Żołnierz polskiego podziemia 1/48 od podstaw

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Żołnierz polskiego podziemia 1/48 od podstaw

Postprzez robert.bednarczyk » niedziela, 13 stycznia 2013, 20:59

Witam. Zgodnie z wcześniejszą obietnicą przedstawiam figurkę kolejnego z "Żołnierzy Wyklętych", którzy po styczniu 1945 r. (rozwiązaniu Armii Krajowej) kontynuowali walkę przeciwko nowemu okupantowi - wojskom radzieckim, a w szczególności NKWD oraz polskim oddziałom nowej wladzy - KBW, UB, MO, ORMO.
Figurkę stowrzyłem od podstaw - szkieletm był Brytyjczyk z Tamiyi, którego całkowicie pociąłem i ustawiłem w nowej pozie. Przy użyciu masy modelarskiej Andrei Magic Sculp wyrzeźbiłem spodnie, golf i kożuch. Od zera zrobiłem rogatywkę, starałem się na niej umieścić orzełka wz.1919 ale z tego nie jestem do końca zadowolony. Głowa pochodzi z zestawu niemieckich pilotów ICM, podobnie jak buty. Sten i ładownice do PPS -43 z Tamiyi, kabura do pistoletu TT z ICM.
Żołnierz, razem z figurką prezentowaną w galerii wcześniej w temacie "Żołnierz Wyklęty", ma stanowić element dioramy pokazującej potyczkę z NKWD - jeszcze dziś rozpocznę w temacie dioramy wątek warsztatowy.
Pomimo pięknej pogody w dniu dzisiejszym plenerowa sesja fotograficzna była koszmarnie trudna (sztuka fotografii to dla mnie temat tabu) - 60 % fotego wyszło fatalnie. Kombinowałem, marzłem (było po południu ok. -6 st.C) i kur...łem na czym świat stoi. Wyszło jak wyszło - sami oceńcie. Serdeczności. RB.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ps.Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.
robert.bednarczyk

Reklama

Re: Żołnierz polskiego podziemia 1/48 od podstaw

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 19:38

Dobry jest. Barania skórka super. Może trochę brakuje twarzy - jakaś taka niewyraźna ale może to dlatego, że 48.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez robert.bednarczyk » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:14

Korowiow napisał(a):Dobry jest. Barania skórka super. Może trochę brakuje twarzy - jakaś taka niewyraźna ale może to dlatego, że 48.

No właśnie - w obrazie bez powiększenia byłem z twarzy zadowolony, a na fotkach w dużym zommie mniej. Chyba jeszcze popracuję, choć trochę strach tego ruszać bo może być gorzej. Twarze w 1/48 to ciężki temat - widać to i na innych moich figurkach - w powiększeniu wydają się jakieś rozmyte, a jak się je próbuje wyostrzyć to w obrazie 1/1 stają się przerysowane. Czasem jednak udaje się tak, że jestem prawie zadowolony. Tu jedna z moich najlepszych twarzy w 1/48 - figurka Georga Preddy,ego w kokpicie P-51 D.

Obrazek

Obrazek

Też się przy tej figurce narobiłem i narzeźbiłem (całkiem nowa kurtka), miałem ja nawet wrzucić do galerii figurek ale to by było trochę przemieszanie tematów. No to wprowadzam go "kuchennymi drzwiami". RB.
robert.bednarczyk

Postprzez Marcin Łukawski » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:54

Całkiem nieźle jak na tą skalę, ale pilot chyba lepszy ;)
Marcin Łukawski

Postprzez robert.bednarczyk » wtorek, 15 stycznia 2013, 08:30

Marcin Łukawski napisał(a):Całkiem nieźle jak na tą skalę, ale pilot chyba lepszy ;)

Czyli brak postępu bo pilot już ładnych parę miesięcy siedzi w kabinie, a ten z tematu to nówka. Żałuję trochę, że nie znalazłem dla niego lepszej, żywicznej głowy - ta z ICM wydawała się dobra ale jednak rzeźba jest dość płytka i to wylazło. Będę próbował coś poprawić. RB.
robert.bednarczyk

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek