Titanic diorama wraku

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Titanic diorama wraku

Postprzez kerkej » wtorek, 15 lutego 2011, 21:50

hej

no ja w sumie to wzorowałem sie bardziej na tym modelu
http://www.titanichonourandglory.com/in ... 003d571252

no ale w sumie to trudno stwierdzić bo inaczej wyglada wrak pod woda na zdjeciach, ilustracjach itp, a co innego na powierzchni w postaci modeli i wizji grafików:)
kerkej

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Domelski » sobota, 19 lutego 2011, 15:27

No właśnie jestem ciekawy ile taki silikon by gęstniał?
Gdyby założyć, że bryła ma mieć 50x30x30cm. Ciekawy jestem czy z kolei robienie kolejnych warstw psułoby efekt przeźroczystości.
I na koniec zastanawiam się jeszcze czy z kolei zastosowanie odpowiednio przeźroczystego silikonu formierskiego by nie było dobre. Taki silikon spokojnie może stworzyć taką bryłę z rozsądnym współczynnikiem kurczliwości (przynajmniej wg danych producentów które gdzieś świtają mi w głowie :roll:

Natomiast jak miałem kiedyś puste akwarium przez jakiś czas to zrobiłem eksperyment z modelem wewnątrz. Stopniowo pokrył się lekką warstwą zieleni po 2 latach. Malowany był humbrolami i farba też wytrzymała. Nawet gdzieś jeszcze u mnie leży. Może przy zastosowaniu odpowiednich farb (do statków stosuje się takie których zadaniem jest ograniczenie przyklejania się różnego poskudztwa) otworzyłoby to rozdział modelarstwa wrakowego w akwariach. Może nawet z rybami :mrgreen: W Gdańsku jest sklep Dźwignia, który sprzedaje śruby, i w którym jest akwarium z rybami, śrubami i elementami z nierdzewki jako reklama. Ciekawe jakby wyglądało akwarium z rybami i bismarckiem 1:350 w środku :shock:
Jeżeli Twój model do Ciebie mówi...

...to znak, że trzeba wywietrzyć pracownię.
Domelski

Postprzez kerkej » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:04

Witam!!!

Zgodnie z obietnicą złożoną baardzo dawno, dawno temu postanowiłem popracować nad dioramą. Zmieniłem min. podłoże jak i malowanie modelu.
Efekt można zobaczyć poniżej. Komentarze mile widziane.

Ps. Jak będe miał chwilkę czasu to zrobię zdjęcia modelu w ,,wodzie"

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
[IMG]http://imageshack.us/a/img141/7458/dscn1779u.jpg[/IMG
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kerkej

Postprzez siara1939 » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:51

Przepraszam, ale narazie mi to przypomina kuwete moich kotow.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez kerkej » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:59

W takim razie co jest źle zrobione w tej dioramie???
kerkej

Postprzez Artur » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 01:18

Witaj
Niekorzystnie wypadlo pomalowanie wraku na rdzawo z aero lub sprayu.Przy okazji zostal pomalowany grunt i zlewa sie,trzeba bylo raczej uzyc jakiegos rdzawego specyfiku na same elementy modelu tak aby nie pomalowac podloza.Takie moje zdanie na temat tej pracy-raczej piach i mul powinien zachodzic na czesci wraku,a nie rdza na podloze.Na szczescie to wrak wiec eksperymentowac mozna dowoli az efekt bedzie porzadany.
Pozdrawiam
Artur
Obrazek
Artur

Postprzez kerkej » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 09:55

Witam
pomalowałem piach wokół wraku aby otrzymać efekt ,,topnienia" jak to ma w rzeczywistości. na potwierdzenie moich słów przesyłam link:

http://titanic-model.com/dc/dcboard.php ... &mode=full

pozdrawiam
kerkej

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 10:02

Efekt topnienia\?\ jest tylko na zewnatrz zatopionych elementow? Pod nimi juz go nie ma?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 11:17

Jedna sprawa to, to co poruszył Siara czyli dokładność w malowaniu - brak rdzy pod elementami a druga sprawa, to, że do malowania zardzewiałych elementów warto użyć różnych kolorów czerwieni, pomarańczy i brązów aby uzyskać efekt zróżnicowania. Dodatkowo na zdjęciach ordinału widać, że jest on czymś porośnięty lub zasypany i do wykonania tego efektu też można użyć z pięć kolorów beżu i piasków, nie mówiąc, że całości przydałyby się jakieś olejne lub dedykowane łosze i filtry.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 16:18

Z tego co widziałem w telewizorze to Tajtanika zżerają jakieś bakterie więc nie jest on do końca taki rdzawy ale pokryty naroślami i soplami wytwarzanymi przez oną bakterię podczas konsumpcji metalu :D .

Siara, czym karmisz koty, moja tak nie potrafi...
Marek Barański

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 16:21

Marek Barański napisał(a):
Siara, czym karmisz koty, moja tak nie potrafi...

No, wczoraj oprocz normalnego jedzenia z Biedronki dostaly 7 okoni, ktore zlowilem spod lodu.
Generalnie to jedza co znajda przez caly dzien, bo je puszczam po okolicy, tylko na wieczor przychodza do ciepelka. :->
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 17:18

Aaaa, koty terenowe, to zmienia postać rzeczy, jak mam domownika. Ale nie zaśmiecajmy wątku.
Marek Barański

Postprzez kerkej » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 18:58

Na drugi raz zrobię dioramę pt: ,,Kot dachowiec spacerujący po płocie". Będzie o czym gadać :/
kerkej

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 19:13

Kerkeju. Tu już tak jest, że, o ile modelarz nie ma 8-10 lat, to nikt się nie cacka z komentarzami.
Jako postronny powiem Ci tylko, że w czasie budowy było widać roboty kupę, a teraz już widać to samo, tylko bez roboty. ;o)
Jak jesteś zadowolony to OK. Ale jak chciałeś szczerze od kolegów usłyszeć, to "modelarska warstwa rdzy" nie wyszła najlepiej i tyle. Moim skromnym zdaniem nie tylko rozpylenia "rdzy" wokoło elementów, ale też, a może przede wszystkim, ta gruba warstwa "polewy czekoladowej". ;o)
Pozdro i nie przejmuj się, bo szkoda życia. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez kerkej » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 19:34

Witam

hehe, ja sie tam nie przejmuję:) Cenię każdy komentarz (o ile dotyczy wątku) nawet te negatywne ponieważ wiem co zrobiłem źle, co mam poprawić itp. Co do dioramy to po przeczytaniu powyższych komentarzy doszedłem do wniosku że to diorama wraku i można poeksperymentować bez szkody dla modelu:) Tak też robię. Pracę zacząłem od poprawienia części dziobowej wraka. I będę tak długo walczył aż będzie pożądany efekt;P Jak skończę to przedstawię efekt na zdjęciach:)
pozdrawiam
kerkej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram