS Świdnica
Dominik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat