Mini Projekt Grupowy - Focke-Wulf Fw 190

(07.10.2007-01.01.2009)

Mini Projekt Grupowy - Focke-Wulf Fw 190

Postprzez Marcin Starszewski » piątek, 5 października 2007, 22:14

Jak w temacie.

Byłby to pierwszy oficjalny mini projekt działu lotniczego. Wiem, że spora grupa użytkowników marudzi, jak Eduard wydaje kolejną fokę ale liczę na kilka osób, które byłyby tematem zainteresowane, w końcu Fw 190 to legenda tego pokroju co Spitfire po drugiej stronie barykady.

Są jacyś chętni :?:

Jak się zbierze grupa powiedzmy 5 osób to możemy porozmawiać o konkretach.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano piątek, 5 października 2007, 22:50 przez Marcin Starszewski, łącznie edytowano 1 raz
Warsztat: Spitfire Mk.Vb 1:32 Hobby Boss ... się robi
Marcin Starszewski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Mini Projekt Grupowy - Focke-Wulf Fw 190

Postprzez Timi » piątek, 5 października 2007, 22:17

To jest nas 2. Jak już Ci mówiłem wejdę z D-9 Tamiyji, jak skończę Batla (Skyraider po raz 3 będzie odłożony :roll: ) czyli za jakieś 3-4 tygodnie (chyba że zacznę dłubać w akademiku :twisted: :twisted: )

pozdrawiam
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Marcin Starszewski » piątek, 5 października 2007, 22:25

Ja na rozgrzewkę z A-3 od Tamki w malowaniu "Assi" Hahna.
Marcin Starszewski

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 5 października 2007, 22:48

Bardzo zacny pomysł :D Aż radość bierze, że pierwszym forumowym projektem będą Foczki!
Tutaj jednak małe pytanie: jakie ramy czasowe?
Mnie kusi pewna Dorotka, ale zamierzam ją zacząć, gdy będę miał już w domku pierwszy tom Dora-booka Crandalla i drugi tom JaPo (już jest na rynku :mrgreen: ), czyli gdzieś za miesiąc sądzę.

A A-3 też fajny pomysł, swoją drogą...ale Aa-3 8-)

Przy okazji Marcinie, o ile pamiętam, pokazywałeś kiedyś A-3 na sPWM, czyja to była i czy ją ukończyłeś?
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Marcin Starszewski » piątek, 5 października 2007, 23:00

No Japo oba tomy i Dora-Book Crandala to najbliższe moje wydatki literaturowe, ale muszę troszku kaski na nie odłożyć, bo będzie to spory wydatek.

Ta A-3 była moja, niestety moja eks w napadzie histerii w zeszłym roku rozbiła ja w drobiazgi. Może to i lepiej bo wtedy moja wiedza w temacie była bardzo mała ( i dalej jest ) ale model miał kupę błędów popełnionych przeze mnie, nie licząc błędów modelu Tamiyi.

Poza tą A-3 (od Tamki zresztą) planuję "brązową" 4 FW 190 A-1 z zestawu Hasegawy A-3 zrobić.

Co do ram czasowych, to myślę, że 6 miesięcy do roku, to taka moja propozycja. Początek w jakąś okrągłą rocznicę związaną z samolotem :)
Marcin Starszewski

Postprzez _iceboy » piątek, 5 października 2007, 23:04

To ja również się dołączę.

Fw 190 A-8/R2 W.Nr. 681437 - Samolot pilotowany przez Waltera Wagnera zestrzelony 1 stycznia 1945 roku w operacji Bodenplatte. Wylądował na lotnisku w St. Trondt.

Fw 190 A-8 Revell + part + aires pow. sterowe + wnęka podwozia Tally HO! jednym słowem mój pierwszy taki bardziej ambitny projekt. Dokumentacje mam całkiem konkretną:

Witaj _iceboy!

Mam gorącą prośbę do Ciebie, abyś zdjęcia, które umieszczasz na forum umieszczał jako linki do obrazków (jpg, gif) w znacznikach lub jako miniaturki, które prowadzą do plików graficznych, a nie stron html.
Chodzi o to aby nie zmuszać użutkowników forum do niepotrzebnago klikania i żeby nie musieli oglądać reklam firm hostujących zdjęcia.

- ciach -

+ do tego troszkę zdjęć czarnobiałych w różnych publikacjach.

A oto początki modelu:

- ciach -

Z powodu braku reakcji na sugestię o sposobie umieszczania obrazków na forum wyciąłem obrazki

wojtek_fajga

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 6 października 2007, 12:15 przez _iceboy, łącznie edytowano 2 razy
_iceboy

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 5 października 2007, 23:39

Marcin_C napisał(a):No Japo oba tomy i Dora-Book Crandala to najbliższe moje wydatki literaturowe, ale muszę troszku kaski na nie odłożyć, bo będzie to spory wydatek.

Ta A-3 była moja, niestety moja eks w napadzie histerii w zeszłym roku rozbiła ja w drobiazgi. Może to i lepiej bo wtedy moja wiedza w temacie była bardzo mała ( i dalej jest ) ale model miał kupę błędów popełnionych przeze mnie, nie licząc błędów modelu Tamiyi.

Poza tą A-3 (od Tamki zresztą) planuję "brązową" 4 FW 190 A-1 z zestawu Hasegawy A-3 zrobić.

Co do ram czasowych, to myślę, że 6 miesięcy do roku, to taka moja propozycja. Początek w jakąś okrągłą rocznicę związaną z samolotem :)

JaPo-em mogę Cię zawsze wspomóc w razie potrzeby, ostatecznie Gdańsk od Gdyni niedaleko :) Jeśli jednak wolisz mieć swoje, daj znać już prywatnie, coś się wymyśli, żeby to zbyt drogo nie kosztowało.
Co do wczesnych 190 A, to mam od niedawna wyśmienitą książkę spółki Hermann/Leverenz/Weber i również chętnie się wiedzą w niej zawartą podzielę, zresztą pod jej wpływem też mam chęć na A-1 ostatnio.
Półroczne ramy czasowe, które proponujesz, bardzo mi odpowiadają - przede wszystkim muszę skończyć kilka obecnie rozgrzebanych projektów...jaką więc dokładną datę rozpoczęcia projektu proponujecie Panowie - może od 1 stycznia (Bodenplatte, akurat Aleksander jest w klimacie :) ) do 1 czerwca - daty oblotu Fw 190 V1? Ponadto, czy włączamy do niego także Ta 152 ;o) ?

Iceboy, coś dla Ciebie na wypadek jakbyś nie miał:
Obrazek
Obrazek
zdjęcia ze strony http://www.385th.com
caughtinthemiddle

Postprzez _iceboy » sobota, 6 października 2007, 01:58

caughtinthemiddle napisał(a):[ może od 1 stycznia (Bodenplatte, akurat Aleksander jest w klimacie :) ) do 1 czerwca - daty oblotu Fw 190 V1? Ponadto, czy włączamy do niego także Ta 152 ;o) ?
Iceboy, coś dla Ciebie na wypadek jakbyś nie miał:

Aleksander to się do mnie odnosi? Również to imię to posiadam heheh a i nawet ostatnio się troszkę w Bodenplatte zagłębiłem. Terminy, terminy... ja i tak pewnie się nie wyrobię znając moje lenistwo ale powolutku sobie dłubię tą A-8.

Dziękuję za fotki ale już posiadam... ogólnie mam ich ok 16 :) nie znam drugiego tak obfotografowanego Focke Wulfa... a może nigdy nie szukałem :twisted: poprzeczkę postawiłem sobie wysoko. Co prawda bez wodotrysków, nie będzie nitowania i zobaczymy co mi z malowania wyjdzie, przecież przede wszystkim chyba oto tutaj chodzi ;o)

A i do projektu zgłaszam Fw 190 D-9 w 1/144 :twisted:

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez Marcin Starszewski » sobota, 6 października 2007, 08:22

Myślę, że od 1 stycznia do 1 czerwca to idealny czas trwania projektu, spokojnie da radę zgromadzić resztę materiałów w moim przypadku i inszych dodatków. Do obu modeli chcę użyć blach i trochę samoróbki.

Co do Ta 152 to może tak osobny projekt, kiedyś tam ;o)
Marcin Starszewski

Postprzez Timi » sobota, 6 października 2007, 09:12

1 styczeń to trochę myślę za późno, bo do tej pory wszyscy zapomną o projekcie, jak zaczynać to zaraz póki są chętni i ramy czasowe myślę rok
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 6 października 2007, 09:47

_iceboy napisał(a):Aleksander to się do mnie odnosi? Również to imię to posiadam heheh a i nawet ostatnio się troszkę w Bodenplatte zagłębiłem. Terminy, terminy... ja i tak pewnie się nie wyrobię znając moje lenistwo ale powolutku sobie dłubię tą A-8.

Jak najbardziej, rozmawialiśmy kiedyś na gg, BTW, masz jeszcze tę konwersję z Goffy do Fw 190 A-5 ?

Marcin_C napisał(a):Co do Ta 152 to może tak osobny projekt, kiedyś tam

heh, zrobimy jak Monogram w końcu Monarcha 3 o Tanku wyda, czyli na święte nigdy ;o)

Timi napisał(a):1 styczeń to trochę myślę za późno, bo do tej pory wszyscy zapomną o projekcie, jak zaczynać to zaraz póki są chętni i ramy czasowe myślę rok

Nie zapomną, będziemy przypominać :) a i póki innych projektów na Forum nie ma, ten będzie widoczny. Oczywiście, projekt możemy pozbierać już teraz i nic nie stoi na przeszkodzie, byś Tomku już teraz, podobnie jak _iceboy, zaczął dziubać i pokazywać swoją Fokę.
caughtinthemiddle

Postprzez Timi » sobota, 6 października 2007, 10:01

Jeszcze nie ma, ale: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?t=538&p ... sc&start=0
Wiem jak jest z projektami, najpierw jest wow a po 2 tygodniach klapa, ja wejdę jak sie naprawdę zacznie, mam do skończenia Batla, robie też T34, także miesiąc moge poczekać i zobaczyć jak sie sprawa rozwinie :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez Marcin Starszewski » sobota, 6 października 2007, 10:22

Ja zacznę powoli dłubać w przyszłym tygodniu, coby się nie nudzić jak się będą się soviety malowały. Więc myślę, że niech każdy zaczyna kiedy mu wygodnie a kończymy 1 czerwca w rocznicę pierwszego oblotu.

Co do Tanka to ja pierwiej chciałbym gdzieś dorwać model Italierki w 1:48, noi czekać na Edkowego... kiedyś, może w 2009 ...
Ostatnio edytowano sobota, 6 października 2007, 10:26 przez Marcin Starszewski, łącznie edytowano 1 raz
Marcin Starszewski

Postprzez Timi » sobota, 6 października 2007, 10:24

O i to by było dobre, gorzej jak sie nie powyrabiamy :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez Marcin Starszewski » sobota, 6 października 2007, 10:27