[in box] B-24D Li(e)berator

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

[in box] B-24D Li(e)berator

Postprzez Ralf_S » piątek, 21 marca 2008, 00:00

"Cud, miód i orzeszki" - tyle mogę powiedzieć na wstępie o tym modelu :mrgreen:

Cud - że wogóle ktoś odważył się wydać Libka, pomimo funkcjonowania na rynku (niestety nie naszym :-/ ) całkiem niezłych w mojej opinii modeli Minicraft'u. Sam mam trzy sztuki :-] .

Miód - ten model jest najlepszym modelem Hase w 1:72.

Orzeszki - i tu sedno sprawy. Lancaster był pusty jak bęben Rolling Stones'ów. W tym modelu ilość detali jest powalająca!!

No a teraz o samym modelu:
W sporej wielkości pudle znajdziemy 12 ramek z jasznoszarego polistyrenu (ramka Q jest podwójna, ramka N jest poczwórna) z 203 pięknie odwzorowanymi częściami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda pięknie odwzorowana faktura z delikatnymi nitami:

Obrazek
Obrazek

Oszklenie wykonane jest perfekcyjnie, jest dość cienkie i idealnie przejrzyste. W sumie jest to 38 części.

Dodatkowo w zestawie znajdziemy 4 o-ringi ;o) z PCV.

Zajrzyjmy do instrukcji:

Obrazek

Perfekt - pracownicy/podwykonawcy Hasegawy odwalili kawał dobrej roboty!!
Aż "strach się bać" jaki będzie np. setny, jubileuszowy model Hase w 4osiem :mrgreen:

No i łyżka dziegciu:

Obrazek

Japończycy przyzwyczaili nas do grubych i "niezbyt białych" kalkomanii, no i tu jest to samo, choć biały w tych kalkach jest "prawie" biały. Ale ja nie potrafię tego zrozumieć, skoro na przykład w limitowanych edycjach ich modeli kolor biały aż razi w oczy - porównuję do kalkomani mojego limitowanego Ki-45 Nick'a w 48. I tak jest w większości przypadków.

No ale dla modelarzy to nie jest problem.

Malowania:

1. 343.BS, 98.BG U.S. Army Air Force, 1943r;
2. 506.BS, 44.BG U.S. Army Air Force, 1943r;

Model jest piękny i perfekcyjnie wykonany. Cena nie jest zbyt niska i wynosi 179,00 zł (KS-Model), ale dla większości modelarzy wystarczy tylko to, co jest w pudełku, bez drogich dodatków. Model wart jest swojej ceny.

Polecam gorąco ten model wszystkim modelarzom - jest najlepszym modelem w 72, jaki ostatnio się ukazał!!!
Ralf_S

Reklama

Re: [in box] B-24D Li(e)berator

Postprzez lodzianin » sobota, 24 maja 2008, 19:04

Rzeczywiście , świetny jest ten B- 24 D [ Liberator Mk. III ] !!! .

Hasegawa przygotowuje też B- 24 J [ Liberator Mk. VI ]. Heh... przydałby się jeszcze LB-30/B-24A/Liberator Mk. II [ USAAC i RAF SEAC ] , to byłoby super.
lodzianin

Postprzez Marcin Starszewski » poniedziałek, 26 maja 2008, 13:23

A może tak w 1:48 ...
Warsztat: Spitfire Mk.Vb 1:32 Hobby Boss ... się robi
Marcin Starszewski

Postprzez lodzianin » piątek, 30 maja 2008, 21:19

Hasegawa planuje ukazanie się teraz w 1/72 - B- 24 D - lidera formacji...zapewne np. żółtego w czerwone groszki :D [ poważnie , samoloty pełniące rolę lidera nalotu , bywały nieraz pomalowane w różne antykamuflaże ] .
lodzianin

Postprzez werner » niedziela, 8 czerwca 2008, 22:34

wiadomość może nie z ostatniej chwili ;o) ale jest już in-box B-24 J
http://www.1999.co.jp/eng/10070130
werner

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie