Kilka przemyśleń dotyczących konwersji modelu Tamiya na wersję finalną StuG/StuH:
Oto lista modyfikacji które moim zdaniem należało by wykonać:
- całkowity brak spawów na górnej płycie oraz błędny, brakujący podział płyty pod prowadnicę peryskopu.

Spawy do odtworzenia, płyta do zrobienia + wymiana prowadnicy na np: Voyager'a (Są za to wystające heksagonalne śruby)
- właz działonowego do przerobienia - odwrotny kierunek otwierania włazu (na boki)

można wykorzystać do tego zawiasy PE Voyager.
- grzybki żurawia
Pilzen w za małej ilości potrzeba nam 5 a nie 3 sztuki. Sam odlew słaby i prosty
Pilzeny do zrobienia.
- brak portu (lub zaślepki) granatnika, brak podstawy pod zdalnie sterowany MG

Do wykonania razem z całą podstawą pod MG i osłoną karabinu. Można dobrać części PE np. z Aber'a od Hetzera (spory wydatek dla kilku części)
- ogólna jakość i precyzja wykonania wieżyczki oraz klapy włazu kwalifikuje te elementy do wymiany!

Jak na razie jest Voyager, ale tak jak już pisałem to
TUTAJ
pozostawia ona wiele do życzenia. Nie wiem co w tej materii znajdziemy na blaszce PART'a bo ich strona świeci pustkami.
- plusem jest kadłub spawany na zakładki, jednak błotniki pozostawiają wiele do życzenia. W tyle pod wydechem brak haka holowniczego późnego typu (od grudnia 1944)

Hak z podstawą do wykonania (Huta im Bieruta ;) ) Błotniki do wymiany na PE.
- Tylna płyta oraz wewnętrzny podział wentylatora do przerobienia na późną wersję

Do zmiany podział wentylatora z 4 na 2 sekcje, oraz zmiana układu śrub je mocujących na tylnej płycie.
- brak osłony działa typu Saukopf z osiowym MG

Armorscale znalazł dla nas rozwiązanie tego problemu ;)
- przedni pancerz nosowy powinien być jednolity 80mm a nie pogrubiany dokręcaną płytą

do zrobienia.
- metalowe rolki gąsienic, podstawa transportowa działa, osłona wieżyczki

CMK
- zawiodłem się kołami napędowymi. Mają ładną fakturę odlewu, jednak precyzją odtworzenia detali szczególnie układu łączeń nie grzeszą. Te z dragona biją je na głowę.
- na koniec przydadzą się ogólne trawionki, Friule itd.