Ferrari Enzo Rosso Corsa

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ferrari Enzo Rosso Corsa

Postprzez jasonx_87 » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 13:52

Gorące vivatki!

Niedawno rozpocząłem sobie działalność przy klejeniu modeli pojazdów cywilnych. Pomyślałem sobie, że na początek wezmę sobie jakiś bardziej skomplikowany model, abym nabrał na przyszłość doświadczeń. Więc wybór padł na model Ferrari Enzo ROSSO CORSA Revell'a, który z mojego punktu widzenia jest słabszej jakości niż u Tamiya czy Fujimi..

Obrazek

Miałem do dyspozycji podstawowe narzędzia, farbki Revella, lakiery Tamiya.. no i na podstawie tego udało mi się tak skonstruktować ShowCar, że mam dalszą chęć do kolekcji następnych modeli, tyle że nie będą one już niemieckiej firmy, lecz Tamiya mi do gustu będzie przypadać. Przypuszczam, że następnym modelem będzie Porsche Carrera GT (Tamiya), Lamborghini Gallardo Sportec Deluxe (Tamiya) albo Mercedes-Benz SLR McLaren (Tamiya).. :D

Prezentacja Ferrari Enzo 1/24 (Revell)

Karoseria: Lakier Tamiya TS-8 (Italian Red)

Podwozie: Lakier Tamiya TS-29 (Semi-Gloss Black)

Podkład: Lakier Tamiya FINE SURFACE PRIMER (L) - light gray

Mała uwaga: zdjęcia są nienajlepszej jakości, tyle że miałem przy sobie kiepski aparat i a poza tym poniższe zdjęcia robiłem w godzinach wieczornych .. Ale coś z tego widać. ;o)

SESJA FOTOGRAFICZNA:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę photo z okresu dojrzewania Enzo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No cóż, to chyba wszystko co mogłem zaprezentować. :mrgreen:

No to teraz zaczynamy ostrą krytykę!!! :twisted:
jasonx_87

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ferrari Enzo Rosso Corsa

Postprzez Marcin Sobótka » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 13:56

Dość ładnie jak na 1wszy model lecz fotki słabe.
Pisz na gg do mnie to Ci wytłumaczę jak zrobić fajne foto z dobrym światłem.
Ostatnio edytowano sobota, 21 czerwca 2008, 18:22 przez Marcin Sobótka, łącznie edytowano 1 raz
Marcin Sobótka

Postprzez AutoModelFan » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 16:14

.By BUDI., po co ma do ciebie pisać, skoro Tomek Siedlecki tak obszernie omówił temat robienia zdjęć modeli. Artykuły dostępne są na naszym forum.

Wracając do modelu, najbardziej rzucają się w oczy niewyszlifowane ślady po formie. Bardzo psuje to cały efekt. Poza tym fotele strasznie się świecą, można by je było półmatem przelecieć. To prawda, że przydałyby się lepsze zdjęcia. Ogólnie rzecz biorąc, model bardzo udany, szczególnie jak na pierwszy.
Obrazek
AutoModelFan

Postprzez Marcin Sobótka » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 16:32

.By BUDI., po co ma do ciebie pisać, skoro Tomek Siedlecki tak obszernie omówił temat robienia zdjęć modeli. Artykuły dostępne są na naszym forum.
Więc temu że mam swą tajną broń, która spodobała się jasonx_87, i mnie pochwalił.
Sorry za OT
Marcin Sobótka

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 16:42

.By BUDI. napisał(a):...wytłumaczę jak zrobić fajne foto z dobrym światłem.

Pewnie wszyscy tu na forum by się chętnie tego dowiedzieli...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez wuen » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:01

" - Widzisz coś ?
- Nie, nic nie widzę, chcesz zobaczyć ?
- Pokaż
- Co widzisz ?
- Nic nie widzę
- No widzisz..."
(Rozmowy kontrolowane)
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez jasonx_87 » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:27

.By BUDI. napisał(a):Więc temu że mam swą tajną broń, która spodobała się jasonx_87, i mnie pochwalił.
Sorry za OT

.By BUDI., fakt.. Przed chwilą wypróbowałem tą Twoją metodę. Z tego co widzę, to faktycznie zdjęcia wychodzą ostre, widoczne ze wszystkich stron, model bardzo szczegółowy. Dzięki.

" - Widzisz coś ?
- Nie, nic nie widzę, chcesz zobaczyć ?
- Pokaż
- Co widzisz ?
- Nic nie widzę
- No widzisz..."
(Rozmowy kontrolowane)

wuen, czyżby ten wątek byłby odpowiedni do Twoich rozmów kontrolowanych? Precz mi z OT, kłaniając się proszę jedynie o krytykę konstruktywną mojego pierwszego cacuszka. Dzięki.
jasonx_87

Postprzez michal.s » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:30

jasonx_87 napisał(a):cacuszka

:?: :shock: :?: :shock: :?: :shock:

Wybacz ale to "cacuszko" trzeba umieć jeszcze pokazać...

Pamiętaj że zdjęcia z aparatu to tylko półprodukt, późniejsza obróbka jest kluczowa do końcowego efektu.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez jasonx_87 » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:34

Wracając do modelu, najbardziej rzucają się w oczy niewyszlifowane ślady po formie. Bardzo psuje to cały efekt. Poza tym fotele strasznie się świecą, można by je było półmatem przelecieć. To prawda, że przydałyby się lepsze zdjęcia. Ogólnie rzecz biorąc, model bardzo udany, szczególnie jak na pierwszy.

AutoModelFan, co do foteli, to przyznaję Ci rację. Zostały one pomalowane lakierem TS-8, czyli tym co karoserię wykonałem. No fakt, rzucały się mocno w oczy, lecz pomyślałem sobie że to samochód z dachem, to nie będą się jednak bardzo świecić. ;o)
No ale następnym razem to zwrócę uwagę w tej kwestii.

Poza tym, mógłbyś mi określić, które miejsca są widocznie niewyszlifowane? Mi się zdaje, że masz na myśli pewne zakątki w okolicach silnika. :?
jasonx_87

Postprzez jasonx_87 » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:38

Wybacz ale to "cacuszko" trzeba umieć jeszcze pokazać...

michal.s, czy ty jaśnie musisz ze mnie kpić? Nazwałem to "cacuszkiem", bowiem jest to wykonany przeze mnie pierwszy, skomplikowany model.. Opierając się na tym, uważam że jest ładnie wykonany, dałem za rozpoczęcie przygód z modelarstwem ładną sumkę i nie żałuję tego. Ehh, ludzie, ogarnijcie się trochę, chociaż trochę szacunku. :-/
jasonx_87

Postprzez michal.s » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 17:56

Nikt z Ciebie nie kpi :)

Poczytaj troszkę o fotografii, zrób nowe zdjęcia, zmień szerokość na regulaminowe 800px, wyostrz, zapisz tak by nie zajmowały dużo miejsca (60 - 80 kb) i zamieść na forum.

Wtedy będziemy mogli wytchnąć Ci wszystkie babole :twisted:
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 2 czerwca 2008, 21:39

Jasonx,

Każdy, kto tutaj wstawia fotki musi liczyć się, z tym że usłyszeć może zarówno słowa pochwały, jak i konstruktywnej krytyki.

W prezetowanym przez Ciebie modelu, trudno ocenić jakość np malowania czy ogólnego spasowania, bo nic nie widać na zdjeciach. Cokolwiek widać na zdjeciach środka i komory silnika.
Generalnie, jak na pierwszy model ok ale:

1) Amorki mają szwy, tak samo sprężyny
2) Fotele świecą się jak diabli, pasy wyglądają dość dyskusyjnie (może to być wina zdjęć)
3) Drobne elementy sprawiają wrażenie zatopionych w farbie

Miło, że pojawiła się nowa osoba na forum, w dziale cywilnym.

Co do szacunku (mam na myśli szacun wobec umiejętności, bo wobec człowieka powinien być zawsze), no to trzeba nad tym pracować - czego Tobie i sobie życzę
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez korop » czwartek, 19 czerwca 2008, 20:06

Ja tez robie pierwszego cywila teraz. Wydaje mi sie że na 5 zdjęciu z zdjęć w trakcie budowy widać nie tylko szwy ale także ślady po plastiku łączącym część z ramką. A tak to model mi się bardzo podoba:)

ORTOGRAFIA
Ostatnio edytowano czwartek, 19 czerwca 2008, 20:37 przez korop, łącznie edytowano 1 raz
korop

Postprzez darkies » środa, 8 października 2008, 20:13

Na 5tym zdjęciu widać że klapa silnika leży niedokładnie tak jak powinna. Na przedostatnim zdjęciu przegroda komora silnika / kabina jest jakby nierówno pomalowana. Po zdjęciach widzę, że jednak dobrze, że zainwestowałem w ten model, ale od Tamiyi - znacznie lepsze wykończenie...
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli