Fw 190 A8 - Eduard - 1:48 - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fw 190 A8 - Eduard - 1:48 - Standard

Postprzez Aphar » czwartek, 27 grudnia 2012, 18:53

Witam wszystkich,
Zabawa trwa już w najlepsze od miesiąca, więc i ja do niej dołączę i też spróbuję się fajnie pobawić ;o) Na warsztat biorę tytułowego Focke-Wulf'a w edycji weekend-edition.

Producent zakłada, że zrobienie modelu zajmie weekend. Ja natomiast, po uwzględnieniu Zasady Westheimera mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia uda mi się go skończyć w ciągu dwóch miesięcy.

Z założenia model będzie bez dodatków i ulepszeń, pasuje więc do kategorii Standard.

Poniżej zdjęcie pudełka (inbox-a nie zamieszczam - w sieci są znacznie lepszej jakości).

Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Reklama

Re: Fw 190 A8 - Eduard - 1:48 - Standard

Postprzez Aphar » wtorek, 1 stycznia 2013, 21:51

Dziś Top Wszech Czasów, więc można było posiedzieć trochę w miłej atmosferze.
Efekty może niezbyt imponujące na tym etapie, ale i tak zapraszam:

Obrazek
Obrazek

Przy okazji, pierwszy raz oklejałem owiewkę od środka. Na razie wygląda dobrze, zobaczymy co będzie później.
Muszę też poszukać fotek kokpitu, bo jak na razie to nie wiem jak pomalować zegary, gałki i wskaźniki. Czy układ kabiny A8 mocno różnił się od innych wersji?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez nariman » wtorek, 1 stycznia 2013, 23:44

Aphar napisał(a):Efekty może niezbyt imponujące na tym etapie, ale i tak zapraszam:

Lepsze takie jak żadne, ja wciąż się nie zdecydowałem, startować czy nie a jak tak to z czym?
Pozdrawiam i powodzenia ;o)
nariman

Postprzez Aphar » sobota, 5 stycznia 2013, 22:34

Aż mnie korci, aby podrasować trochę silnik. Mimo wszystko wygląda ubogo, choć i tak wiele nie będzie widać przy zamkniętym okapotowaniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W instrukcji podane jest aby wyrzutnię Rustsatze pomalować na RLM 02 lub na srebrno (jej wnętrze na RLM 02). Nie powinno jej się aby malować na kolor spodu samolotu? Czy to będzie błędem?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Aphar » sobota, 12 stycznia 2013, 21:54

No i stało się. Silnik dostał kabelki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kabina też prawie skończona. Szkoda, że nie ma w niej ani blaszek, ani kalek na zegary. Jakoś tak z bliska (czyt. w powiększeniu) marnie to wszystko wygląda :cry:

Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez pik » sobota, 12 stycznia 2013, 23:45

Jakoś tak z bliska (czyt. w powiększeniu) marnie to wszystko wygląda
Nie przejmuj się. Tablica jest dość głęboko schowana. I tak nie będzie widać.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez karolkonw » niedziela, 13 stycznia 2013, 12:18

Podgladam z ciekawości i przy niedzieli dlubie w swoim sturmbocku tamki:)
Pytając o kolor "Rustsatz" masz na myśli wyrzutnie rakiet 21 cm?
Nie jestem specjalista ale one chyba w kolorze spodu - ktoś może zajrzy i sprostuje :)
A malowanie pudelkowe ?
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez shadowmare » środa, 16 stycznia 2013, 19:49

Malowanie owiewki od środka to czysty masochizm. Prostsza metoda to po prostu malowanie owiewki od zewnątrz na kolor kokpitu (w twoim przypadku RLM 66) potem ewentualnie surfacer i kolor kamuflażu. W ten sposób od środka ramy mamy w kolorze kabiny. Chyba, że chcesz mieć fokę w 100% zgodną z oryginałem : ).
shadowmare

Postprzez Kuba P. » środa, 16 stycznia 2013, 23:27

shadowmare napisał(a):Malowanie owiewki od środka to czysty masochizm. Prostsza metoda to po prostu malowanie owiewki od zewnątrz na kolor kokpitu (w twoim przypadku RLM 66) potem ewentualnie surfacer i kolor kamuflażu. W ten sposób od środka ramy mamy w kolorze kabiny. Chyba, że chcesz mieć fokę w 100% zgodną z oryginałem : ).

Szanowny Kolego, przepraszam, wybacz ale czysty masochizm to czytanie takiej porady. :-/

Prostszą do malowania osłonę kabiny od Fw 190 ma chyba tylko Mustang D, bo po prostu większa. 10 minut roboty i maski gotowe, efekt doskonały. Ja nie mówię o zabawie w dorabianie detali wnętrza ramy osłony, ale jak pomalujesz od środka te ramy, nawet pędzelkiem to będzie widać różnicę. Szczególnie przy osłonie odsuniętej.
Ja rozumiem Bf 110, Fw 189 - ramek od cholery ale Fw 190!? No Panowie, to sama przyjemność! :)
Kuba P.

Postprzez shadowmare » czwartek, 17 stycznia 2013, 01:10

Ja tej różnicy nie zauważam, może jestem amatorem albo mam słaby wzrok. Rozumiałbym jakby ta foka naprawdę była jakimś zaawansowanym projektem z blachami, żywicami i innymi dodatkami czy w skali 1:32. Tam widać każde uproszczenie to przyznam. Moim zdaniem przy pudełkowej "weekendowej" edycji gra nie jest warta świeczki bo są w niej błędy, które nie poprawione będą raziły bardziej niż niepomalowana od środka owiewka ;o) .
shadowmare

Postprzez Kuba P. » czwartek, 17 stycznia 2013, 01:18

A moim zdaniem jak masz niewyprasowane spodnie to możesz mieć przynajmniej wyprasowaną koszulę a nie zgodnie z zasadą fleja po całości.

Ile można małym kosztem poprawić - poprawiamy.
Korekty tego zestawu są konieczne, wiem o tym bo brałem udział w przygotowaniu zestawu korekcyjnego Karaya ale malowanie osłony kabiny - drobiazg.
Kuba P.

Postprzez posejdon » czwartek, 17 stycznia 2013, 13:20

Przy malowaniu owiewki z dwóch stron dobrze najpierw polecieć wszystko na czarno. Po położeniu właściwych kolorów wygląda to jakby szyba siedziała w uszczelce. Inna sprawa, że już ktoś wcześniej udowadniał, że uszczelek w samolotowych szybach nie ma...
posejdon

Postprzez Aphar » czwartek, 17 stycznia 2013, 22:42

karolkonw napisał(a):Pytając o kolor "Rustsatz" masz na myśli wyrzutnie rakiet 21 cm?
Nie jestem specjalista ale one chyba w kolorze spodu - ktoś może zajrzy i sprostuje :)
A malowanie pudelkowe ?

Tak, te wyrzutnie. Edek podaje w instrukcji, że powinno się je pomalować RLM 02 lub na srebrno. Czy to aby poprawnie? Czy nie powinien być kolor spodu?
A malowanie oczywiście pudełkowe!

shadowmare napisał(a):Malowanie owiewki od środka to czysty masochizm.

Nie przesadzajmy. Są bardziej masochistyczne czynności. Akurat w tym wypadku, to przygotowanie maski na owiewkę było dziecinnie proste. Kiedyś też musi być ten pierwszy raz, że padło na wikendową fokę...

shadowmare napisał(a):[...]Rozumiałbym jakby ta foka naprawdę była jakimś zaawansowanym projektem z blachami, żywicami i innymi dodatkami czy w skali 1:32[...]

Oj tam, oj tam... Toż to zabawa ma być. Nie rezerwujmy trochę większego nakładu pracy i funu tylko dla bardziej zaawansowanych projektów, bo one zajmują tyle czasu i wymagają tyle pracy, że od któregoś momentu mogą przestać dawać frajdę.

A wracając do modelu, to coś tam się też cały czas dłubie: jakieś malowanko, washe...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wymieniłem też lufy Edka na igły.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez shadowmare » piątek, 18 stycznia 2013, 01:12

Nie no, oczywiście, że to ma być zabawa. Chodziło mi o to tylko, że efekt jest przereklamowany i dodatkowo krzywo maski od środka mogą spowodować zmywanie farby i malowanie po raz drugi. W skali 1:48 nie ma to wielkiej różnicy. Abstrahując od tego tematu twoja praca wygląda nieźle. Mam nadzieje, że nic nie stanie ci na przeszkodzie w ukończeniu tego urokliwego samolotu :)
shadowmare

Postprzez Aphar » sobota, 19 stycznia 2013, 13:15

W pudełkowym malowaniu kołpak posiada biały wężyk:

Obrazek

Niestety nie ma na niego kalkomanii (nie mam więc od czego zrobić maski).
Ma ktoś może jakieś sprawdzone pomysły jak podejść do takiego malowania?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat