Jest to mój pierwszy model jaki składam,
Proszę o wyrozumiałość, jak i o pomoc w uzyskaniu jak najlepszego efektu końcowego.
Foty z już wykonanych prac, wkrótce.
Pozdrawiam.
isz007 napisał(a):Witam
Jest to mój pierwszy model jaki składam,![]()
Proszę o wyrozumiałość, jak i o pomoc w uzyskaniu jak najlepszego efektu końcowego.
Pozdrawiam.
Grzegorz2107 napisał(a):isz007 napisał(a):Witam
Jest to mój pierwszy model jaki składam,![]()
Pozdrawiam.
Wklejenie płata to krytyczny moment budowy tego zestawu. Jak będziesz miał ten element sklejony dobrze, to wygrałeś.
Dobrze to znaczy, że płat będzie prostopadle do osi podłużnej kadłuba, a kąt natarcia będzie odpowiadał temu co było w oryginale.
Robiąc ten model jakiś czas temu zastąpiłem fabryczne zastrzały baldachimu szpilkami. Oryginalne zestawowe części nie gwarantują odpowiedniej wytrzymałości i są mocno za grube. Szpilki wklejone na poxipol są moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem.

isz007 napisał(a):
1. Powierzchnia miedzy daszkiem i płatami powinna być gładka?
2. Powierzchnie płatów różnią się wielkością, pytanie: szpachlować czy przyciąć element skrzydła górnego dopasowując go do tego na dole?
3. Analogiczna sytuacja jak w punkcie 2.
Tu jest tragedia![]()
4. Po usunięciu nadlewek przedział pilota wyszedł, nazwijmy to znośnie, ale tył? masakra, jakoś krzywo, nie mam dobrego pomysłu jak z tego wybrnąć.
radoslaw6363 napisał(a):Moja rada jest takaodłóż Czaple do jakiegoś pudełka i na razie zapomnij o niej na jakiś czas.
Grzegorz2107 napisał(a):radoslaw6363 napisał(a):Moja rada jest takaodłóż Czaple do jakiegoś pudełka i na razie zapomnij o niej na jakiś czas.
Ja sobie myślę, że autor wątku ma jakieś pojęcie o modelarstwie i tylko tak kokietuje, żeby nas zaskoczyć końcowym efektem.
Czy ktokolwiek z absolutnie początkujących zauważyłby takie drobiazgi jak niespasowane połówki skrzydeł, albo statecznika?
Grzegorz2107 napisał(a):Jeśli chcesz, to możesz spróbować wkleić kawałek tworzywa, płytki po prawej stronie i dociąć ją tak, żeby była podobna do tej z drugiej strony.
To wygląda jednak na zadanie dla bardziej wprawnego modelarza, nie wiem jak się pewnym czujesz w tej materii.
grzegorz75 napisał(a):A moim zdaniem taki model to fajny trening właśnie do modelarstwa . Trzeba coś dosztukować , dorobić , podpiłować , uzupełnić , doszlifować , poszpachlować , a nie złożyć jak klocki lego . Taka wyprawka ...
Uważam , że takie sklejenie "z przeszkodami " wcale nie jest sztuką ,mało tego , będzie przyjemnością , która da satysfakcję modelarzowi , że wybrnął z pułapek i czegoś się nauczy. Sztuką będzie malowanie modelu .Na tym właśnie chyba polega modelarstwo , a nie na złożeniu klocków do kupy na klej .
grzegorz75 napisał(a):A moim zdaniem taki model to fajny trening właśnie do modelarstwa . Trzeba coś dosztukować , dorobić , podpiłować , uzupełnić , doszlifować , poszpachlować , a nie złożyć jak klocki .
Hm. Można początkującemu kierowcy wmawiać że na początek jazda maluchem jest dla Niego najlepsza![]()
Ja uważam że sklejanie takich starych rzęchów może zniechęcićOczywiście można maluchem dojechać i do Moskwy tylko po kiego grzyba
Ciekawy jestem dalszej relacji z budowy i powodzenia
Ale tutaj możliwy jest i ten scenariuszGrzegorz2107 napisał(a):Ja sobie myślę, że autor wątku ma jakieś pojęcie o modelarstwie i tylko tak kokietuje, żeby nas zaskoczyć końcowym efektem.
Czy ktokolwiek z absolutnie początkujących zauważyłby takie drobiazgi jak niespasowane połówki skrzydeł, albo statecznika?
grzegorz75 napisał(a):A jeżeli masz na myśli "zniechęcających się " to mówisz zapewne o nastolatkach , którzy właśnie mają ferie/wakacje i postanowili być modelarzami , bo akurat przypadkiem trafili na portal modelarski rykoszetem wprost z forum o komputerowych grach wojennych .... I czy takiemu dasz czaple , sraple czy super spasowanego samolocika z pięciu części , to i tak z niego nie będzie ŻADNEGO MODELARZA , gdyż po dwóch tygodniach będzie brylował już na forum o pokemonach .
I pozostaje tylko niesmak , gdyż koledzy współmodelarze dawali setki cennych współporad na siedemnastu stronach wątku pod tytułem "mam zamiar skleić " , "od czego zacząć " itp itd , a owy "zniechęcony" w tym czasie przebywał już w innej internetowej nirwanie ... Wątki takie mają zazwyczaj całą masę idiotycznych pytań w stylu gdzie kupić papier ścierny .
A spróbuj wtedy coś powiedzieć - wtedy obrońcy uciśnionych wychodzą z lochu i następuje perorowanie , jakiż to podły człek , tak zniechęcił "zniechęconego" ...
grzegorz75 napisał(a):Nie wszystkie modele buduje się w jeden wieczór.
A co do czapli - jak koledze wyjdzie koślawo -żadna strata , przynajmniej będzie miał okazje potrenować malowanie , bo w przypadku modeli plastikowych , to jest właśnie największą sztuką , a nie ich sklejenie.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości