Moja ukochana narzeczona na urodziny obdarowała mnie wielkim pudłem, które okazało się byc Black Hawkiem. Co więcej - to chyba istny cud, ale okazało się że jest to wersja DAP z kalkomaniami 160th SOAR
Przez to całe bogactwo mam jednak nie lada zagwozdkę ponieważ nie wiem co mam z tym dalej zrobic. Aktualnie mam dwie wizje:
Model złożony tak jak bozia instrukcja każe + waloryzacja, gdzie efektem końcowym jest dośc ciekawy Black Hawk w wersji DAP, jaki używany był/(jest?) m.in. w Afganistanie/(Iraku?)
http://i30.tinypic.com/m803rn.jpg
oraz możliwośc druga którą jest... budowa modelu śmigłowca, który brał udział w bitwie o Mogadiszu. Waloryzacja w tym przypadku bardziej sprowadza się do psucia modelu ;) (usuwanie drzwi, pylonów etc) oraz dodania efektów eksploatacyjnych. Dodatkowym atutem jest to, że kalkomanie dołączone do modelu pozwalają na budowę dokładnie tych maszyn, które brały bezpośredni udział w akcji (i są nawet widoczne w filmie Black Hawk Down):
'Southern Comfort' 26365 - Super 62 - W tej maszynie znajdowali się dwaj snajperzy Delty, którzy zostali wysadzeni na własne życzenie aby pomóc załodze zestrzelonego wcześniej Super 64 Duranta. Podczas tej akcji zginęli ale za poświęcenie zostali odznaczeni pośmiertnie Medal of Honor (pierwsze odznaczenia od wojny wietnamskiej).
'Razors Edge' 26288 - Super 68 - W tej maszynie znajdował oddział CSR, który dotarł na miejsce zestrzelonej pierwszej maszyny (Super 61 Wallcota).
Z jednej strony chciałbym zbudowac model "somalijski" - zwłaszcza Super 62, który ma doskonałe tło historyczne, poza tym dysponuję dokumentacją zdjęciową + tekstami "źródłowymi". Z drugiej strony, budowa modelu "afgańskiego" umożliwia dołączenie wszystkich nietypowych zabawek w stylu pylonów, wewnętrznego zbiornika itd, których próżno szukac w wersji "somalijskiej".... Ech, najchętniej kupiłbym jeszcze drugiego aby miec wszystko