M60 z Zatoki

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

M60 z Zatoki

Postprzez Komandor » wtorek, 15 stycznia 2013, 19:16

Witajcie !
Nęci mnie model w skali 1:35, M60 z Italeri lub Esci, z okresu Iszej Wojny w Zatoce ( pasowałby mi taki z pługiem przeciw minowym - pług Dragona mam ). W związku z tym mam pytanie do Kolegów Pattono Maniaków. Jaki udział miały M60ki w tej wojnie i czy się zasłużyły ? Myśli moje wodzą miedzy M1A1 AIM (z pługiem ), a właśnie M60. M1A2 SEPa już mam i ten będzie z II Wojenki z Sadamem. Jak się okazuje ESCI i Italerka, to jak do teraz najlepsze modele tego czołgu. Niestety zostaje mi dokupienie amerykańskiego pancerza reaktywnego. Verlinden - potworność cenowa . Może ktoś z Was ma na zbyciu jakiegoś postrzałka ( już robionego lub zrobionego ) z Academy. Kupię dla samego pancerza. Jak nie to zostanie mi w przyszłości Verlinden.

Z góry dziękuję za porady historyczne i modelarskie
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Re: M60 z Zatoki

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 15 stycznia 2013, 19:47

Komandor napisał(a): Jaki udział miały M60ki w tej wojnie i czy się zasłużyły ?

M60 w wersji z pancerzem reaktywnym (BLAZER) i/lub z pługiem były tylko na wyposażeniu USMC (1st Tank Battalion, 1st Marine Regiment). W składzie Task Force Papa Bear prowadziły natarcie na Kuwait City i lotnisko.
Zwykłe M60 mieli jeszcze na stanie Saudyjczycy, ale te były bez żadnych dodatkowych fajerwerków.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Komandor » wtorek, 15 stycznia 2013, 20:14

Dziękuję Ci Tomku, mam jasność ! To zbieram kwity i będę robił M60 Marinesów ;o). Znalazłem serię zdjęc M60 z pługiem z Zatoki. Jeśli chodzi o model pługu Dragona 1:35, to pług Smoka, trzeba lekko przerobić, żeby pasował do Pattona. Na zdjęciu, na pudełku Smoka jest niby Patton, z tym pługiem, ale w pudełku są ramki z ich modelu Abramsa z pługiem. Co do modelu M60, kupię chyba ESCI i będę czekał na tanią Tamkę, na Alledrogo ( wieża i pancerz ).

Tomku, co do pancerza, to nastąpiła u Ciebie, w tekście literówka, bo chyba "BLAZER" to pancerz izraelskiej konstrukcji.

Dalej czekam na odzew od kogoś w sprawie modelu M60 z Academy, Tamki lub ESCI/Italka. I tak, dwie opcje :
1. Kupię, nie drogo zaczęty lub zrobiony model M60, ten z amerykańskim pancerzem reaktywnym ( dla samej wieży i pancerza ) - Academy lub Tamka.
2. Może ktoś ma na zbyciu, też nie drogo, M60 ESCI/Italerki ?

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Robert Tyczyński » środa, 16 stycznia 2013, 18:57

Witam
Pozwolę zamieścić poniższy link:
http://panzer35.ru/forum/51-6252-1
Powinien pomóc.
Co do modelu M-60 to musisz czekać na okazję w allegro.
Pozdrawiam Robert.
Robert Tyczyński

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste