Emalie - dwa pytania

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Emalie - dwa pytania

Postprzez Jurek » czwartek, 3 stycznia 2013, 13:06

1) Które z łatwo dostępnych emalii są najlepsze jakościowo (malowanie pędzlem, BEZ podkładu).
2) Jak wygląda "zapachowo" sprawa rozcieńczalników i czyścideł do pędzli. Bardziej śmierdzą benzyny wszelakie czy dedykowane myjki/rozcieńczalniki? Stosunek cena-ilość nie gra roli. Chodzi mi wyłącznie o jak najmniejszy smród specyfików.

Dwa słowa wyjaśnienia: zima jest i się nudzę po pracy więc postanowiłem zrobić sobie mini warsztat i pobawić się pancerką w suterenie którą sobie wynajmuję. Właścicielom nade mną pewnie by różne zapachy nie przeszkadzały, szansa że coś do nich doleci też w sumie niewielka. Ale mają małą córeczkę - alergiczkę i nie chcę im robić pod górkę. Więc wymyśliłem, że emalie powinny nie dawać tak czadu po nosie przy pędzlowaniu, a dadzą się używać bez podkładów (odpada smród sprayów).

Najlepiej byłoby mi malować akrylami, ale nie znam takich, które trzymałyby się gołego plastiku w sensowny sposób. Podkład na zewnątrz odpada: za dużo syfu z nieba leci, a wożenie modeli do stałej modelarni w weekendy na położenie podkładu nie uśmiecha mi się.

Będę wdzięczny za pomoc.
Jurek

Reklama

Re: Emalie - dwa pytania

Postprzez mnak24 » czwartek, 3 stycznia 2013, 14:42

Z mojego doświadcych rozciencza-zenia wiem, że ModelMastery najmniej śmierdzą i są dobrej jakości. Z rozcienczalnikami nie wiem bo używam tylko zwykłych rozpuszczalników.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez karambolis8 » czwartek, 3 stycznia 2013, 15:52

MM Airbrush Thinner dedykowany do aerografu jest świetny do pędzla - nie zostawia smug. Trochę śmierdzi, ale niezbyt mocno, a zapach się nie niesie.
karambolis8

Postprzez Jiloo » czwartek, 3 stycznia 2013, 20:52

To nie przetestowany pomysł, ale może spróbować Odorless Thinner od AK? Napewno zapach ma dyskretny.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Jurek » piątek, 4 stycznia 2013, 09:20

Hm, specyfik AK ma różne opinie w temacie rozcieńczania emalii, ale wg producenta powinien działać. Spróbuję i dam znać co z tego wyszło. Dzięki :)
Jurek

Postprzez Jiloo » piątek, 4 stycznia 2013, 10:48

Dlatego zaznaczałem, że nie przetestowany. Ale wąchałem i faktyczie woń jest praktycznie niezauważalna.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje