Już dawno temu natknąłem się na zdjęcie takiego dziwadła:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=120267
Ponieważ udało mi się wejść w posiadanie wieży od ausf. D, postanowiłem wykonać ten unikalny egzemplarz panthery.
Na wstępie pragnę podziękować, po raz kolejny zresztą, Markowi Jaszczołtowi za pomoc w interpretacji tego pojazdu oraz firmie Panzer Art za wieżę od ausf. D oraz kopułkę dowódcy.
O samej maszynie wiadomo niewiele. Zdjęcie zdobytej już przez Rosjan panthery wykonano w Budapeszcie. To oni nanieśli numer "108"na przedzie kadłuba. Czołg najprawdopodobniej pochodzi z 13 Dywizji Pancernej lub "Feldherrnhalle". I to tyle co wiadomo
Co można wywnioskować ze zdjęć. Jako elementy składowe wyróżnić można:
- kadłub panthery ausf. G produkcji M.AN.
- wieża wczesnej panthery ausf. A produkcji DEMAG (tu wzór zimmeritu będzie nie lada wyzwaniem) zaopatrzona w dodatkowe haki na kawałki gąsienic
Jako bazę pod model wybrałem pantherę produkcji Dragona oraz wieżę od panthery ausf. D tegoż producenta. Sama wieża wymagać będzie kilku korekt. Pierwsza to samo jarzmo. Tu zastosowałem pozostałe z panthery ausf. A dedykowane do panthery ausf. G(element zbędny w zestawie). Druga zmiana to peryskop ładowniczego, który trzeba dorobić. To na początek
Do waloryzacji modelu użyje:
- zestawów Abera dedykowanych do panthery ausf. G
- pozostałości z blaszki do panthery ausf. D tegoż producenta użytej do panthery ausf. A "801"
- wieżyczki Panzer Art do panthery ausf. d
- najprawdopodobniej gąsienic Modelkasten do panthery ausf. A/G
Wątpliwości mam jeszcze co do lufy... wydaje mi się, że czołg posiada starszy hamulec wylotowy... sprawdzę to jeszcze dokładniej.
Planuję też wykonać kilka poprawek z białego plastiku. Co z tego wyjdzie, zobaczymy
Fotki samej konstrukcji postaram się wrzucić wieczorem.
Pozdrawiam,
Paweł