AAVP-7A1 Hobby Boss 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: AAVP-7A1 Hobby Boss 1:35

Postprzez Siema » czwartek, 27 grudnia 2012, 22:06

Szczerze? Myślę że mógłbyś mieć problem z trafieniem z PIATa z bezpiecznej odległości. I z przygotowaniem go do drugiego strzału ;o)
A tak serio to pisanie takich rzeczy na forum publicznym raczej dobrze postrzegane nie jest.
Natomiast wymagające i na pozór wredne nauczycielki kiedyś wspomnisz z łezką w oku jak zostaniesz nie raz zgnojony przez wykładowców na studiach ;o) uwierz mi :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Reklama

Postprzez Paweł Czarnocki » czwartek, 27 grudnia 2012, 22:46

Siema napisał(a): jak zostaniesz nie raz zgnojony przez wykładowców na studiach ;o) uwierz mi :)

Albo przez przełożonego w pracy ......
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez TomB(raider) » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:08

Tak oglądam i oglądam Twoją relację i tak mi się nasunęło pytanie. Który zestaw AAVP-7A1 robisz? Masz może w nim późny wydech? Bo ja poszukuję. Musiałem w swoim dorabiać, ale nie jestem z mojego zadowolony. Ja przerabiam wersje Tamiya, wtedy jeszcze Hobby Boss swoich nie robił.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Siema » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:23

Robię model z tego zestawu: http://www.hobbyboss.com/a/en/product/armor/1_35/2010/1129/597.html
Co do wydechów to nie mam szczerze pojęcia czy to stara czy nowa wersja :shock: Nie sprawdzałem takich rzeczy, szczerze to zaufałem HB... Jestem ciekaw w takim razie co muszę przerobić w modelu żeby był "koszerny" :-/

Nie wiem jakie gąski są w Tamce, ale jeśli są gumowe i jeśli jesteś zainteresowany to mam na zbyciu ognikowe gąski z modelu bo jedzie do mnie paczka z Friulami.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:51

Stary tłumik to "beczka" z siatką dookoła, nowy to krótki, pionowy komin. W Twoim modelu jest nowy.
Tomek Hejmo

Postprzez Siema » czwartek, 27 grudnia 2012, 23:58

Czyli wnioskuję że może być nieprawidłowy na wersję z 91?
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez TomB(raider) » piątek, 28 grudnia 2012, 00:17

Siema napisał(a):Czyli wnioskuję że może być nieprawidłowy na wersję z 91?

Masz prawidłową, taki kominek z kołnierzem z siatki. Nowa wersja, która pojawiła się w raz z modyfikacja podwozia, to taki cylinder ustawiony poziomo, z wylotem na prawą burtę osłonięty taką stopniowaną siatką.
Ja chciałem zrobić wersję z dopancerzeniem, a jak zacząłem szukać zdjęć, to wywnioskowałem, że muszę też przerabiać podwozie i tłumik. Niestety, jak pokroiłem wszystko, to znalazłem zdjęcia starego podwozia z EAAK... Strasznie się wtedy wpieniłem. :-)
Dzięki za propozycję gąsienic, ale mam żywiczne, razem z podwoziem. :-)
Tomku H., źle prawisz. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Tomek Hejmo » piątek, 28 grudnia 2012, 04:49

Czyli rozumiem to jest nowy - http://www.fotopedia.com/items/flickr-5 ... /slideshow

a tu stary?

Obrazek

Czyli wychodzi na to, że zamieniałem (zawsze mi się ten kominek nowszy wydawał) :oops: Przepraszam za zamieszanie.

Tak z ciekawości zapytam - czym się różnią te podwozia?
Tomek Hejmo

Postprzez TomB(raider) » piątek, 28 grudnia 2012, 09:52

Moim zdaniem tak.
A podwozia, wizualnie różnią się dodatkowymi rolkami podtrzymującymi gąsienice. W starej wersji tego nie ma. Nowe podwozie stosowane było też w Bradley i wyrzutni MLRS. Chodziło o zwiększenie udźwigu. Tyle pamiętam, jak analizowałem temat kilka lat temu.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Siema » piątek, 28 grudnia 2012, 14:55

Dzięki Panowie za wyjaśnienie różnic. Czyli mogę spokojnie dalej składać bo Hobby Boss odrobił lekcję.

Właśnie przed minutą przyszła paczka z gąskami Friula. Mam pytanie- znalazłem taki specyfik:
http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty38866/metal_burnishing_fluid_100ml_
Podobno można tym ładnie zrobić metalowe gąski. Ktoś próbował może? Jakie wrażenia i z czym to się je?
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 18:37

Koszmarnie drogie. Nie lepiej kup Humbrola Gun Metal (oznaczenie jest pięciocyfrowe, ale ja nigdy nie pamiętam jakie). Maluje tym od lat gąski, km i inne metalowe części np. saperskie. Po wyschnięciu i pociągnięciu pędzelkiem daje piękny metal.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez klajus » piątek, 28 grudnia 2012, 18:49

imek46 napisał(a):Koszmarnie drogie. Nie lepiej kup Humbrola Gun Metal (oznaczenie jest pięciocyfrowe, ale ja nigdy nie pamiętam jakie). Maluje tym od lat gąski, km i inne metalowe części np. saperskie. Po wyschnięciu i pociągnięciu pędzelkiem daje piękny metal.

Nie słuchaj...
Pomieszaj Domestos z octem i pomocz gąsienice.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 19:00

klajus napisał(a):
imek46 napisał(a):Koszmarnie drogie. Nie lepiej kup Humbrola Gun Metal (oznaczenie jest pięciocyfrowe, ale ja nigdy nie pamiętam jakie). Maluje tym od lat gąski, km i inne metalowe części np. saperskie. Po wyschnięciu i pociągnięciu pędzelkiem daje piękny metal.

Nie słuchaj...

Co ty wypisujesz. Może ACE jeszcze dodaj
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » piątek, 28 grudnia 2012, 19:02

Podobno na Friule to dobrze działa. Ja nie testowałem i maluję (jak dotrę do tego etapu) po staremu, metalizerami. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez klajus » piątek, 28 grudnia 2012, 19:15

imek46 napisał(a):
klajus napisał(a):

Nie słuchaj...

Co ty wypisujesz. Może ACE jeszcze dodaj

Kolega starej daty, prawda? Spróbuj.

TomB(raider) napisał(a):Podobno na Friule to dobrze działa. Ja nie testowałem i maluję (jak dotrę do tego etapu) po staremu, metalizerami. :-)

Działa, działa. 100 razy o tym było...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat