RWD 14b CZAPLA, PLASTYK 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: RWD 14b CZAPLA, PLASTYK 1/72

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 30 grudnia 2012, 21:50

isz007 napisał(a):
grzegorz75 napisał(a):Nie wszystkie modele buduje się w jeden wieczór.

A co do czapli - jak koledze wyjdzie koślawo -żadna strata , przynajmniej będzie miał okazje potrenować malowanie , bo w przypadku modeli plastikowych , to jest właśnie największą sztuką , a nie ich sklejenie.

Zgadzam się :)

Mam dwa modele samolotu, Revell: BAe HAWK T. Mk i PLASTYK: RWD 14b CZAPLA od której celowo i z pełną świadomością konsekwencji zaczynam swoją przygodę z modelarstwem. Tego pierwszego nie chciałem na początku zepsuć bo mi szkoda, co nie znaczy że do CZAPLI przykładać się nie trzeba.

Praca nad modelem trwa, błędy, uchybienia i wpadki będą, na pytania w kwestii malowania modelu przyjdzie czas.

Pozdrawiam Irek.

No i piszesz zgodnie z regułami. Teraz wiem, co sprawiło, że podświadomie zacząłem podejrzewać prowokację. :)
Będę odwiedzał wątek i narzekał, jeśli coś będzie niezgodnie z instrukcją.
Grzegorz2107

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez isz007 » sobota, 5 stycznia 2013, 21:38

Hey.

Mała aktualizacja warsztatu.

Obrazek

Co mnie skusiło do tego zakupu? Teraz się zastanawiam. Wyjmując blaszki z koperty pierwsze słowa to: "o ja@#%$@*le jakie to wszystko małe" :mrgreen: :shock: Trzymając je w dłoni "boję" się żeby czegoś nie połamać, a przecież te elementy trzeba wyciąć, mało tego posklejać i wkleić :-/ :roll: . Oj będzię sie działo.

Obszerniejsza relacja w warsztacie niedługo, no w końcu mam już blaszki ( na moją zgubę chyba ;o) )
isz007

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 5 stycznia 2013, 22:42

isz007 napisał(a):Witam

Jest to mój pierwszy model jaki składam, :mrgreen:

Proszę o wyrozumiałość, jak i o pomoc w uzyskaniu jak najlepszego efektu końcowego.

Foty z już wykonanych prac, wkrótce. ;o)

Pozdrawiam.

Tak to jest pewne ! to Twój pierwszy model jaki składasz w tym roku :mrgreen:
Bardzo się cieszę że mamy taaką zdolną młodzież, pierwszy model a jaki zaawansowany :P :shock:
Czekam na postęp prac :!: z nadzieją że ta ,,Czapla''przebije jakością wszystkie inne :evil:
Ostatnio edytowano sobota, 5 stycznia 2013, 22:46 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez GrzeM » sobota, 5 stycznia 2013, 22:43

No dobra, prowokacja nie prowokacja, do jednego się przyznaj - jaką masz dokumentację. Tzn. z jakich planów korzystasz.
Temat Czapli zgłębiałem, i ogromna większość dostępnych planów zawiera błędy. Np. brakuje na spodzie kadłuba dwóch prostokątnych otworów (na obiektyw aparatu foto?), które wyraźnie widać na zdjęciach rozbitych samolotów.
Czapla to bardzo tajemniczy samolot. Zachowało się bardzo mało zdjęć, a najlepsze są niemieckie i rumuńskie. A wiele planów to science-fiction.
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 5 stycznia 2013, 23:46 przez GrzeM, łącznie edytowano 1 raz
GrzeM

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 5 stycznia 2013, 22:55

GrzeM napisał(a): A wiele planów to science-fiction.

Tak jak i blaszka jest pewnie oparta na fantazji autora, albo analogiach do innych lepiej znanych konstrukcji.
Grzegorz2107

Postprzez isz007 » sobota, 5 stycznia 2013, 23:50

radoslaw6363 napisał(a):Tak to jest pewne ! to Twój pierwszy model jaki składasz w tym roku :mrgreen:
Bardzo się cieszę że mamy taaką zdolną młodzież, pierwszy model a jaki zaawansowany :P :shock:
Czekam na postęp prac :!: z nadzieją że ta ,,Czapla''przebije jakością wszystkie inne :evil:

GrzeM napisał(a):No dobra, prowokacja nie prowokacja, do jednego się przyznaj - jaką masz dokumentację. Tzn. z jakich planów korzystasz.

Zamiast pisać głupoty o prowokacjach (kto nie chce uwierzyć że to mój debiut w dziedzinie modelarstwa, trudno), bardzo proszę o podpowiedź: w jaki sposób powycinać i oczyścić z wyprasek wszystkie drobne elementy bez żadnego dla nich uszczerbku. Siedzę nad tymi blaszkami i jestem delikatnie pisząc przerażony :shock:
Jeśli zaś chodzi o dokumentację, to:
1. Internet.
2. Instrukcja montażu RWD 14b CZAPLA.
3. Pudełko po modelu.

Naprawdę nie mam ukrytych zamiarów, a pomoc mądrzejszych i doświadczonych modelarzy bardzo mi pomoże.

Za już okazaną bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam, Irek

Ps.
radoslaw6363 napisał(a):Bardzo się cieszę że mamy taaką zdolną młodzież, pierwszy model a jaki zaawansowany

Sprecyzuj def. słowa "młodzież" np. od: 18 - do: 25, to napiszę Ci czy się jeszcze załapię czy już nie :mrgreen:
isz007

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 6 stycznia 2013, 00:06

isz007 napisał(a): bardzo proszę o podpowiedź: w jaki sposób powycinać i oczyścić z wyprasek wszystkie drobne elementy bez żadnego dla nich uszczerbku. Siedzę nad tymi blaszkami i jestem delikatnie pisząc przerażony :shock:

Ja to robię skalpelem z krótkim, mocno zakrzywionym ostrzem. Numer 15 jest najlepszy.
Na czymś twardym, bo mata do cięcia jest na tyle elestyczna, że przy nacisku blaszka może się wygiąć.
Zanim zaczniesz wycinać, to naklej na element taśmę maskującą. Potrafią te drobiazgi dostawać strasznej ochoty na latanie, a szukanie drobiazgów na podłodze, to okropna strata czasu.
Grzegorz2107

Postprzez isz007 » niedziela, 6 stycznia 2013, 00:37

Grzegorz2107 napisał(a):Ja to robię skalpelem z krótkim, /.../, to okropna strata czasu.

Dziękuję :) , za dobry pomysł z taśmą. Odważyłem się prędzej wyciąć napis z blaszki, R.W.D. 14b zrobiłem to na macie do cięcia, i właśnie stało się to o czym pisałeś, blaszka wygięła się :cry: w miejscach gdzie były wypraski, na szczęście na tyle delikatnie, że już wyprostowałem, uff :)

GrzeM napisał(a):Temat Czapli zgłębiałem, i ogromna większość dostępnych planów zawiera błędy. Np. brakuje na spodzie kadłuba dwóch prostokątnych otworów (na obiektyw aparatu foto?), które wyraźnie widać na zdjęciach rozbitych samolotów.
Obrazek

W zestawie, w tym miejscu kadłuba jest jeden otwór, poz nr. 110

Obrazek
isz007

Postprzez KayFranz » niedziela, 6 stycznia 2013, 04:41

Czyli manko w otworach na dnie kadłuba.

Obrazek

- Jednego brakuje! [L.de Funes, "Mania Wielkości"]
Obrazek
KayFranz

Postprzez hadzi » niedziela, 6 stycznia 2013, 08:38

Jako podklad do wycinania blaszeku uzywam szyby 3mm x 200mm x 200mm przycietej u szklarza. Jako ostrza moze byc skalpel lub zyletka.
Ostatnio edytowano niedziela, 6 stycznia 2013, 09:28 przez hadzi, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez siara1939 » niedziela, 6 stycznia 2013, 09:21

Lepsze jest kawalek plexi- nie tepi tak ostrzy. Kiedys podkradlem zonie taka deske do krojenia zrobiona z bialego polimeru. Nadaje sie do tego celu doskonale.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 6 stycznia 2013, 10:34

isz007 napisał(a):Sprecyzuj def. słowa "młodzież" np. od: 18 - do: 25, to napiszę Ci czy się jeszcze załapię czy już nie

Miałem na myśli modelarzy młodych stażem, ogólnie wiadomo że modelarze to osoby młode duchem nie zależnie od wieku !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Voltan » niedziela, 6 stycznia 2013, 10:53

uważam że skoro zainwestowałeś w blachę, to lepiej byłoby kupić np. na allegro ten sam zestaw czapli, ale z wcześniejszych wypustów. Ten który masz będzie trudny do poprawienia.
Voltan

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 6 stycznia 2013, 23:08

Voltan napisał(a):uważam że skoro zainwestowałeś w blachę, to lepiej byłoby kupić np. na allegro ten sam zestaw czapli, ale z wcześniejszych wypustów. Ten który masz będzie trudny do poprawienia.

Tu mają za niecałe 2 funty. Prawdziwie wczesna produkcja z 1977 roku.

http://www.kingkit.co.uk/product_detail.php?prodID=8953
Grzegorz2107

Postprzez Voltan » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 08:29

Wybacz ale coraz mniej wieżę w to, że to Twój pierwszy model. Kto przy pierwszym modelu porywa sie na blaszkę? :)
Voltan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat