Barwy Mitsubishi A6M

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Barwy Mitsubishi A6M

Postprzez Jostein » wtorek, 10 czerwca 2008, 22:08

Obrazek
Tak to widzi Fine Molds. Trzeci samolot nadal pozostaje przeze mnie niezidentzfikowany.
Jostein

Reklama

Postprzez ame-iro » wtorek, 10 czerwca 2008, 22:35

A ten trzeci pochodzi z 263 Kokutai.Malowanie jest z początku 1944 roku (marzec).Co ciekawe, oznaczenie jednostki nie jest jak to się zwykło spotykać oznaczeniem cyfrowym.Po prostu, w tamtym okresie każda Kokutai wchodząca w skład zreorganizowanej 1 Koku Kantai otrzymała własną (mającą podnieść morale i dobrze brzmiącą ;o) ) nazwę.Ideogram kanji: 'Hyō' (lampart) oznacza w tym przypadku 263 Kokutai.Takie nazewnictwo jednostek, dotyczyło jedynie tych stacjonujących na wyspach macierzystych.Po przesunięciu ich do służby poza terytorium Japonii zamieniano ideogramy na oznaczenia cyfrowe n.p. 63-192 (263 Kokutai).
Samolot 豹-187 wyprodukowały zakłady Nakajima, a pomalowany był standardowo:ciemnozielony/szary.Nie jestem jednak pewien, czy numer nie był czasem biały:
Obrazek
(za: J.Lansdale/j-aircraft.com)
ame-iro

Postprzez Jostein » środa, 11 czerwca 2008, 22:00

No to teraz "Osiołkowi w żłoby dano..." Tyle, że tu mam nie dwa, a trzy.
Jostein

Postprzez Georg01 » czwartek, 19 czerwca 2008, 12:18

Witam wszystkich,
Badania wraków A6M2 z Pearl Harbor pokazały, że wnęki podwozia ani wewnetrzne powierzchnie osłon goleni podwozia nie były malowane żadnym Ame-iro a takim samym kolorem jak reszta płatowca, czyli szarozielonokarmelowym. Powierzchnie pod owiewką i wiatrochronem kabiny, na wysokości głowy pilota przed nim i kabina za głową pilota były w A6M2 produkcji Mitsubishi czarne. Trzeba dodać, że wszystkie A6M2 z początkowych miesięcy wojny były Mitsubishi, bo Nakajima zaczęła budowę A6M2 dopiero pod koniec 1942 roku, o ile pamiętam.
Zwracam na to uwagę, bo czesto błędnie w modelach A6M2 z początku wojny to co przed i za głową pilota spotyka się w kolorze takim jak płatowiec, a wnęki podwozia i osłony goleni w Ame-iro żyją już chyba swą własną legendą i nawet zdjęcia oryginalnych części z wraków na www.j-aircraft.com nie są w stanie obalić legendy Ame-iro.

Pozdrawiam.
Georg01

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 19 czerwca 2008, 21:58

No, Ame-iro to właśnie karmelkowy :-/
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » piątek, 20 czerwca 2008, 10:12

piotr dmitruk napisał(a):Ame-iro to właśnie karmelkowy :-/

I to zupełnie dosłownie. Pytałem o to kiedyś znajomej Japonki. Ona przyjechała do Polski w wieku 7 lat, więc niuansów japońskiego nie zna (jej codziennym językiem jest polski), więc przekazała moje pytanie ("jaki to kolor - ame-iro") mamie. Mama powiedziała (po japońsku), że to "taki kolor, jak smażony cukier". Czyli karmelowy.

Przy okazji dowiedziałem się, że "ame-iro" wymawia się "amejrooo" z akcentem na końcowe "ooo".

Mimo wszystko Zera w kolorze "krówek" sobie nie wyobrażam. ;-)
RAV

Postprzez Georg01 » piątek, 20 czerwca 2008, 20:00

AAAAAAAAAA!

Z rozpędu pisałem Ame-iro a chodziło o Aotake oczywiście, czyli ten niebiesko-zielony do wnętrz. Coś z japońskim u mnie ostatnio niedobrze :D
Wnęki podwozia A6M2 z Pealr Harbor były właśnie w kolorze płatowca, czyli tym zielonkawokarmelkowym, podobnie jak osłony goleni podwozia z obu stron. Same zaś golenie na zdjęciach wyglądają na czarne.

Pozdrawiam.
Georg01

Postprzez ZIO BY NAITT » piątek, 20 czerwca 2008, 20:18

Jostein napisał(a):No to teraz "Osiołkowi w żłoby dano..." Tyle, że tu mam nie dwa, a trzy.

A może zrobisz "what if" - w barwach Flygvapnet :)

Z tego co wiem , Szwedzi wykazywali zainteresowanie "Zero" ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez ame-iro » piątek, 20 czerwca 2008, 20:54

Georg01 napisał(a):Wnęki podwozia A6M2 z Pealr Harbor były właśnie w kolorze płatowca
Toż właśnie o tym pisałem ;o) .Przy czym powtórzę, że takie malowanie wnęk dotyczyło samolotów produkcji Mitsubishi (czyli m.in. tych znad PH).Mało tego, zaryzykowałbym twierdzenie że felgi kół również były (przynajmniej w niektórych z tych samolotów) malowane tak jak i powierzchnie zewnętrzne (choć większość modelarzy maluje je na kolor aluminium).Natomiast A6M2 budowane w Nakajima, miały moim zdaniem we wnękach podwozia Aotake.
Georg01 napisał(a):Powierzchnie pod owiewką i wiatrochronem kabiny, na wysokości głowy pilota przed nim i kabina za głową pilota były w A6M2 produkcji Mitsubishi czarne.
Masz rację.Ten fragment konstrukcji wcześniej w dyskusji przeoczyliśmy.Ale podpisuję się pod tym obiema rękami.Nie kolor kokpitu, nie kolor powierzchni zewnętrznych ale czarny właśnie.
Georg01 napisał(a):Nakajima zaczęła budowę A6M2 dopiero pod koniec 1942 roku
1941...

Jako dodatek fotografia przedstawiająca A6M2 na pokładzie lotniskowca zmierzającego w kierunku Hawajów.Osłony podwozia od wewnątrz wg mnie szarozielonkawe:
Obrazek
Jeszcze parę słów o Ame-iro.Faktycznie po polsku będzie to "karmelowy".Jednakże od kilku lat nie używa się już tej nazwy - nie było w marynarce japońskiej oficjalnego koloru o takiej nazwie.A mój nick...no cóż.Powstał już jakiś czas temu i z przyzwyczajenia zacząłem używać go na forum.Ale nie ma co się nim sugerować :mrgreen:
ame-iro

Postprzez Jostein » niedziela, 22 czerwca 2008, 19:05

"Proście, a będzie wam dane" mówi Pismo. Jak widać, nawet w tak błachych :mrgreen: sprawach jest to prawdą.

Dziękuję za tak wyczaerpujące odpowiedzi, bez nich narobiłbym masę baboli (choćby wnęki podwozia czy grzbiet kadłuba pod owiewką.

ZIO BY NAITT napisał(a):A może zrobisz "what if" - w barwach Flygvapnet

Gdybym tylko miał więcej Ezechieli...

Pozdrawiam

Jostein
Jostein

Postprzez zegeye » wtorek, 24 czerwca 2008, 15:03

Georg01 napisał(a):Witam wszystkich,
Badania wraków A6M2 z Pearl Harbor pokazały, że wnęki podwozia ani wewnetrzne powierzchnie osłon goleni podwozia nie były malowane

A to ciekawe...... A mozesz napisac jakiez to badania byly? Czy jest jakies zrodlo (NIE INTERNETOWE) w ktorym mozna wyczytac takie informacje? Kto sie pod tym podpisal? Jakies nazwiska znane i cenione? 8-)

pozdrawiam
Zbyszek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Jostein » środa, 25 czerwca 2008, 09:28

A doczytał Kolega do końca?
Jostein

Postprzez Gienek » środa, 25 czerwca 2008, 13:35

A ja doczytałem i stanę po stronie zegeye.
Kolega Georg01 nie bardzo sie wysilił podając link do powszechnie znanej strony www.j-aircraft.com.
Jako jej stary bywalec nie jestem skłonny do aż tak radykalnego postawienia tezy.
Cóż, pozostaje mi liczyć na ripostę Georg01 z udokumentowaniem i rozwianiem moich wieloletnich wątpliwości i dylematów w szczególności co do komór podwozia (o co bardzo proszę bo forma wypowiedzi wskazuje na mocne dowody - ja ich nie znajduję).
Gienek

Postprzez lodzianin » czwartek, 3 lipca 2008, 23:01

Ja odnośnie wnętrza Ezekieli ... mam u siebie A6M3 Model 22 Hasegawy [ ten z nowych form ] i kokpit on ma kryty Gunze H 303 . To zapewne jest odcień midori-iro/ryoku-shoku [w świetle tabeli , zamieszczonej w Super Modelu nr. 1[5]/2006 FS x4062, x4092 , x4096 lub x4102 ].
lodzianin

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste